Şaban ayı ne zaman başlıyor? Mübarek Şaban ayı orucu ve ibadetleri

Mübarek üç aylarda Recep ayından sonra gelen Şaban ayı ne zaman idrak edilecek? Ramazan'a hazırlık olarak bilinen Şaban ayı ibadetlerle ve özellikle de oruçla geçirilmesi çok kıymetlidir. Peygamber Efendimiz (s.a.s)'in Ramazan ayı dışında en çok Şaban ayında oruç tuttuğu rivayet edilmektedir. İşte Şaban ayında oruç tutmanın fazileti ve yapılması tavsiye edilen ibadetler

ABONE OL
GİRİŞ 18.03.2020 09:34 GÜNCELLEME 18.03.2020 09:34 YAŞAM
Şaban ayı ne zaman başlıyor? Mübarek Şaban ayı orucu ve ibadetleri

Müslüman için kutsal sayılan üç aylar Recep, Şaban ve Ramazan’dan müteşekkildir. Recep ayı içerisinde Regaip ve Miraç Kandilleri ihya edildikten sonra Şaban ayı gelmektedir. Ramazanın habercisi olarak görülen Şaban ayında daha çok ibadet yapılması ve tövbe edilmesi tavsiye edilmektedir. Peygamber Efendimiz (s.a.s) mübarek üç aylarla ilgili şunları buyurmuştur: Recep Allah’ın ayı, Şaban benim ayım, Ramazan ise ümmetin ayıdır’ şeklinde aktararak bu ayların ehemmiyetine vurgu yapmıştır. 

 

Mübarek üç aylarda, Müslümanları ibadetlerine daha da dikkat ederek kazaya kalan namazları kılarak Kuran-ü Kerim okumayı alışkanlık haline getirmesi önemlidir. Peygamber Efendimiz (s.a.s) üç ayların önemine şu hadis-i şerifi ile vurgu yapmıştır. ‘Recep tohum ekme ayıdır, Şaban ise sulama ayıdır. Ramazan hasat ayıdır. Herkes ne ekerse onu biçer. Ne yaparsa cezasını çeker. Bir kimse ziraati zayi etse hasat günü ekemediğine pişman olur. Kıyamet gününde kötü vaziyete düşer ve dünyadaki zannının aksi zuhur eder.’ 

Peygamber Efendimiz (s.a.s) üç ayların çok kıymetli olduğuna vurgu yaparak herkesin dini vecibelerine daha da önemseyerek yapmalarına tavsiye etmektedir.

ŞABAN AYINDA YAPILMASI GEREKEN İBADETLER

 

Peygamber Efendimiz (s.a.s) şaban ayında nasıl geçirdiğini göz önünde bulundurarak ibadetlere ehemmiyet verilmesi gerekmektedir. Ameller bu ayda arz olacağından Şaban ayına hürmet ve tazim gösterilmesi tavsiye edilmektedir. İbadetlere çok dikkat edilerek oruç ve Kuran-ı Kerim ihmal edilmemelidir. Peygamber Efendimiz (s.a.s) Şaban ayının ehemmiyeti için şöyle buyurmuştur: ‘Recep ve Ramazan ayları arasında öyle faziletli bir aydır ki insanların çoğu bundan gafildir. Bu öyle bir aydır ki ameller, Alemlerin Rabbine bu ayda yükseltilir. Bu nedenle ben oruçluyken amellerimin yükseltilmesini severim.’ 

Hz. Muhammed (s.a.s) Şaban ayında oruç tutmaya özen göstererek Ramazan’a ulaşmıştır. Ramazan ayı dışında en faziletli oruç Şaban ayında tutulan oruçtur şeklinde rivayet edilir. Şaban ayında yapılması tavsiye edilen ibadetler şunlardır:

- Salavatı şerife getirmek
- Tövbe istiğfar ederek günahların affı için Allah’a yalvarmak
- Yapabildiği kadar kaza ve nafile namaz kılmak
- Her gün düzenli olarak Kuran-ı Kerim okumak
- Günahlardan uzak durmaya gayret etmek
- Oruç tutmak
- ‘Allahümme barik lena fi Şaban ve belliğna Ramazan’ duasını her gün etmek 

ŞABAN AYINDA MEYDANA GELEN OLAYLAR 

- Berat gecesi bu ayda gerçekleşmiştir. 
- Kıble değişimi bu ayda gerçekleşmiş
- Hz. Muhammed (s.a.s) Ramazan dışında en çok oruç tutuğu aydır. 
- Ramazan hazırlık ayıdır.
- Amellerin Allah’a sunulduğu aydır.

ŞABAN AYINDA ORUÇ TUTMANIN FAZİLETİ

Peygamber Efendimiz (s.a.s) Şaban ayında hiç bırakmadan oruç tuttuğu sahabeler tarafından aktarılmaktadır. Mübarek Ramazan ayında günahlardan arınmış, nefsi terbiye etmiş olarak girmeye çalışmak Allah katında çok kıymetlidir. Bundan dolayı nefsin terbiye için oruç tutup haramdan uzak durmak Şaban ayında çok faziletlidir. Şaban ayı aynı zamanda Berat gecesini, kulların günahlarının affedildiği ve bir yıllık kaderin yazıldığı gece olduğunda bu ayda ibadetlere dikkat ederek Allah rızasını kazanmaya çalışmak öğütlenmektedir. 

ŞABAN AYI NE ZAMAN BAŞLIYOR?

2020 yılı Şaban ayı başlangıç tarihi 25 Mart Çarşamba günüdür. Onu takip eden günlerde 7 Nisan Salı günü ise Berat Kandili idrak edilecektir.