Ramazan ayında kılınacak yapılacak ibadetler!

Şaban ayının hemen ardından 11 ayın sultanı olan Ramazan ayı geldi çattı. Oruç ibadetlerinin yanı sıra diğer tüm ibadetlerini gerçekleştirmek isteyen vatandaşlar Ramazan ayından yapılacak ibadetleri merak ediyor. Peki Ramazan ayının ilk gecesi neler yapılır? Okunacak dualar ve kılınacak namazlar neler?

ABONE OL
GİRİŞ 26.05.2018 15:29 GÜNCELLEME 26.05.2018 15:29 YAŞAM
Ramazan ayında kılınacak yapılacak ibadetler!

Müslümanlar için en önemli ayların başında gelen Ramazan ayı ibadetlerle, dualarla karşılanacak. Bu ayda Peygamber Efendimizin müjdelediği birçok hayrın ve Salih amelin işleneceği günler vardır. 11 ayın sultanı Ramazan ayından oruç ibadetinin yanı sıra diğer ibadetleri merak eden vatandaşlar Ramazan ayı namazı nasıl kılınır sorusunun yanıtını arıyor. Ramazan ayı Müslüman için tam bir hasat mevsimidir. Bir çok güzel amelin yapılacağı, Allah’ın rızasının kazanılacağı, elin kar da gönlün yarda olacağı bir mevsim olan bu ayda yapılacak ibadetler okunacak dualar ve kılınacak namazlar haberimizin detayında..

Ramazan ayında ve sahur geceleri çekilecek tesbih ve zikirler nelerdir?

RAMAZAN AYINDA KILINACAK NAMAZLAR

 

Şa'ban'ın son gününü Ramazan'ın ilk gününe bağlayan gece) akşamla yatsı arasında 2 rek'at teşekkür namazı kılınır. „Yâ Rabbî, Ramazân-ı şerîf ile müşerref kıldığın için“ denilir ve namaza durulur. Fâtiha-i şerîfeden sonra birinci rek'atte 1, İnnâ a'taynâkel-kevser...“, ikinci rek'atte 1 İhlâs-ı şerîf okunur. Namazdan sonra; 70 İstiğfâr-ı şerîf, 70 Salevât-ı şerîfe (Salât-ı Münciye okumak efdaldir) okunup dua yapılır.

- Birinci 10 gün içinde mümkünse tesbih namazı kılınır ve Hatm-i Enbiyâ yapılır.
- İkinci 10 gün içinde mümkünse yine tesbih namazı kılınır ve Hatm-i Enbiyâ yapılır.
- Üçüncü 10 gün içinde tevbe-istiğfar, Hatm-i Enbiyâ ve 7 salât-ü selâm'dan sonra mümkünse Hatm-i İstiğfâr yapılıp, yani 1001 defa:

"Estağfirullâhe'l-azıym. Ve etûbü ileyk" denilip, bittikten sonra 7 ilâ 70 salat-ü selâm okunur ve duâ yapılır.

Ramazanda sadaka-i fıtır veremeyen müslümanlar, arefe günü 2 rek'at namaz kılarak, Allâh'a ilticâ ederler. Zamm-ı sûre olarak ne istenirse o okunur.

Efendimiz İbadet Konusunda Nasıl Uyarırdı?

Ramazan ayını büyük bir coşkuyla karşılayan Efendimiz, bu yüce ayın hiçbir dakikasını boşa geçirmemeye gayret ederdi. Çevresindeki herkesi de bu konuda bilgilendirirdi. Özellikle Şaban ayının son 10 günü sürekli hutbe okuyarak Ramazan ayını verimli geçirmeye teşvik ederdi. Bu hutbelerinden tekinde ise Efendimiz, “Ramazanda eda edilecek bir farzın diğer zamanlarda eda edilen yetmiş farza denk sevap kazandıracağı, herhangi bir nafilenin de farz gibi mükafat getireceğini” müjdelemiştir. 

Efendimiz Hangi Günler İbadete Daha Çok Yoğunlaşırdı?

Ramazan ayını bu derece hassas bir geçiren Peygamber Efendimiz,  sürekli dua eder ve ibadet yapardı. Gündüzleri zorda olanın yardımına koşan, ziyaret edip ihtiyaçlarını gideren Efendimiz, geceleri tamamen ibadete çekilirdi. Sürekli zikir ve istiğfarla meşgul olan Efendimiz, dilinden de duayı düşürmezdi. Özellikle Ramazan ayının son 10 gününde ibadetlerini yoğunlaştırır, herkesi de sık sık ibadete davet ederdi.

Bu ayda Peygamber Efendimizin müjdelediği birçok hayrın ve Salih amelin işleneceği günler var İşte onlardan bir kaçı:

1-Oruç tutmak

2-Geceleri Peygamber Efendimiz’in (SAV) sünneti olan teravih namazını kılmak

3-Kur’an okumak

4-Namazları cemaatle kılmak

5-Sahur yapmak

6-İftar ettirmek

7-Kadir Gecesini aramak

8-Sabretmek

9-İhsan ve ikramda bulunmak

10-Tövbe etmek

11-Cenneti istemek

12-Çokça Kelime-i Tevhid söylemek

13-Ramazan umresi yapmak

14-Açları doyurmak