2021 Miraç Kandili ne zaman? Peygamber Efendimiz (s.a.s) hadisleriyle Miraç Kandili faziletleri
Miraç kandili, Peygamber Efendimiz (s.a.s)'in semaya yükselerek Allah (c.c) ile görüştüğü ve ümmetine farz namazı müjdelediği mucize gecedir. Namazın müjdelendiği Miraç Kandilinde nafile ve kaza namazlarının kılınması gecenin amacı ve önemi bakımından da çok faziletlidir. Peki Miraç Kandili nedir? 2021 Miraç Kandili ne zaman? İşte Miraç Kandilinin önemi ve faziletleri...
ABONE OLMiraç Kandili, Peygamber Efendimiz (s.a.s)’in yedi kat semaya yükseldiği ve 5 vakit farz namazı ümmetine müjdelediği gece olduğundan tüm İslam aleminde büyük bir heyecanla idrak edilmektedir. Miraç, kelime anlamı olarak merdiven demektir ve Peygamber Efendimiz (s.a.s)’in göğe yükseldiğini anlatmak için kullanılmaktadır. Recep ayının 27. Gecesi idrak edilen Miraç kandilinde namaz müjdelendiği için mümkün mertebe bol bol kaza ve nafile namazların kılınması çok faziletlidir. Miraç gecesinde Peygamber Efendimiz (s.a.s), Cebrail ile birlikte Mekke’den Kudüs’e geçtiği, Kudüs’ten de semaya yükselerek tüm peygamberlerle görüştüğü son olarak da Allah’ın huzuruna vardığı İsra ve Necm Surelerinde anlatılmaktadır.
MİRAÇ KANDİLİ NE DEMEK?
Recep ayının 27. Gecesinde Peygamber Efendimiz (s.a.s), Cebrail ile birlikte Mekke’den Kudüs’e oradan da 7 kat semaya yükseldiği, döndüğünde ise ümmetine 5 vakit farz namazı müjdelediği mucize gecedir. Peygamber Efendimiz (s.a.s)’e her katta farklı peygamberlerle görüşür, Peygamberimize her katta Cebrail (a.s) eşlik eder ve 7. Kat semadan sonra bu sınırı geçemeyeceğini bundan sonra yalnız devam edeceğini söyler. Peygamberimiz ise Refref vasıtasıyla Allah ile görüşür.
Peygamber Efendimiz (s.a.s)’in 7 kat semada görüştüğü peygamberler:
1. Kat Sema’da Hz. Adem ile
2. Kat Sema’da Hz. İsa ve Yahya ile
3. Kat Sema’da Hz. Yusuf ile
4. Kat Sema’da Hz. İdris ile
5. Kat Sema’da Hz. Harun ile
6. Kat Sema’da Hz. Musa ile
7. Kat Sema’da İbrahim ile görüşmektedir.
MİRAÇ KANDİLİ FAZİLETLERİ
Peygamber Efendimi (s.a.s), miraç mucisenin gerçekleşmesi ve ümmetinin yanına namaz müjdesiyle gelmesinin ardından hadis-i şeriflerle cennet ve cehennemin nasıl yerler olduğu, miraç mucizesinde nelerle karşılaştığını şu hadisleriyle aktarmaktadır:
- ‘Ben Kabe’nin Hatim kısmında yatıyordum. Uyku ile uyanıklık arasında bana biri geldi, şuradan şuraya kadar (göğsümü) yardı. (Bu sözünü söylerken boğaz çukurundan kıl biten yere kadar olan kısmı gösteriyordu.) Kalbimi çıkardı. Sonra bana, içerisi îman ve hikmetle dolu, altından bir kap getirildi. Kalbim (çıkarılıp su ve Zemzem ile) yıkandı. Sonra içerisi iman ve hikmetle doldurulup tekrar yerine kondu…’
- Miraç Gecesinde ateşten makasla kendi dudaklarını kesenleri görüp, kimolduklarını sordum. İlmiyle amel etmeyen din adamlarıdır.
- Cehennemde kokmuş leş yiyenlerin kimler olduğunu sordum. ‘Bunlar, gıybetederek insanların etlerini yiyenlerdir.’ denildi.
- Miraç gecesi, uğradığım her melek topluluğu, ümmetime hacamatı tavsiye etti.
MİRAÇ KANDİLİ NE ZAMAN?
2021 Miraç Kandili 10 Mart Çarşamba gününe denk gelmektedir.