Miraç kandili namazı kaç rekat? Mübarek Miraç kandilinde yapılacak ibadetler ve dualar

Miraç gecesi, Hz. Muhammed (s.a.s)'in bir gecede Mekke'den Kudüs'e vardığı ve oradan göğe yükselerek Allah (c.c) ile görüştüğü gecedir. Mekke'ye dönüşünde ümmetine namazı müjdelediği için bu gecede bol bol kaza ve nafile namaz kılınması tavsiye edilir. İşte Miraç kandilinde yapılması müstehak olan ibadetler

ABONE OL
GİRİŞ 21.03.2020 20:10 GÜNCELLEME 22.03.2020 11:02 YAŞAM
Miraç kandili namazı kaç rekat? Mübarek Miraç kandilinde yapılacak ibadetler ve dualar

Miraç, kelime anlamı olarak merdiven demektir. Peygamber Efendimiz (s.a.s)’in Allah (c.c) mucizesi ile göklere yükseldiği ve Allah ile görüşerek dönüşünde 5 vakit farz namazı ümmetine müjdelediği gecedir. Recep ayının 27. Gecesinde gerçekleşen miraç mucizesi, Hz. Muhammed (s.a.s) Cebrail ile birlikte Mekke’den Kudüs’e geçtiği, Kudüs’te Peygamber Efendimiz (s.a.s)’i gelmiş geçmiş tüm peygamberlerle karşılaştığı çeşitli kaynaklarda aktarılmaktadır. Kudüs’te Kubbet’üs Sahra’ya gelen Hz. Muhammed (s.a.s), Muallak kayasından göğe yükselmeye başlar ve 7 kat semayı tek tek geçerek Allah’ın huzuruna varmıştır. Her katta başka bir olaya tanıklık ederek peygamberlerle görüşür:

 

1. Kat Sema’da Hz. Adem ile 

2. Kat Sema’da Hz. İsa ve Yahya ile

3. Kat Sema’da Hz. Yusuf ile

4. Kat Sema’da Hz. İdris ile

5. Kat Sema’da Hz. Harun ile 

6. Kat Sema’da Hz. Musa ile

7. Kat Sema’da İbrahim ile görüşür

Her bir evrede Hz. Muhammed (s.a.s)’e Cebrail eşlik ederken 7 kattan sonra eşlik edemez ve Peygamber Efendimiz (s.a.s), bundan sonra yalnı devam ederek Allah (c.c) huzuruna varır. Miraç olayında 5 vakit farz namazın müjdelendiğini ümmetine aktaran Peygamber Efendimiz (s.a.s)’e inanmayan müşrikler olarak onun sihirbaz olduğu iftirasını atarlar. Kanıtlar sunulsa dahi müşrikler iman etmeyerek inkar etmeye devam ederler.

 

Müslümanlar için büyük bir mucize olan bu gecede namaz farz olarak müjdelendiği için, bu gece daha çok namaz kılarak tövbe edilmesi alimler tarafından tavsiye edilmektedir. 

MİRAÇ KANDİLİNDE KILINAN NAMAZ 

O gece Peygamber Efendimiz (s.a.s) göğe yükselerek kullarına namazı müjdelediği için bol bol kaza namazı ve nafile namaz kılınması tavsiye edilmektedir. Bunun dışında bir namaz vardır ki Allah rızası için kılındığı takdirde tüm günahların affedilmesine rivayet edilir. Miraç gecesi kılınması gereken namaz şöyledir:

12 rekat olan bu namaz 2 rekatta bir selam verilerek kılınır. Namazın her rekatında Fatiha ve Kuran-ı Kerim’den bir sure okunarak kılınır. Her 2 rekatta bir selam verildikten sonra 100 kere ‘Sübhanallahi ve`l hamdü lillahi ve lâ ilâhe illallahü vallahü ekber’ denilir. 12 rekat namazın tamamı bittikten sonra 100’er defa tövbe istiğfar ve salavatlar getirilir. 

MİRAÇ KANDİLİNCE ORUÇ TUTMAK

Miraç gecesi başta olmak üzere İslam dini için böyle kıymetli gecelerin öncesinde gündüzden oruç tutulmasının nefsin terbiyesi ve gece yapılacak olan ibadetlere hazırlık niteliğinde kabul edilmektedir. 

MİRAÇ KANDİLİNDE TESPİH ÇEKMEK

Allah'ın affediciliği ve merhametine sığınmak için böyle önemli gecelerde bol bol tövbe istiğfar çekilmesi gerekir. Namaz ve Kuran-ı Kerim okumak dışında kişiler gece boyunca tespih çekerek Allah'ı zikretmeleri Allah'ın merhameti ve rızasını kazanmak için fırsattır. Miraç gecesi çekilmesi iyi olan tespihler:

- Sübhanallahi’l Hayyül-kayyum
- La ilahe illallah
- Sübhanallah
- Estağfirullahe’l azim ve etübü ileyh
- Allahu Ekber

İSRA SURESİNDE MİRAÇ HADİSESİ

Peygamber Efendimiz (s.a.s)’in 7 kat semaya yükselerek Allah’ın huzuruna varması mucizesine inanmayan ve iman etmeyenlerin üzerine şu ayet-i kerimeyi göndermiştir:
“Kulunu (Muhammed’i) bir gece, Mescid-i Harâm’dan kendisine bâzı âyetlerimizi göstermek için, etrafını mübarek kıldığımız Mescid-i Aksa’ya götüren Allah, her türlü noksan sıfatlardan münezzehtir. Şüphesiz O, her şeyi hakkıyla bilen, hak¬kıyla görendir.” 

HADİS-İ ŞERİFLERLE MİRAÇ GECESİ 

Peygamber Efendimi (s.a.s), miraç mucisenin gerçekleşmesi ve ümmetinin yanına namaz müjdesiyle gelmesinin ardından hadis-i şeriflerle cennet ve cehennemin nasıl yerler olduğu, miraç mucizesinde nelerle karşılaştığını şu hadisleriyle aktarmaktadır:

- Ben Kâbe’nin Hatim kısmında yatıyordum. Uyku ile uyanıklık arasında bana biri geldi, şuradan şuraya kadar (göğsümü) yardı. (Bu sözünü söylerken boğaz çukurundan kıl biten yere kadar olan kısmı gösteriyordu.) Kalbimi çıkardı. Sonra bana, içerisi îman ve hikmetle dolu, altından bir kap getirildi. Kalbim (çıkarılıp su ve Zemzem ile) yıkandı. Sonra içerisi iman ve hikmetle doldurulup tekrar yerine kondu…”

- Miraç Gecesinde ateşten makasla kendi dudaklarını kesenleri görüp, kim olduklarını sordum. “İlmiyle amel etmeyen din adamlarıdır.

- Cehennemde kokmuş leş yiyenlerin kimler olduğunu sordum. “Bunlar, gıybet ederek insanların etlerini yiyenlerdir” denildi.

- Miraç gecesi, uğradığım her melek topluluğu, ümmetime hacamatı tavsiye etti