Bitkilerin soğuk havadan etkilendiğini nasıl anlarsınız? Soğuk havadan etkilenen bitkiye nasıl müdahale edilmeli?

Soğuk havadan etkilenen bitkilerde önce yapraklarında sarkma meydana gelir. Ve eğer önlem alınmazsa sararan bu yapraklar önce dökülmeye başlar daha sonra bitki tamamen donarak ölür.

ABONE OL
GİRİŞ 01.02.2024 07:14 GÜNCELLEME 01.02.2024 09:25 YAŞAM
Bitkilerin soğuk havadan etkilendiğini nasıl anlarsınız? Soğuk havadan etkilenen bitkiye nasıl müdahale edilmeli?

Bitkilerin çoğu iç mekânda ya da belirli sıcaklıklar arasında bulunan ortamlarda yaşayabilir. Soğuk havadan etkilenen bitkiler, eski formunu kaybederek önce yaprak dökmeye başlar. Eğer gereken önlemler alınmazsa bir süre sonra kuruyarak tam anlamıyla ölebilir.

Soğuk hava her bitkiye zarar vermez ancak bahsettiğimiz gibi bazı bitkiler için belirli sıcaklık aralıkları bulunur. Bu sıcaklık aralıkları dışında kalan bitkiler havanın soğumasından etkilenerek belirli fonksiyonlarını kaybeder.

Peki, soğuk havadan etkilenen bitkilere ne olur?

Soğuk havadan etkilenen bitkilerde büyüme yavaşlar hatta durma noktasına dahi gelebilir. Bunun yanı sıra sıcaklık donma noktasının altına düştüğünde bitki hücrelerinin içerisinde bulunan suda donarak hücrenin zarar görmesine sebep olur.

Çiçek sinekleri nasıl yok edilir? Çiçek sinekleri için kesin çözüm…

Peki, bitkilerin soğuk havandan etkilendiğini nasıl anlarsınız ve bu durum ile karşılaştığınızda bitkiye nasıl müdahale etmelisiniz, gelin onları öğrenelim!

BİTKİLERİN SOĞUK HAVADAN ETKİLENDİĞİNİ NASIL ANLARSINIZ?

  • Soğuk Havadan Etkilenen Bitkinin Yaprakları Sarkar

Bitkinizin bu zamana kadar hiçbir sorunu yoktu ancak şimdi yapraklarını sarkıtmaya mı başladı? İşte bu yaprak sarkıtma hareketi bitkilerin soğuk havadan zarar gördüğünü ve hücre hasarına uğradığının bir işaretidir.

Soğuk havadan etkilenen bir bitki yapraklarını sarkıtır ve doğal yapısını kaybetmeye başlar. Bu durumla karşılaşırsanız önleminizi almak için harekete geçmeniz gerekir.

  • Soğuk Havadan Etkilenen Bitkinin Yapraklarında Renk Değişiklikleri Oluşur

Eğer bitkinizin soğuk havadan etkilendiğini düşünüyorsanız yapraklarının ortasında bulunan damarların yakınlarında beyaz, sarı ya da kırmızı lekeler olup olmadığına bakabilirsiniz. Soğuk havadan etkilenen bitki, hücre kayıpları yaşayacağı için yapraklarında renk değişiklikleri görülebilir.

Ölmek üzere olan bir bitki nasıl kurtarılır?

Bu lekeler soğuk hava sebebiyle ölen bitki hücrelerinin ardından kalan lekelerdir. Ve bu hücre ölümlerinin önlemi alınmadan devam ederse yaprak bitkiden düşer.

SOĞUK HAVADAN ETKİLENEN BİTKİLERE NASIL MÜDAHALE ETMELİSİNİZ?

Soğuk havadan etkilenen bitki, eğer doğru önlemler alınmazsa bir süre sonra tamamen ölebilir. Peki, soğuk havaya maruz kalmış bitkiye nasıl müdahale edilmeli, gelin birlikte öğrenelim!

  • Soğuk havada kalan ev bitkilerini iç mekâna alın.
  • Soğuk havadan etkilenen bitkiyi iç mekâna aldığınızda bir süre ortamın ısısında ani değişiklikler yapmadan sabit tutun ve bitkinin ortama adapte olmasını sağlayın. Bitki daha çabuk ortama alışsın diye petek üzerine ya da ısıtıcı yakınına koymayın.
  • İyi drenajlı bir saksıya soğuk havadan etkilenen bitkiyi alın ve gün aşırı az miktarda şekerli su verin.

Güneş ışığı almayan alanlar için en iyi iç mekân bitkileri

  • Hastalıklı olarak gördüğünüz yaprakları kesmeden önce bir süre bekleyin. Soğuk havadan etkilenen bitki iç mekâna ayak uydurmaya başlayınca yaralarını saracak ve kendini iyileştirmeye çalışacaktır.
  • Bu iyileşme süresinde bazen yapraklar kendiliğinden düşebilir. Dert etmeyin. Ancak ölü yaprakları siz bitkiden ayırmadan önce bir süre beklemeniz en iyi seçenektir.
  • Bitkiniz yaprak dökümünü tamamlayıp iyileşme sürecine başladığında ve yeni yapraklar çıkardığında ona uygun bakımı yaparak iyileşmesine destek verebilirsiniz.

Soğuk havadan etkilenen bitkinin iyileşmesi için en önemli etken sabırdır. Bu işlem bazen birkaç hafta bazen de ay sürebilir. Ancak doğru ışık, sıcaklık ve su ile birçok bitki kısa sürede eski haline geri dönecektir.