Diyarbakır'da nerelere gidilmeli ve ne yenilmeli?

Güneydoğu'nun tarih kokan şehirlerinden biri olan Diyarbakır'a gitmek ve mezopotamyanın has kokusunu almak istiyorsanız size önereceğimiz bu yerlere gitmenizi tavsiye ediyoruz. İşte buran buran Mezopotamya foklorik kültür kokan Diyarbakır'ın bilinmeyenlerini ve gezilecek yerleri...

ABONE OL
GİRİŞ 02.02.2019 08:14 GÜNCELLEME 04.02.2019 09:42 Yaşam
Diyarbakır'da nerelere gidilmeli ve ne yenilmeli?

Güneydoğu Anadolu bölgesinde Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın desteği ile tarihi yapılandırmalar yapıldı. Projeler kapsamında yeniden inşaa edilen şehirler arasında Mezopotamya'nın beşiği olan Diyarbakır da yer alıyor.

Dicle Nehri'nin geçtiği şehir eski tarihi medeniyetlere ev sahipliği yapmıştır. Bu bakımdan foklorik bir kültüre sahip olan şehirde gezilecek birçok farklı mekan vardır. Cami, kilise ve sinagoglar gibi dini mekanları da barındıran gizemli ve kalabalık bir şehirdir. 

Yavuz Sultan Selim zamanından Osmanlı topraklarına katıldıktan sonra değeri artmış. Eski çağlardaki tarihi mekanlara ek Osmanlı kültürünü yansıtan mekanlarda inşaa edilmiştir. Her mevsim gidip gezilebilecek mekanları olan Diyarbakır'ın meşhur kahvaltı mekanları vardır. 

İŞTE DİYARBAKIR'DA GİDİLMESİ GEREKEN YERLER

SÜLÜKLÜ HAN

Tarihi taşlarla Osmanlı zamanında kervansaray olarak mantığı ile inşa edilmiş. Han adını içerisinde bulunan kuyudaki şifalı sülüklerden alıyor. Hanilioğlu Mehmet Çelebi’nin kız kardeşi tarafından yapılmıştır.

İSKENDER PAŞA KONAĞI

1551 yılında İskender Paşa tarafından yapılmıştır. İçeriğinde açılan mekanlarla burada Diyarbakır'ın eşsizi lezzeti kahvaltılarını bulabilirsiniz.

DİYARBAKIR KALESİ

Hevsel bahçelerinin de bulunduğu bu kalenin etrafı surlarla çevirili 7 bin yıllık tarihi olan kale birçok krallık tarafından ana kumanda olarak kullanılmış. Bu yüzden foklorik bir yapıya sahiptir. Siyasete hizmet ettiği kadar tarım alanında da bu mekan kullanılmıştır. 

DİYARBAKIR SURLARI

En büyük tarihi hazinedir. Çin Seddi'nden sonra öne çıkan uzun mimari eserlerden biridir. Kitabeler, motifler ve kabartmalarla süslenmiş. 5 bin metre uzunluğa sahiptir.

URFA KAPI

Surlarda buluna dört ana kapı vardır. Ancak bu kapılardan tarihe dayanan bir tek Urfa Kapı kalmıştır. Diğerleri yıkıktır. Selçuklular tarafından onarılan, Melik Ahmet Caddesi’ne açılan kapı, Bizanslılar döneminde, Meryem Ana Kilisesi’ne doğrudan bağlantılı ve sadece rahipler ve rahibeler tarafından kullanıldığı bilinen taş kemerli yollara açılırmış.

ULU CAMİ

En eski yapıtlar arasında olan Ulu Cami Diyarbakır fethedilmeden önce kilise olarak kullanılırmış. Bu cami İslam dünyası içinde oldukça önemlidir. 5. Harem-i Şerifi olarak kabul edilir. 

ASUR KALESİ

Asurlar zamanında kayaların yontulmasıyla yapılan gizemli ve fantastik bir yapıya sahiptir. Tarihi tüm çıplaklığı ile gösteren bu yapıt Diyarbakır'ın Eğil ilçesinde bulunur. Kuzey kısmında Asur krallığına hükmetmiş kralların mezarları bulunur. 

