Kaktüs evde nereye konur? Evde kaktüs bakımı...

Kaktüsler, doğru yöntemlerle yetiştirildiği takdirde uzun yıllar yaşayan bakımı oldukça kolay bitkilerdir. Kaktüs bakımı için çok fazla botanik bilgisine ihtiyaç olmasa da çürümemesi, daha hızlı büyüyüp çiçekler açması için birkaç önemli püf noktaya dikkat etmek gerekmektedir. Peki kaktüse ne kadar su verilir?

ABONE OL
GİRİŞ 02.11.2021 09:28 GÜNCELLEME 02.11.2021 09:28 YAŞAM
Kaktüs evde nereye konur? Evde kaktüs bakımı...

Estetik görüntüsüyle ev dekorasyonlarında oldukça fazla tercih edilen kaktüs, aynı zamanda bakımı kolay bitkiler arasında yer almaktadır. Birkaç önemli bakım taktiğiyle uzun süre çürümeden yaşayan ve çiçek açmaya başlayan kaktüsler dikenli ve dikensiz olmak üzere iki gruba ayrılmaktadır. Son dönemlerde sıkça talep göre dikensiz kaktüsler ‘skulent’ olarak adlandırılmaktadır. Kaktüslerin doğal ortamı çöl olsa da evlerde daha uzun yaşamaları ve çürümemeleri için evde de bakılabilecek halde üretildiklerinden güneşe direkt olarak maruz kalmaları halinde tepki verdikleri görülmektedir. Kaktüs bakımı son derece kolay olsa da bazı önemli püf noktalara dikkat ederek çürümelerine engel olunabilir.

Kaktüs Bakımı Püf Noktaları

  • Susuz kalmaya oldukça dayanıklı olan kaktüsleri sularken çok fazla su verip köklerini çürütmemeye dikkat etmek gerekmektedir. 

  • Saksıya ekilen kaktüse ilk 1-2 gün su verilmemeli.

  • Kaktüsün çiçek açması ve cılız büyümemesi için güneşli ortamlarda bakılmalıdır. 

  • Doğrudan güneşin altında saatlerce duran kaktüsler zamanla kızarmaya ve kararmaya başladığından kaktüslerin çok fazla güneşe maruz kalamamalarına dikkat edilmelidir. 

  • Kaktüslerin çiçek açabilmeleri ve hızla büyümeleri için güneşe çıkarılması ve havalandırılması gerekir. Özellikle evin içinde muhafaza edilen kaktüsler her gün güneşe çıkarılarak havalandırılması tavsiye edilir. 

Kılıç çiçeği bakımı evde nasıl yapılır yapılır? Kılıç çiçeği neden çürür zehirli mi?

  • Kaktüs torağı en az yetiştirildiği ortam kadar önemlidir. Bundan dolayı kumlu toprak, ponza taşı içeren topraklar kaktüsler için daha verimli topraklar olarak kabul edilmektedir. 

  • Diğer çiçeklerden daha az suya ihtiyaç duysalar da hafta 1 kez sulanmaları gerekir. Suyun üstten değil de bitki köklerine doğru verilmesi önerilir. 

  • Kaktüsler büyümeye başladıklarında saksılarının değiştirilmesi gerekir. Özellikle saksına sığmamaya başlayan kaktüsün büyümesi ve çiçek açması durur. İlkbahar aylarında toprağı ve saksısı değiştirilen kaktüs, yeni saksısında daha rahat bir şekilde büyümeye devam eder. 

  • Ev çiçeklerinin büyümesini ve gelişmesini engelleyen bir diğer unsur ise tozlardır. Kaktüsler tozlandıkları zaman tozlarından temizlemek gerekmektedir. 

Kaktüs Kaç Günde Bir Sulanır?

Çok fazla suya ihtiyaç duymayan kaktüsler mevsim değişikliklerine göre ihtiyaç duydukları su oranı da değişmektedir. Kaktüsler, ilkbahar aylarından sonbahar aylarına kadar haftada 1 sulanırken kış aylarında hiç sulanmamaları gerekmektedir. Kaktüsü sularken doğrudan yapraklarının üzerini ıslatmak çürümelerine yol açacağı için diplere doğru sulanması ve çok fazla su dökülmemesine dikkat etmek gerekmektedir. 

Kaktüslerin Kış Uykusu

Kaktüsler sıcak iklimlerde yaşayan bitkiler olduklarından dolayı kış aylarında havadar yerlerde muhafaza edilmesi gerekmektedir. Sıcak hava isteseler dahi kaloriferlerin kapalı olduğu oda ya da kapalı balkonlarda muhafaza ederek her gün havalandırılmak üzere cam-kapı açılması gerekir. Bitkiler havasız ortamlarda çürümeye başladıklarından muhakkak haftada en az 3-4 defa hava sirkülasyonu sağlanmalıdır.