Kuru baklagiller nasıl pişirilir? Kuru baklagillerin faydasını kaybetmemesi için neler yapılmalı?
Kuru baklagillerin lezzetlerini ve faydasını kaybetmeden pişirmeniz için hazırladığımız kuru baklagilleri pişirme rehberi ile tüm detaylar hakkında bilgi sahibi olun!
ABONE OLBaklagiller yüksek oranda protein ve mineral içermesi sebebiyle temel besin kaynaklarımızın başında gelir. Türk mutfağının neredeyse her tarifinde başkahraman olarak yer alırlar. Kuru baklagillerin içerdiği yüksek oranda protein sebebiyle ete en yakın besin kaynağıdır.
Fasulye, nohut, mercimek gibi kuru baklagilleri çoğu zaman yemek pişirmek için çok vakit olmadığından marketlerden önceden pişirilmiş hazır konserve olarak tercih ediyoruz. Ancak lezzetlerini ve özelliklerini korumak için konserve değil, kurutulmuş baklagilleri tercih etmek gerekir.
KURU BAKLAGİLLERİ PİŞİRME REHBERİ
Kuru Baklagiller Nasıl Islatılır?
Islatma işlemi kuru baklagillerin içerisinde bulunan nişastayı ve lifleri uyandırarak pişirmeden önce yumuşamasını sağlar. Kuru baklagillerin ıslatma süresi; mercimek ve bezleye türleri için minimum 2 saat, yabani fasulye türleri için maksimum 24 saat arasında değişmektedir; diğer tüm baklagillerin yaklaşık 12 saat soğuk suda kalması gerekir.
Kuru baklagilleri ıslatma aşamasında bekletilirken suyunu bir veya iki kez değiştirmeniz de tavsiye edilir. Islatma süresi bittikten sonra akan su altında durulayıp pişirmek için tencereye aktarmanız yeterlidir.
Kuru Baklagiller Nasıl Pişirilir?
Kuru baklagiller pişmesine birkaç dakika kala tuzunu atabilirsiniz. Bu aşamada atılan tuz, yemeğinizi daha lezzetli yapacaktır.
Kuru baklagilleri pişirmek için ihtiyacınız olan su miktarı, baklagillere göre değişiklik gösterir. Mesela mercimek için kendi hacminin iki, fasulye için üç, nohut için ise dört katıdır.
Kuru Baklagilleri Pişirme Süreleri
Nohut yaklaşık 2 ya da 3 saat pişmesi gerekirken, büyüklüğüne ve çeşidine bağlı olarak fasulye 1 ya da 2 saat, mercimekler ise en fazla 40 dakika içerisinde pişecektir.
Ancak yine de en doğru sonucu anlamak için deneme yanılma yöntemi kullanmanız tavsiye edilir. Kuru baklagillerin pişip pişmediğini anlamanın en iyi yolu tadına bakmaktır.