Diş fırçalamak orucu bozar mı? Oruçluyken diş fırçalamanın hükmü...

Mübarek Ramazan ayının gelmesiyle oruç ibadeti gerçekleştireceklerin en fazla yönelttiği sorulardan bir tanesi, ''Diş fırçalamak orucu bozar mı?'' olmaktadır. Diş fırçalamanın orucu bozup bozmayacağına ilişkin Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından resmi açıklama gerçekleştirildi. İşte, oruçlu iken diş fırçalamanın fetvası...

ABONE OL
GİRİŞ 14.06.2018 18:31 GÜNCELLEME 14.06.2018 18:31 YAŞAM
Diş fırçalamak orucu bozar mı? Oruçluyken diş fırçalamanın hükmü...

On bir ayın sultanı olan Ramazan ayının gelmesinin akabinde oruç ibadetini yerine getirecek Müslümanlar tarafından orucu bozan ve bozmayan durumlar yoğun bir şekilde sorgulanmaya başlandı. Bu doğrultuda müminlerin en çok merak duydukları ve akıllarını kurcalayan sorulardan biri olan ''Diş fırçalamak orucu bozar mı?'' yer almak almaktadır. Müslümanların konuya dair yanıt aradıkları diş fırçalamanın orucu bozup bozmayacağı hakkında Diyanet İşleri Başkanlığı resmi bir açıklama gerçekleştirdi. Peki, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın açıklamaları ışığında oruçlu iken diş fırçalamanın fetvası nedir? İşte, orucu bozan ve bozmayan durumların listesi...

DİŞ FIRÇALAMAK ORUCU BOZAR MI?

 

Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yapılan açıklamalara göre; oruçluyken diş fırçalama esnasında diş macunu yahut suyu boğaza kaçırılmadığı müddetçe diş fırçalamakla oruç bozulmamaktadır. Fakat, diş macunu ya da suyun boğaza kaçması durumunda oruç bozulmakta olup, kazası gerekmektedir. Bu nedenle suyun ve diş macununun boğaza kaçma ihtimali bulunduğundan çok gerekmediği sürece oruçluyken diş fırçalamak uygun görülmemektedir, bunun yerine imsaktan önce veya iftardan sonra fırçalanması önerilmektedir. 

ORUCU BOZAN VE BOZMAYAN DURUMLAR NELERDİR?

Orucun temel unsuru, yeme, içme ve cinsel ilişkiden uzak durmak, nefsi bunlardan mahrum bırakmak olduğu için, oruçlu iken bunlar ve bu anlama gelecek davranışlar orucu bozar. Yemek ve içmek, yenilip içilmesi mûtat olan her şeyi kapsamı içine alır. Sigara, nargile gibi keyif veren tütün kökenli dumanlı maddeler ile uyuşturucular ve tiryakilik gereği alınan tüm maddeler oruç yasakları kapsamına girer (İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, III, 386-387). Her ne sebeple olursa olsun, ağızdan alınan ilaçlar da aynı hükme tabidir.

Yolculuk, hastalık, ileri derecede yaşlılık gibi meşru bir mazerete dayalı olarak bozulan orucun, sadece kaza edilmesi gerekir. Ayrıca, kasıt olmaksızın yemek-içmek; beslenme amacı ve anlamı taşımayan, yenilip içilmesi mutat olmayan şeylerin tüketilmesi orucu bozar ve durum kazayı gerektirir.

Unutarak yemek içmek veya cinsî münasebette bulunmak orucu bozmaz. Ancak oruçlu olduğunu hatırladığı anda, bu işleri yapmaktan anında uzaklaşmalıdır. Peygamber Efendimiz, ”Bir kimse oruçlu olduğunu unutarak yer, içerse orucunu tamamlasın, bozmasın. Çünkü onu, Allâh yedirmiş, içirmiştir” buyurmuştur (Buhari, ”Savm”, 26). Unutarak yiyen içen kişi, oruçlu olduğunu hatırlarsa hemen ağzındakileri çıkarıp ağzını yıkar ve orucuna devam eder Oruçlu olduğunu hatırladıktan sonra yeme-içmeye devam eden kişinin orucu bozulur, kaza edilmesi gerekir.