Maun Suresi meali ezberle, Türkçe yazılışı! Maun Suresinin okunuşu, fazileti, tefsiri!

Maun Suresi ismini, yardım & zekat manasını içeren ''Maun'' kelimesinden almakla beraber telaffuz edildiğinde pek çok fazilete kapı aralamaktadır. Maun Suresi'nde, gerek yetimlerin gerekse yoksulların haklarının korunarak destek ve ilgi gösterilmesiyle beraber namaz ibadetinin hiçbir koşulda gösteriş adına kılınmaması gerektiği konusu ele alınmıştır. Maun Suresi mealini ezberlemek isteyenler için okunuşu ve yazılışı!

ABONE OL
GİRİŞ 27.08.2020 12:16 GÜNCELLEME 27.08.2020 12:16 YAŞAM
Maun Suresi meali ezberle, Türkçe yazılışı! Maun Suresinin okunuşu, fazileti, tefsiri!

Maun Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 108.suresi olmasının yanı sıra Mekke döneminde indirilen ve içerisinde derin anlamlar barındıran ehemmiyeti büyük bir sure olma özelliği göstermektedir. İsmini, son ayette bahsi geçen ''Maun'' kelimesinden alan Maun Suresi, yardım etmek ve zekat vermek anlamlarını taşımaktadır. Yetîm, Dîn, Eraeytellezî ve Tekzîb isimleriyle de tabir edilen Maun Suresi, toplamda 7 ayetten oluşmaktadır. Mekke devrinin ilk yıllarında indirilen on yedinci sure olan Maun Suresi’nde yetimlerin ve yoksulların haklarının gözetilerek yardım edilmesi, namazın gösteriş için kılınmaması gerektiğine yönelik müminlere uyarı mesajı niteliğindedir. Öte yandan Maun Suresi'nde yüce Allah’ın hükümlerini, dini ve âhireti inkâr eden kişilerin varlığından söz edilerek, bunların kim olduğu açıkça ortaya konulmuştur. Bu kişiler, yetime ve yardıma ihtiyacı olan yoksulları küçümseyen, haklarını gözetmeyen ve başka kişilere de yardım etmek noktasında teşvikte bulunmayan nankörlerdir ve ibadetlerini gösteriş uğruna yapan riyakarlardır. Kâfirûn sûresinden önce ve Tekâsür sûresinden sonra Mekke’de nazil olan Maun Suresi; bir yetimin vasisi yani velisi olan Ebucehil’in, o yetimin ihtiyaç sahibi olduğu için yanına gelmesi üzerine, kendi malından vermeyip yardım etmemesi neticesinde indirilen bir ayet olduğu rivayet edilmektedir.

 

MAUN SURESİNİN OKUNUŞU & YAZILIŞI...

*Bismillahirrahmânirrahîm.

 

-Era'eytellezî yükezzibü biddîn

-Fezâlikellezî, yedu'ulyetîm

-Velâ yehüddü alâ ta'âmilmiskîn

-Feveylün lilmüsallîn

-Ellezîne hüman salâtihim sâhûn

-Ellezîne hüm yürâûne

-Ve yemne'ûnelmâ'ûn

MAUN SURESİNİN MEALİNİ EZBERLE!

*Rahmân ve Rahîm olan Allah'ın ismiyle.

-Gördün mü o dine yalan diyeni?

-İşte yetimi itip kakan odur!

-Yoksulu doyurmaya teşvik etmez.

-Fakat veyl o namaz kılanlara ki,

-Namazlarında yanılmaktadırlar.

-Onlar ki, gösteriş yaparlar.

-Ve yardımlığı sakınır (zekatı vermezler).

MAUN SURESİNİN FAZİLETLERİ NELERDİR?

"Evinde çok çok eşya kıran kimseler, bu sûreyi üç kere okuyarak işe başlasa, evinde hiçbir eşyası kırılmaz."

"Mâûn sûresini okuyan kimsenin sözü herkese geçerli olur. Yani, herkesin yanında saygınlığı olan bir kişi olur. Bir dediği iki olmaz. Herkes tarafından sevilen bir kişi olur."

“Bu sûreyi okuyan yüce peygamberimizi rüyasında görür. Okuma şartı ise, 41 kere olmalıdır."

Sıkıntılı zamanlarda (500) defa okumak sıkıtılardan kurtulmaya  vesile olur.

Küçük çocuk üzerine 41 kere okunursa, Allah’u Teala’nın izniyle her türlü afetlerden korunur.

Bu sureyi 41 defa okuyan kimse, Resulullah (Sallallahü Aleyhi ve Sellem)’i rüyasında görür.

Söz başlamadan önce bu sureyi okuyan kimsenin sözü tesirli olur ve herkes tarafından sevilir.

MAUN SURESİ NEDEN İNDİRİLMİŞTİR?

*Mâverdi’ye göre âyet Ebucehil hakkında nazil olmuştur. Rivayete göre Ebucehil bir yetimin vasisi (velisi) bulunuyordu. Bir gün söz konusu yetim ihtiyaç içerisinde ona gelerek malından bir şey ister. Ebucehil de onu iterek isteğine kulak vermez. Kureyş’in ileri gelenleri de çocuğu yardım etmesi için Resulullah’a göndererek onunla alay etmek isterler.

*Yetim onların maksatlarını bilmediği için Resulullah’a gelip yardım ister. Hiçbir ihtiyaç sahibini geri göndermek âdeti olmayan o yüce peygamber (Sallallahü Aleyhi ve Sellem) hemen kalkar, çocukla beraber Ebucehil’in yanına varır. Ebucehil hemen ona malını verir. Bunu üzerine Kureyş Ebucehil’e ”sen de sapıttın..” derler. Ebucehil ise” Hayır, sapıtmadım. Fakat onun sözleri öyle dehşet uyandırdı ki bende, vermezsem helak olacağımdan korktum ” diyerek cevap verir.

*Âyetin nüzul sebebi hakkında Ebucehil’in yanı sıra cimrilikleri, yoksullara, düşkünlere eziyet ve onları hor görüp itip kakmaları ile tanınan Velid İbn Âiz, Ebusüfyan, As İbn Vâil es Sehmî, Velid b. Muğıre gibi başka isimler de rivâyet edilmiştir. Maun suresinin iniş sebepleri arasında cimrilikleriyle meşhur olan ve yetimleri ezen kişilikleriyle tanınan Ebu Süfyan , As b Vail es Sehmi, Velid b Aiz gibi isimlerin olduğunu iddia eden rivayetlerde vardır.