MERYEM ANA KİLİSESİ

3. yüzyıl eserlerinden biridir. İçinde avlı divanhane ve din adamalarının yatacağı yerler vardır. Ali Paşa Mahallesinde bulunan bu kilise Süryanilerle aittir. Kapıları ceviz ağacından yapılmış bu kilisede birçok dini kitap bulunmaktadır. Aktif olarak kullanılan kilise çok kez restore edilmiştir. 

HAZRETİ SÜLEYMAN CAMİİ 

Selçuklu mimarisi ile yapılmıştır. Diğer adı Nasiriye Kale Camii’dir. Nisanoğlu Ebul Kasım tarafından 1155-1169 yılları arasında yapılmıştır. Halit Bin Velid’in oğlu Süleyman ile Diyarbakır’ın Arap’lar tarafından alınması sırasında şehit düşen diğer sahabelerin mezarlıkları bulunmaktadır.

ŞEHZADELER KONAĞI 

Diyarbakır'ın Sur ilçesinde bulunan ve 2015 yılında yeniden restore edilen Şehzadeler Konağı tarihe ışık tutan bir diğer mekan olmuştur. Terör olaylarında oldukça hasar alan bu mekanın eskisi gibi yapılması için çok çalışıldı. 

CEMİL PAŞA KONAĞI

Film ve dizilere de ev sahipliği yapılmış bu mekan sivil mimarın eşsiz eserlerinden biridir. geleneksel kültürü yansıtan konak geniş avlusu ve ihtişamlı odaları ile kendini hayran bıraktırıyor.

ZİYA GÖKALP MÜZESİ

Diyarbakırlı sosyolog Ziya Gökalp'ın evidir. Burada Gökalp'ın ailesi ve kendisine dair eserler bulunuyor. Bakanlık tarafından korkuma altına alınan eserleri hafta içi her gün ziyaret edebilirsiniz. 

CAHİT SITKI TARANCI MÜZESİ

1733 tarihinde inşa edilmiş. Edebiyat bakımından önemli bir yere sahip olan şair ve yazar Cahit Sıtkı Tarancı'nın eserlerinin ilk hali ve aile mirası olan eşyalar Kültür Bakanlığı tarafından koruma altına alınmıştır.

GAZİ KÖŞKÜ TESİSLERİ 

15. yüzyılda inşa ettirilmiş olan yapı Akkoyunlu mimarisinin özelliklerini taşımaktadır. Atatürk, Çanakkale Savaşından sonra 1916 yılı Şubat ayı sonlarında 16. Kolordu Komutanı olarak Doğu, cephesinde görevlendirilmiş, 14 Mart 1916 günü Kolordu Karargahı olan Diyarbakır'a gelmiştir. 27 Mart 1917 tarihine kadar bu köşkte kalmıştır.

KENT MÜZESİ

Diyarbakır tarihine ışık tutan eserlerle dolu olan müze, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatı üzerine yapılmıştır.

DİYARBAKIR BAĞLAR

Ayrıca İçişleri Bakanlığı tarafından güvenli bir şekilde terör örgütlerinden temizlenen Diyarbakır'ın yenilenmiş sokaklarında da rahat bir gezinti yapabilirsiniz.

DİYARBAKIR'DA YENİLMESİ GEREKEN YEMEKLER

KARPUZ

En meşhur meyvesidir. Diyarbakır'da yetişen karpuzun tadı hiçbir yerde yoktur. Yemeklerden sonra tüketilen hatta yöresel olarak yemekle beraber de tüketilir.

PIÇIK

Bir diğer adı hıllorik olan ve Diyarbakır'a gidenlerin yemeden dönmeyeceği lezzetlerden biridir. Bulgur, sarımsak ve yoğurt üçlüsünün bir araya geldiği eşsiz bir lezzettir.

MEFTUNE

Kabak, patlıcan ve kırmızı etten yapılan sumakla da ekşi tadı ekşilendirilen bir diğer yemektir.

KABURGA DOLMASI 

Yapılışı en zor ama tat olarak en lezzetli yemeklerden biridir. Görüntüsü gözlerinizi lezzeti karnınızı doyuracaktır.

KİBE MUMBAR

Bol nane ile yapılan bu lezzet her damağa uymaz fakat Diyarbakır' gidecekseniz yemeden dönmemeniz gereken lezzetlerin ilk sıralarında gelir.