Araştırıldı: Boşanma durumunda kadına ne kadar süre nafaka verilmeli?
Araştırma şirketi Areda Survey ve İstanbul Ticaret Üniversitesi’nin iş birliğiyle Türkiye’de değişen aile yapısının ele alındığı çalışmada, boşanma durumunda kadına verilen nafaka konusu ele alındı
ABONE OLKapsamlı bir anket üzerinden gerçekleştirilen araştırmada boşanma durumunda kadına verilen nafaka ile ilgili raporda, toplumda kadına makul bir süre nafaka verilmesi konusuna yönelik genel bir eğilim olduğu görüldü. Araştırmaya katılanların yüzde 48,4’ü “çalışmadığı sürece erkeğin kadına nafaka vermesi gerektiğini” ifade etti. Araştırmada “Erkek kadına makul bir süre nafaka vermeli, sonra kesmeli” düşüncesine katılanların oranı yüzde 56,6 olarak belirlenirken, erkeğin kadına evli kaldığı süre kadar nafaka vermesi gerektiği fikrini destekleyenlerin oranı ise yüzde 35,8 düzeyinde.
HER 10 KİŞİDEN 8'İ HEMFİKİR
Araştırmanın şaşırtan sonuçlarından biri de erkeğin kadına nafaka vermesi konusunda toplumun 79,6 ‘sının kadına nafaka vermesi gerektiğini ifade etmesi oldu. Raporun sonucunu analiz eden Areda Survey Proje Koordinatörü Prof. Dr. Ömer Çaha: ‘’Toplumda her 10 kişiden 8’inin erkeğin kadına nafaka vermesi konusunda hemfikir olduğunu belirtirken, katılımcıların bunun açık bir şekilde makul bir süre olarak belirlenmesi gerektiğini ifade ettikleri sonucuna varılmıştır.
TÜRK MEDENİ KANUNU'NA GÖRE 33 YILDIR NAFAKA SÜRESİZ
Türk Medeni Kanunun 175. Maddesinde; "Boşanma yüzünden yoksulluğa düşecek olan taraf, kusuru daha fazla olmamak şartıyla geçimi için diğer taraftan mali gücü oranında süresiz olarak nafaka isteyebilir. Nafaka yükümlüsünün kusuru aranmaz." denilmiştir. Maddede açıkça görüldüğü üzere nafakanın "süresiz" olarak talep edilebilmesi düzenlenmiş; mahkemelerin süresiz olarak hükmetmesi gerektiğine ilişkin amir bir hükme yer verilmemiştir. 1988 yılına kadar 1 yıl olan nafaka süresi süresiz hale çevrilmiş ve süresiz bağlanan yoksulluk nafakası zaman aşımına uğramaz olarak kanunlaştırılmıştır.