Şefler uyarıyor! Döküm tavada neler pişirilmemeli?

Döküm tavalarınızı daha iyi durumda tutmak ve korumak için döküm tavada pişirilmemesi gereken yiyecekleri bilmeli ve onlardan kaçınmalısınız.

ABONE OL
GİRİŞ 12.05.2024 09:24 GÜNCELLEME 12.05.2024 09:24 YAŞAM
Şefler uyarıyor! Döküm tavada neler pişirilmemeli?

Yemek pişirmekten hoşlanan ve lezzetli yemek yapmayı seven her aşçının mutfağında en az bir adet döküm tava bulunur. Döküm tavalar ısıyı iyi hapsederek çok yönlü bir pişirme sağlar. Dayanıklı olması sebebiyle uzun yıllar kullanılabilir. Ancak döküm tavada pişirilmemesi gereken yiyecekleri ve temizleme koşullarına dikkat etmezseniz çok çabuk deforme olarak kullanılmaz hale getirebilirsiniz.

Döküm tavalar her ne kadar yiyecekleri yapıştırmaz olarak bilinse de döküm tavada pişirilmemesi gereken yiyecekleri pişirdiğinizde yapıştırabilir ve daha sonra temizlemek için fırçalama yapmanız gerekebilir. Bu temizleme yöntemi de döküm tavalara zarar vereceği için önerilmez.

Peki, daha uzun süreler en iyi performansında kullanmak için döküm tavada pişirilmemesi gereken yiyecekler nelerdir? Gelin birlikte öğrenelim…

Çok sık temizleyip bilinçsizce ömrünü bitirdiğimiz 9 şey!

Yapışmaz tavalar bulaşık makinesinde yıkanır mı?

DÖKÜM TAVADA PİŞİRİLMEMESİ GEREKEN YİYECEKLER

  • Asidik Malzemeler

Döküm tavada pişirilmemesi gereken yiyecekler arasında domates, limon suyu, sirke gibi asidik malzemeler pişirmekten kaçınmalısınız. Asidik malzemeler döküm tavalarda bulunan bileşenlerle reaksiyona girerek yemeğinizde garip bir tat bırakacaktır.

Döküm tavada yapılan yemeğe asidik bir malzeme eklemek zorundaysanız bunu en son aşamada yapmalı ve çok kaynatmadan ocaktan almalısınız. Domates sosu gibi uzun süre kaynaması gereken soslar döküm tavalar yerine çelik tava tercih etmelisiniz.

  • Yumurta

Döküm tavada pişirilmemesi gereken yiyeceklerde bir tanesi de yumurtadır. Döküm tavalar her ne kadar ısıyı hapsetme yeteneğine sahip olsa da bazı durumlarda yüzeyine yapıştırma eğilimindedir.

Döküm tavadan yapılan pişirme araçları, bulaşık sabunu ya da herhangi bir temizleyici ile yıkanmadığı için yumurtayı döküm tavada pişirmek yanlıştır. Çünkü yumurtayı döküm tavada pişirmek yüzeyine yapışmasına ve çıkması zor leke kalıntılarına sebep olur.

  • Balık ya da Deniz Ürünleri

Aynı yumurta gibi balık ve birçok deniz ürünü döküm tavalara yapışarak yapışacağız için döküm tavada pişirilmemesi gereken yiyecekler arasında yer alır. Bu aynı zamanda yiyeceğin yüzeyine de zarar vererek dağılmasına sebep olacağı için doğru bir pişirme aracı değildir.

  • Sulu Yemekler

Şefler aynı zamanda döküm tavada pişirilmemesi gereken yiyecekler arasında sulu yemeklerin de olduğunu belirtiyor. Dökümler, daha kuru bir pişirme metodu içeren yiyeceklerde kullanılmalıdır.

Sirkeyle asla temizlememeniz gereken 8 şey

İndüksiyonla pişirme nedir, artıları ve eksileri nelerdir?