3 kolay adımda: Havlular nasıl yıkanır?

Havluları yıkarken doğru bilinen bazı hatalar havluların suyu emme gücünü azaltarak zamanla işlevini tamamen yitirmesine sebep olur.

ABONE OL
GİRİŞ 09.08.2023 15:56 GÜNCELLEME 09.08.2023 17:39 YAŞAM
3 kolay adımda: Havlular nasıl yıkanır?

Havlular, günlük hayatta en sık kullandığımız kişisel eşyalardan bir tanesidir. Bu kadar sık kullanılan bir eşya da diğer eşyalara oranla daha fazla kirlenir ve temizlenmesi gerekir.

Havluları yıkamak oldukça basit görünen bir işlemdir. Ancak havluları yıkarken yapılan bazı hatalara bağlı olarak zamanla havlunun emilim gücü azalabilir ve sertleşerek istenmeyen bir hal alır.

Havluları yıkarken dikkat etmeniz gerekenleri ve havlu üzerindeki çıkmayan lekeleri nasıl temizleyebileceğinizi dair bilmeniz gerekenleri sizler için araştırdık. İşte havluları yıkamanın en doğru ve kolay 3 adımı…

HAVLULAR NASIL YIKANIR?

Adım 1: Havluları Renklerine Göre Ayırın

Havluları yıkamak için öncelikle havluları renklerine göre ayırın. Beyaz havluları ayrı renkli havluları ayrı olacak şekilde gruplandırın. Dilerseniz kumaş türüne göre de ayırabilirsiniz. Havluların lif içeriğini öğrenmek için etiketlerine bakabilirsiniz.

Adım 2: Yıkama Programını Seçin ve Çamaşır Makinenizi Doldurun

Beyaz pamuklu havluları sıcak suda, renkli havluları ya da bambu veya mikrofiber havluları ise ılık suda yıkayın. Havluları yıkamak için kısa ve hassas programlar yerine normal yıkama ayarını seçin. Böylelikle havlular yıkama esnasında deterjana daha fazla maruz kalarak daha iyi temizlenir.

Kirli ve lekeli havluları yıkamak için leke çıkarıcı etkili profesyonel deterjanlar tercih edin. Havluları yıkamak için çamaşır makinenizin içerisinde çalkalama yapacak alana ihtiyaç vardır. Bunun için çamaşır makinenizi fazla doldurmamaya çalışın.

Havluları yıkadıktan sonra güzel kokması için durulama esnasında yumuşatıcı eklemesi yapmayın. Bu kısa vadede güzel bir seçenek gibi görünse de yumuşatıcılar zamanla havluların emilim gücünü azaltarak çamaşır makinenize zarar verecektir.

Yumuşatıcının çamaşırlarınıza ve çamaşır makinenize verdiği zararlar hakkında haberimize buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Adım 3: Havluları Kurutun

Havluları yıkama işlemi bittikten sonra çamaşır makinesinden çıkarın. Her havluyu kurutma makinesine atmadan önce sertçe silkeleyin. Bu silkeleme işlemi havluların daha hızlı kurumasına destek olacaktır.

Kurutma makinenizde eğer varsa nem algılama döngüsünü seçin ve havluları fazla kurutup liflerinin parçalamasını engelleyin. Düşük ve orta ısıda havluları kurutun. Havluların yumuşaklığını kaybetmemesi için kurutma makinesi içerisine iki üç tane yün kurutma topları atın.

Her gün temizlemeniz gereken 10 şey

Çamaşır kurutma makineniz yoksa eğer, havluları yıkadıktan sonra sertçe silkeleyerek hava sirkülasyonu olan bir yere asın ve kurumasını bekleyin. Güneş alan bir yere asarsanız kuruduğu zaman hemen havluları toplayın, aksi takdirde fazla kuruyarak sertleşme yapabilir.

HAVLU ÜZERİNDE LEKELERİ NASIL ÇIKARIRSINIZ?

Havlu yıkama sırasında profesyonel temizlik malzemeleri kullanıyorsanız eğer lekelerin çoğu kolaylıkla çıkacaktır. Ancak bazı lekeleri çıkarmak o kadar da kolay değildir ve bu lekelere özel bir işlem uygulanması gerekir. İşte havlu yıkarken karşılaşabileceğiniz ve çıkarması güç olan lekelerin çözüm süreci…

  • Bronzlaştırıcı ve Kan Lekesi: Kan lekesi veya bronzlaştırıcı lekesi olan havluları yıkamak için öncelikle havluyu tam güç açılmış bir musluğun altında soğuk suya tutun. Havlunun üzerinden lekenin fazlasını akıtın. Lavabonun giderini tıpa ile kapatın ve içerisini soğuk su doldurun. Oksijen bazlı bir çamaşır suyu içerisine ekleyin ve havluyu içerisine batırıp üç dört saat bekletin. Sürenin sonunda her zaman yıkadığınız gibi makineye atın.

Çarşaf ve havlular birlikte yıkanabilir mi?

  • Güneş Kremi ve Makyaj Malzemesi Lekesi: Güneş kremleri ve makyaj malzemeleri, sert su ile reaksiyona girerek havluları yıkarken üzerinde renk solmasına ve ardından kahverengi renk kalıntısına sebep olacak kimyasallar içerir. Bu lekelerini havluları yıkarken çıkartmak için öncelikle oksijen veya enzim bazlı leke çıkarıcı ürünler kullanılmalı. Lekeli kısma leke çıkarıcı uygulanır ve yumuşak kıllı bir fırça ile fırçalanır. Ardından makineye atılır ve normal ayarda yıkanır.