Oruçluyken aşrı derecede mide yanması yaşıyorsanız aman dikkat!

Ramazan ayında oruç tutanların sıklıkla karşılaştıkları sağlık sorunlarından birisi mide yanması. Peki oruç tutarken yaşanan mide yanması nasıl önlenir? Ramazan'da hangi yiyecekleri ve içecekleri tercih etmeliyiz? İşte mide yanmasından kurtulmanın yolları...

ABONE OL
GİRİŞ 30.05.2018 13:09 GÜNCELLEME 30.05.2018 13:09 YAŞAM
Oruçluyken aşrı derecede mide yanması yaşıyorsanız aman dikkat!

Mide yanmasının temel nedeni aşırı mide asidi üretimidir. Mide asidi, sindirimin zor olduğu gıdaları parçalamak için daha çok salgılanır ve midenizde herhangi bir yara varsa (ülser gibi) bu bölgede yanma yaratabilir. Reflüsü olanlarda ise asit yemek borusuna çıkar ve mide asidine dayanıklı olmayan yemek borusunu yakmaya başlar. Tüm bu belirtileri hafifletmek için öncelikle mide asidinin kontrol altına alınması gerekir. Antiasit ilaçlar (talsid, rennin, gaviscon gibi) mide asidini dengeleyerek yanma hissini azaltır. Bu çiğneme tabletlerini reçetesiz olarak eczanelerde bulabilirsiniz. İftardan sonra rahatlıkla kullanabileceğiniz çiğneme tabletleri sizi gün boyu rahat ettirecek.

Oruçluyken gün içerisinde mideniz gaz birikiminden dolayı yanıyorsa, sırtınızı dik tutun ve midenize dairesel hareketlerle masaj yapın. Diğer bir seçenek olarak yürüyüş yapmak midenizi rahatlatacaktır.

 

 

ORUÇLUYKEN MİDE YANMASI YAŞAMAMAK İÇİN NELERE DİKKAT ETMELİ?

Özellikle Ramazan ayında yediğiniz yemekler nedeniyle mide yanması yaşıyorsanız yediklerinize ve içtiklerinize özen göstermelisiniz. Örneğin fazla kahve ve çay tüketmek, kola gibi gazlı içecekler içmek, yağlı yemekler, sindirimi zor et yemekleri, aşırı baharatlı gıdalar ve fast-food yiyecekler mide yanmasının başlıca nedenleri arasındadır. Ayrıca glüten ve laktoz intoleransınız varsa glüten içeren gıdalardan ve süt ürünlerinden uzak durmalısınız. Bunlar dışında sigara içmek, aşırı alkol tüketimi, düzensiz uyku gibi faktörlerin mide yanmasını şiddetlendirdiği bilinmektedir.