Araba farı nasıl temizlenir? Sararmış, solmuş far temizliği yöntemleri!
Araba farları darbelere karşı dayanıklı olması için polikarbon malzemeden üretilir. Bu sebeple kristal netliği yerini zamanla sararmış, solmuş farlara bırakır. Sararan farları temizlemek oldukça basittir. Peki sararan, solan farlar nasıl temizlenir?
ABONE OLFar, karanlık ortamlardaki sürüş esnasında yolculuğun güvenliği açısından büyük önem taşır. Hem yol üzerinde yer alan engel, kasis ve araçları fark etmeniz hem de karşı taraftan gelen aracın sizi fark edebilmesi açısından büyük önem taşıyan farlar, zamanla ilk günkü kristal netliğini kaybeder. Darbelere karşı dayanıklı olması açısından polikarbon malzemenin zamanla deforme olması ile farlar kararıp, solabilir. Bu durum son derece normal olmakla beraber, gerek dış görüntü açısından gerekse sürüş güvenliği açısından sürücüyü rahatsız eder. Peki sararıp solan araba farları nasıl temizlenir?
ARABA FARI NASIL TEMİZLENİR?
Bir zamanlar kristal netliğine sahip otomobil farları mumlu kağıtla kaplanmış gibi görünüyorsa ya da sararmışsa, eski haline getirmek belirteceğimiz yöntemlerle artık çok kolay. İşte farları temizlemenin en etkili ve kolay yolları...
DİŞ MACUNU İLE FAR TEMİZLEME YÖNTEMİ
Öncelikle farınızı tozdan kirden arındırarak iyice kurulayın. Ardından sırasıyla;
- Farın belli bölgelerine yeterli miktarda diş macunu sıkılarak başlar. Ardından bunu bezin üzerine iyice sürün.
- Henüz su eklemeyin. Üzerine diş macunu sürdüğünüz bezle araç farlarını iyice ovarak fırçalayın. Siz fırçalamayı sürdürdükçe, far yüzeyindeki kirler de çıkmaya başlayacaktır.
- Şimdi suyla aynı bezi iyice ıslatın. Sonrasında bezi sıkarak fazla suyu akıtın. Beziniz suya doymasın sadece nemli kalsın.
- Araba farına tekrar geri dönerek nemli bezle dış macunlu yüzeyleri ovmaya devam edin.
- Artık tüm far yüzeyini bez yardımıyla tamamen silerek diş macunu tabakasını temizleyebilirsiniz.
*Aracınızın farı ilk günkü gibi yeni görünecektir.
ZIMPARA İLE FAR TEMİZLEME YÖNTEMİ
- Sararmış far üzerinde derin çizikler varsa, öncelikle 1000 ya da 1500 gibi daha kaba zımpara ile başlayabilirsiniz. Çizikler yok oldukça 2000 ve üstü zımparalar kullanılabilir.
- Sararmış far temizleme amacıyla su zımpara kağıdı kullanabilirsiniz. Farın aşınmasını önlemekte genellikle 1500 ya da üzeri numaralara sahip zımparalı kağıtları tercih edilir.
- Otomobilin çevresinde zımpara kağıdı kullandığınızda, çok fazla sert davranmamaya ve çizmemeye dikkat edin. Bu nedenle farların boyayla buluştuğu bölgeleri maskeleme bandı kullanılması iyi fikirdir. Bu yöntem şart değildir ancak aracın boyasını korumak amacıyla fazladan birkaç dakika ayırmaya değer.
- Zımpara kağıdını ıslatarak zımparaya başlayın. Su püskürtme şişesi veya küçük kova kullanarak farları zımpara kağıdıyla iyice ıslatın.
- Çok fazla kuvvet uygulamadan farı zımparalamaya başlayın. Zımpara sonrasında fark yüzeyinde birikmiş kirler çıkmaya başlayarak mat yüzey oluşacaktır.
- Oluşan mat yüzey tamamen yok olup net bir görüntü ortaya çıkana kadar zımparalamaya devam edin.
- Derin çizikler yok olduysa, daha ince zımparaya geçebilirsiniz.
- Kirler zımparalı kağıt aracılığıyla çıktıktan sonra ardık yöntem 3'e geçilebilir. Bu adımda pastayla farları temizleyebilirsiniz.
PASTA İLE FAR TEMİZLEME YÖNTEMİ
- Far yüzeyi çok kirli değilse, hızlıca temizlemek için otomobil pastası tercih edilebilir.
- Pastalama işlemi düşük devirde olmak şartıyla polisaj makinasıyla yapılabilir. Aksi durumda eski diş fırçası üzerine sürerek, aracın tüm farı fırçalanmalıdır.
- Arabanın far yüzeyini pastayla fırçaladıktan sonra bir müddet bekleyin. Ardından nemli bez ile tüm farı temizleyin.
- Eğer kirler çıkmayacak kadar inatçıysa, diğer yöntemleri deneyebilirsiniz.