Peru Türkleri böyle tanıdı Fotogaleri
Yoksul Güney Amerika ülkesi Peru, 8 şiddetindeki depremin yaralarıyla boğuşurken, karşılarında Türkleri buldu. Bir kaç vatansever, Türk gerçeğini herkese gösterdi
ABONE OLAli Murat Güven'in özel haberi
Türkiye’nin, son iki haftadır 8 şiddetindeki bir depremin yol açtığı dehşetli tahribatla boğuşan yoksul Güney Amerika ülkesi Peru’da bir büyükelçiliği yok; Peru’nun da Türkiye’de. İki uzak ülke arasındaki konsolosluk hizmetleri dahi yıllardır ‘fahri konsolos’ düzeyinde yürütülmekte. Ve bu ülkede, 5’i cezaevinde olmak üzere, topu topu 10 Türk vatandaşı yaşıyor.
Ancak depremin ne denli büyük acılara yol açtığını çok iyi bilen bu 5 Türk, o korkunç âfetin yaşandığı ilk günden bu yana kurtarma çalışmalarında sergiledikleri olağanüstü gayretle Peru halkının gönlünde taht kurdular. Şimdi onların her biri, mağdurlar için verdikleri içten mücadele nedeniyle Peru medyası tarafından birer “kahraman” ilan edilmiş durumda…
***
HABERLE İLGİLİ FOTOGALERİYİ GEZMEK İÇİN TIKLAYIN
Güney Amerika kıtasının, insanlık tarihindeki en göz kamaştırıcı uygarlıklarından biri olan İnka İmparatorluğu’na ev sahipliği yapmasıyla ünlü ülkesi Peru, 15 Ağustos günü akşam karanlığı henüz çökerken 8 şiddetinde bir depremle sarsıldı. Son yıllarda yeryüzünde kaydedilen bu en şiddetli depremde 1500’ün üzerinde insan hayatını kaybederken, onbinlerce kişi de yaralandı ve yüzbinlerle ölçülen sayıda depremzede evsiz kaldı. Ölü sayısının felaketin şiddetiyle kıyaslandığında görece düşük kalması, bütünüyle depremin ülkeyi vurduğu zaman dilimiyle ilişkili bir durumdu. İş çıkışı saatlerinin koşuşturmacası içindeki binlerce Perulu, sarsıntıları kapalı mekânlarda değil, caddelerde karşılamak gibi büyük bir şansı yaşıyordu.
Merkez üssü Lima’nın yüz kilometre açıklarında, Pasifik Okyanusu’nun derinlikleri olan depremde, nisbeten daha sağlıklı bir mimariye sahip olan başkent bu felaketi küçük ölçekli yıkımlarla atlatırken, en büyük can ve mal kaybı ise kerpiç inşaat geleneğinin yaygın olduğu Ica, Pisco ve Huancavelica kentlerinde kaydedildi. Olayın üzerinden iki haftayı aşkın bir zaman geçmesine karşın, imkânları sınırlı Peru devleti depremzedelerin yaralarını sarmakta büyük güçlükler yaşıyor. Özellikle de anılan kentlerde halen onbinlerce Peru kızılderilisi aç ve açıkta…
Türkler, mücadelenin öncüsü oldu
2 dakika gibi dehşet verici bir süreyle ülkeyi sarsan ve ardında tamamen yıkılmış 50.000 yapı bırakan bu felaketin ardından, vicdanının sesini dinleyerek harekete geçen kişilerden biri de 20 yıldan bu yana başkent Lima’da yaşayan bir Türk’tü. Mektupla tanıştığı Perulu bir genç kıza duyduğu aşkla, 1980’li yılların ortalarında oldukça maceralı bir yolculuğun ardından bu ülkeye gelip sevdiği kadınla evlenen Saim Özgürler, halen Peru’da yaşayan toplam 10 Türk vatandaşından en kıdemlisi. Anadili düzeyinde Peru İspanyolcası bilen Özgürler, hayatını uzun yıllardır Lima’da çevirmenlik ve turist rehberliği yaparak kazanıyor. Ülkedeki bu küçücük Türk kolonisinin beş üyesi ise çeşitli suçlardan cezaevine düşmüş olan yurttaşlarımızdan oluşmakta. Geriye kalan 4 Türk ise Peru’da bir Türk okulu açabilme imkânlarını araştırmak üzere depremden çok kısa süre önce ülkeye gelmiş olan eğitimciler.
