Bakara Suresi faziletleri nelerdir? Bakara Suresi Arapça okunuşu (tamamı)
Kuran-ı Kerim'in en uzun suresi olan Bakara Suresi, Medine'de indirilmiştir. Kuran-ı Kerim'in 2. suresi olan Bakara Suresi indirilen 87. suredir. Müslümanların İslam hukukuna göre günlük hayatlarını nasıl idame edeceklerini anlatmasının yanında toplumsal hayatı düzene sokan ayetlere yer vermektedir. Peki Bakara Surenin faziletleri nelerdir? İşte Bakara Suresinin Türkçe meali...
ABONE OLKuran-ı Kerim’in en uzun suresi olan Bakara Suresi, 286 ayet-i kerimeden oluşmaktadır. İslam hukukunu en temel hatlarıyla anlattığı için oldukça kıymetlidir. Müslümanların günlük hayatta karşılaştıkları pek çok soruna ve olaya cevap olan Bakara suresi Kuran-ı Kerim’in indirilen 87. Suresi olsa da Kuran’da 2. Sırada yer almaktadır. Bakara Suresi, birçok olayın akabinde iman edenlerin kafalarındaki soru işaretlerine ve anlık yaşadıkları sorunlara cevap olmuştur. Bundan dolayı farklı farklı zamanlarda gerçekleşen olaylara göre indirildiği nakledilmektedir.
Bakara Suresi, İslam inancına göre İslam hukukunu, sosyal hayatı, toplumsal düzeni, gündelik hayatı içine alan ve inanları bu konularda aydınlatan suredir. Aynı zamanda tüm mucizelerine rağmen Allah’ın varlığını birliğini reddeden, Peygamber Efendimiz (s.a.s)’in tebliğine inanmayarak inkar edenlerin başlarına gelecekleri aktarmaktadır. Bakara Suresi, daha önce indirilen dinlerin yaşadıkları değişimi, İsrailoğullarının tarihini, Kabe’nin yapılışı ve Hz. İbrahim’den bahsetmektedir. Bakara Suresi bazı alim ve hocalara göre Kuran-ı Kerim’in özeti olarak görülür ve Kuran-ı Kerim’de uzun uzadıya anlatılan birçok konu Bakara Suresinde kısaca üstünde durulmuştur.
Bakara Suresinin ilk ayetlerinde geçen ifadelere göre Allah’a, Peygambere ve ahirete olan inanca vurgu yaparak iman edenlerin Kuran-ı Kerim’e dosdoğru inanarak Allah’ın emir ve yasaklarını yerine getirdiği nakledilmektedir. Bakara Suresi ilk 5 ayeti meali:
Elif Lâm Mîm (1) Bu, kendisinde şüphe olmayan kitaptır. Allah'a karşı gelmekten sakınanlar için yol göstericidir. (2) Onlar gaybe inanırlar, namazı dosdoğru kılarlar, kendilerine rızık olarak verdiğimizden de Allah yolunda harcarlar. (3) Onlar sana indirilene de, senden önce indirilenlere de inanırlar. Ahirete de kesin olarak inanırlar. (4) İşte onlar Rab'lerinden bir doğru yol üzeredirler ve kurtuluşa erenler de işte onlardır. (5)
BAKARA SURESİ FAZİLETLERİ
Kuran-ı Kerim’de her sure ve ayet insanoğluna doğru yolu gösterdiği için çok kıymetlidir. Her sure kendi içinde belli başlı konuları işleyerek doğruyu ve güzeli nasihat etmektedir. Ayetel Kürsi ve Amenerrasulü gibi iki önemli duanın Bakara Suresinde yer alması da surenin kıymetli olmasına vesile olmaktadır. Bakara Suresi, Kuran-ı Kerim’deki birçok konuya değindiğinden dolayı birçok alim ve din hocası tarafından Kuran-ı Kerim’in özeti olarak görülür. Peygamber Efendimiz (s.a.s)’in hadisleri ışığında Bakara Suresi faziletleri:
- Evlerinizi kabirlere çevirmeyiniz! Muhakkak şeytan, içinde Bakara Suresi okunan evden kaçar
- Allah gökleri ve yeri yaratmadan iki bin yıl önce bir kitap yazdı ve o kitaptan iki ayet indirerek, Bakara Suresini kapadı. Bu iki ayet, bir evde üç gün okunmazsa, şeytan o eve yaklaşır
- Kur’an’ı okumaya devam ediniz! Çünkü Kur’an kıyamet günü okuyucularına bir şefaatçi olarak gelecektir. İki Zehra’yı, Bakara ile Al-i İmran Suresini okumaya devam ediniz! Çünkü bu iki sure kıyamet gününde iki bulut kümesi yahut iki gölgeleyici şey yahut da gökyüzünde kanatlarını açmış saf saf iki alay kuş gibi gelecekler ve okuyucularını hararetten, ateşten koruyacaklar ve şefaat edeceklerdir. Bakara Suresini okumaya devam ediniz! Çünkü öğrenmek büyük berekettir! Onu terk etmek ise büyük ziyandır. Onun faydalarını ve bereketlerini temin etmeye kahramanlar bile muktedir olamazlar.
- Her şeyin bir zirvesi vardır. Kur'an'ın zirvesi de Bakara suresidir. Her kim onu evinde geceleyin okursa üç gün o eve şeytan girmez. Kim de onu evinde gündüzün okursa o eve üç gün, şeytan girmez.
- Kuran'ın en faziletli suresi Bakara suresidir. Onun da en büyük ayeti Âyetü'l-Kürsî'dir. Bir evde Bakara suresi okunursa şeytan onu dinlemeye tahammül edemeyerek oradan dışarı fırlar.