Herkes 1 Haziran'a kadar ödesin! Geciktirenlere zam uygulanacak
Emlak vergisinin ilk taksit ödeme sürecinde sona yaklaşılırken, süreyi kaçıran taşınmaz sahipleri için ek maliyet riski ortaya çıktı. Muafiyet kapsamında yer almayan vatandaşların, ödemelerini 1 Haziran tarihine kadar tamamlamaması halinde borçlarına gecikme zammı uygulanacak.
ABONE OL2026 yılı emlak vergisi ilk taksit ödemelerinde süre daralırken, taşınmaz sahipleri için son tarih yaklaşıyor. Konut, arsa, iş yeri ve arazi sahiplerini kapsayan ödeme döneminde vatandaşların, cezalı duruma düşmemek adına işlemlerini 1 Haziran 2026 tarihine kadar tamamlaması gerekiyor.
HERKES 1 HAZİRAN'A KADAR ÖDESİN! GECİKTİRENLERE ZAM UYGULANACAK
Her yıl iki taksit halinde tahsil edilen emlak vergisinin ilk ödeme süreci mart ayında başlamıştı. Mükellefler ister yalnızca ilk taksiti isterlerse yılın tamamına ait vergi borcunu belirtilen tarihe kadar ödeyebiliyor. İkinci taksit dönemi ise kasım ayında başlayacak. Süresi içinde ödeme yapılmaması halinde borca gecikme faizi uygulanacak.
Vergi borcu sorgulama işlemleri Gelir İdaresi Başkanlığı sistemi, e-Devlet ve belediyelerin çevrim içi hizmet ekranları üzerinden gerçekleştirilebiliyor. Ödemeler ise belediye vezneleri, resmi internet siteleri ve bankacılık kanalları aracılığıyla yapılabiliyor. Dijital entegrasyonu bulunmayan belediyelerde işlemler doğrudan ilgili belediyenin internet sayfasından yürütülüyor.
Öte yandan bazı vatandaşlar emlak vergisinden muaf tutuluyor. Brüt 200 metrekareyi aşmayan tek bir konuta sahip olan emekliler, geliri olmayan kişiler, dul ve yetimler, gaziler ile engelli vatandaşlar belirli şartlar kapsamında vergiden istisna sayılıyor.
Ancak birden fazla taşınmaza sahip olanlar veya farklı konutlarda hissesi bulunanlar, metrekare sınırı düşük olsa bile bu muafiyetten yararlanamıyor. Kullanılamaz durumda olan yıkık ve harabe yapılar ise istisnai olarak değerlendirme dışında bırakılıyor.