Menengiç kahvesi nedir, nasıl yapılır? Sütlü menengiç kahvesi faydaları
Gaziantep menengiç kahvesi Avrupa Birliği'nden (AB) coğrafi işaret tescili aldı. Böylece AB'den tescil alan 29. ürün oldu. Peki, menengiç kahvesi nedir, nasıl yapılır? Sütlü menengiç kahvesi faydaları nelerdir?
ABONE OLTarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, AB'den tescil alan 29. ürün menengiç kahvesi için "Eşsiz kokusu ve aromasıyla ülkemizde severek tüketilen menengiç kahvesi, sınırlarımızı aşarak Avrupa'da da tescillendi. Coğrafi işaretli ürün sayımızı artırmaya ve uluslararası alanda tanıtmaya devam edeceğiz" şeklinde değerlendirme yaptı.
Kendine has tadı ve doğal aroması ile dünya çapında tanınan menengiç kahvesi, Gaziantep yöresinin eşsiz lezzetlerinden biri. Birçok faydası bulunan menengiç kahvesi, menengiç ağacının meyvelerinin kurutulup kavrulmasıyla elde edilir.
MENENGİÇ NEDİR?
Ana vatanı Akdeniz ve Ortadoğu olan menengiç, anacardiaceae ailesine mensup bir ağaç türü. Latince'de pistacia terebinthus olarak adlandırılır. Türkçe'de bilinen diğer isimleri ise bıttım, melengiç, çıtmık, yaban fıstığı ve çitlembiktir.
İlkbahar aylarında açan menengiç ağacı ortalama 4-10 metre boyuna erişebilir. Gövdesi gri ve kahverengi, yaprakları yeşildir. Meyvesi salkım şeklinde kırmızı çiçekler açar. Menengiç meyvesi ham olarak tüketilmez. Ticari amaçlı veya geleneksel tıpta kullanılır.
Menengiç ağacının meyvesi ve tohumları, menengiç yağı ve menengiç kahvesi olarak tüketilir.
MENENGİÇ KAHVESİ NASIL YAPILIR?
Menengiç kahvesi aynı Türk kahvesi gibi yapılır.
Menengiç kahvesi için malzemeler:
- Menengiç kahvesi (kişi başı 1 tatlı kaşığı ya da 2 çay kaşığı)
- Su ya da süt
Menengiç kahvesi yapılışı:
Bir cezveye kişi sayısı kadar menengiç kahvesinden koyun. Ardından fincan sayısı kadar su ya da süt ekleyin. Kahve iyice ıslanana kadar karıştırın. Kısık ateşte pişirin. Pişirme sırasında karıştırmayın. Köpürünce ocaktan alın ve fincanlara paylaştırın.
MENENGİÇ KAHVESİ SUYLA MI SÜTLE Mİ YAPILIR?
Menengiç kahvenizi zevkinize göre su ya da sütle pişirebilirsiniz. Sütle yapacaksanız kahve miktarını bir tık daha fazla koyabilirsiniz.
Kahvenin yanına bir tatlı güzel giderdi! Sizin için önerilerimiz:
MENENGİÇ KAHVESİNİN FAYDALARI
- Nefes darlığı, ses telleri ve solunum yolları açısından çok faydalıdır.
- Göğsü yumuşatır.
- Balgam söktürücü bir etki oluşturur.
- Öksürüğü azaltır.
- Kalp ve damar sağlığını korur.
- A, B6, C, E vitaminleri açısından oldukça zengindir.
- Cilt dostudur. Yaşlanma ve kırışıklığı geciktirir.
- Mide ve sindirim sistemini düzenler.
- İdrar yolu enfeksiyonlarına iyi gelir.
Menengiçi kahve olarak tüketmenin yanı sıra, menengiç yağı da oldukça faydalıdır. İşte, menengiç yağının faydaları:
- Saç derisini besler. Özellikle menengiçten elde edilen bıttım sabunu saç dökülmesi ve kepeği azaltır. Yanı sıra, menengiç yağıyla da saçınıza bakım yapabilirsiniz.
- Cildin nem dengesini korur.
- Antioksidan özelliğe sahiptir; hastalıklara karşı korur.
- C vitamini içeriği sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirir.
- Geleneksel tıpta ülser, egzama, romatizma, ishal, sarılık, boğaz enfeksiyonları, öksürük, astım, mide ağrısı, yara ve yanıkların tedavisinde kullanılır.
Menengiçin sayısız faydasından söz edilse de aşırı tüketiminden kaçınmak gerekir. Menengiç, aşırı tüketim sonucu baş ağrısı, mide bulantısı, kan şekeri problemleri gibi çeşitli yan etkiler barındırabilir. Ayrıca, hassas cilde sahip insanlarda cilt tahrişe neden olabilir. Özellikle düzenli ilaç kullanan kişilerin menengiç tüketiminde dikkatli ve temkinli olmasında yarar vardır. Doktorunuzun tavsiyesi ile tüketilmesi önerilir.