Aşı olmayanlar kafe AVM, kamu binaları ve bankalara giremeyecek mi? Aşı randevularının azalmasıyla...
Sağlık Bakanlığı resmi internet sitesinde yer alan bilgiye göre 13 milyon vatandaş 2. doz aşısını vuruldu. Sonbahar aylarına kadar koronavirüsün kontrol altına alınması için planlamalar masada duruyor. Aşı randevularına olan talebin azalmasıyla caydırıcı yasakların tekrar gelmesi gündeme geldi. Peki aşı olmayanlara yasak gelecek mi? İşte Kafe AVM, kamu binaları ve bankalar için alınması planlanan yasaklar...
ABONE OLToplumsal bağışıklığın yüzde 70’e ulaşması için ve normal hayata dönülmesi için aşılama çalışmalarının devam etmesi gerekiyor. Yapılan toplantılarda aşı randevularına olan ilginin azalması dikkatlerden kaçmadı. Sağlık Bakanlığı, aşı takviminde 50 yaş altına geçti. Koronavirüs aşısına olan talebin azalması durumunda aşı vurulan vatandaşlara pozitif ayrımcılık yapılması konusu gündeme geldi. Özellikle AVM’ler, devlet daireleri, bankalar, kafeler gibi kapalı alanlara girişte HES kodunda olduğu gibi benzer bir uygulama yapılabilmesi öngörülüyor. Peki aşı olmayanlar AVM, kafe, restoran, banka ve kamu binalarına giremeyecek mi? İşte bu sorunun yanıtı…
Aşıya Randevularına Olan İlginin Azalması Korkuttu!
Aşı randevularına olan ilginin azalması nedeni olarak orta yaş gruplarının aşıya olan duyarsızlığı gösteriliyor. Yapılan araştırmalarda 18-35 yaş arasının hem koronavirüs kurallarına hem de aşıya ilgili açısından en duyarsız kitle olduğu vurgulanıyor. Sosyal bilimciler aşı psikolojisinin benimsenmesi ve yaygınlaştırılması için bir takım yeni kararlar alınması gerektiği savunuyor.
Sonbahar aylarına kadar ülke nüfusunun yüzde 70’inin bağışıklık kazanması için vatandaşların üzerine düşen sorumluluğu yerine getirerek aşı olması gerekiyor. Aksi takdirde aşı olmayanlara kısıtlayıcı yasakların gelmesi gündemde.
Aşı Olmayanlar AVM, Kafe, Banka Ve Kamu Binalarına Giremeyebilir!
Koronavirüs aşısı için beklenen ilginin olmaması durumunda aşı yaptıranlara pozitif ayrımcılık yapılması planlar dahilinde. Özellikle aşı sırası gelip olmayan vatandaşların kapalı mekanlara girişte yasak gelmesi kararı alınabilir. Devlet daireleri, AVM’ler, bankalar ve faaliyetlerine başlayan birçok işletme HES kodu ile müşteri kabul ediyor.
Sağlık Bakanlığı tarafından hayata geçirilen bu uygulamanın bir benzerinin aşı içinde uygulanabileceği konuşulanlar arasında. Aşıya erişimin yaygınlaştığı bugünlerde aşı yaptırmayanların sinema, tiyatro, spor müsabakası, konser gibi etkinliklere girememesine ilişkin kuralların gündeme gelmesi bekleniyor.
Sağlık Bakanlığı Güncel Verileri Açıklıyor!
Sağlık Bakanlığı tarafından paylaşılan verilere göre 8 Haziran itibariyle Türkiye’de toplam 31 milyon 327 bin aşı vuruldu. 1. doz uygulanan kişi sayısı 18 milyonu geçerken 2. doz aşısını olan kişi sayısı 13 milyon 276 bin oldu. İl il veriler Sağlık Bakanlığının resmi internet sitesinden paylaşılırken Türkiye’nin 18 milyon nüfusu ile en kalabalık ili olan İstanbul’da 3 milyon 66 bin kişiye 1. doz aşı uygulandı. İstanbul’un en yakın takipçisi ise 6 milyona yaklaşan nüfusu olan Ankara oldu. Ankara' da toplam 2 milyon 630 bin aşı vurulurken 1. doz aşısı olan kişi sayısı 1.5 milyonu geçti.
Sağlık Bakanlığı Türkiye Aşı Tablosu İçin Tıklayınız.
Aile Hekimleri Aşı Yapmaya Başlıyor!
Vatandaşlar aşı sıraları geldiğinde devlet ve özel hastanelerden aşı randevusu talebi oluşturarak aşılarını vurulabiliyordu. Sağlık Bakanlığı yeni bir düzenlemeyi hayata geçirdi. Bakan Fahrettin Koca sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada aşıya erişimde yeni kolaylıklar sağlandığına dikkat çekerek " Biontech aşısı için artık kamu ve özel hastanelerle birlikte Aile hekimlerimiz de devrede. Bugünden itibaren e-nabız ve MHRS üzerinden randevu alabilirsiniz" dedi.