Depremin hemen ardından, bu küçük ekibin lideri konumundaki öğretmen Mehmet Işıtan’a ulaşan Saim Özgürler, onlara, “depremin gururlu bir halkın kalbinde açtığı yaraları en iyi bilen millet olarak derhal birşeyler yapmaları gerektiğini” söylemiş. Işıtan da muhatabına hak vererek, yanındaki diğer arkadaşlarıyla birlikte arama-kurtarma ve yardım dağıtım çalışmalarına aktif olarak katılmak üzere Perulu yetkililere başvurmuş. Ayrıca, son derece stratejik bir adım daha atarak, hemen Türkiye’yi aramış ve Samanyolu TV’deki “Kimse yok mu?” programının yapım ekibine orada gördüğü feci manzaralardan söz etmiş. Bunun üzerine, anılan programın dış ilişkiler koordinatörü Hasan Ertürk de hiç zaman yitirmeden Peru’ya uçmuş ve perişanlık içindeki depremzedelerin acısını biraz olsun hafifletebilmek için çırpınıp duran bu ekiple buluşmuş. Neler yapılabileceğinin hep birlikte değerlendirilmesinin ardından, bu beş idealist Türk, kiraladıkları küçük bir minibüs ve topladıkları bir miktar aynî ve naktî yardımla birlikte depremden en çok zarar gören bölgelere hareket etmiş.
Peru medyası onları göklere çıkartıyor
Ülkeyi çok yakından tanımasının yanısıra dilini de mükemmelen konuşan Saim Özgürler’in rehberliğinde, gittikleri her kentte resmî yetkilileri ziyaret edip ellerindeki yardımları dağıtan ve arama-kurtarma çalışmalarına fiilen katılan Türk ekibi, kısa bir süre sonra Peru medyasının da dikkatini çekti. Ulusal televizyonlar ve gazeteler, gösterişsiz bir biçimde, kollarının uzanabildiği her noktaya içtenlikle koşturan bu beş Türk’le uzun uzadıya röportajlar yapıp onları yayınlarında “ülkenin örnek dostları” olarak kamuoyuna lanse ettiler.
Medyanın bu yayınları sayesinde yurttaşlarımızın gayretlerinden haberdar olan Ulusal Meclis Başkanı Luis Gonzales Posada da geçtiğimiz günlerde kendilerini Lima’daki Meclis binasında ağırlayıp Peru halkı adına teşekkürlerini iletti. Bu arada, ekibin felaket bölgesinde çektiği görüntülerin kasetlerinin İstanbul’a, “Kimse yok mu?” programına ulaşmasıyla birlikte, programın yapımcıları da Peru’ya yardım için aynı adlı dernekleri aracılığıyla ülke çapında bir kampanya başlattılar. Halen devam eden bu kampanyada toplanan paralar doğrudan doğruya Türk ekibine gönderilerek, depremzedelere prefabrik ev, battaniye, ilaç, gıda ve diğer gündelik ihtiyaç malzemelerinin alımında harcanacak.
* * *
Perulu depremzedelere nasıl yardım edebilirsiniz?
“Kimse yok mu?” Derneği, Peru’daki deprem mağdurları için kısa süre önce bir yardım kampanyası başlattı. Bu kampanyanın banka hesaplarında toplanan para herhangi bir aracı kuruma değil, doğrudan doğruya yardım hareketini başlatan Türk ekibinin inisiyatifine gönderilecek. Onlar da depremzedelerin istek ve ihtiyaçları doğrultusunda alışverişler yaparak yardımları en rasyonel şekilde dağıtacaklar. Peru depreminin hemen ardından başlangıç mahiyetinde bir ayni ve nakti yardım gönderen “Kimse yok mu?” Derneği, önümüzdeki günlerde 500 ailelik bir prefabrik ev, battaniye, gıda ve ilaç yardımında daha bulunacak. Kampanyanın sonraki aşamaları ise derneğe gelecek bağışların miktarına göre şekillenecek. Hedef, en az 2000 prefabrik konuk inşa etmek ve 30.000 battaniye dağıtmak. Miktarı bütünüyle imkânlarınıza kalmış olan bağışlarınızı, derneğin internet sitesindeki hesap numaralarına yapabileceğiniz gibi 5777’ye atacağınız her sms ile bir mağdurun derdine devâ olabilirsiniz.
Ayrıntılı bilgi: www.kimseyokmu.org.tr
(HABER7 - ÖZEL)