Şu an şartlar uygunsa cariye edinilebilir mi?
Bugün yazarlarından Mehmet Paksu köşesinde ilginç bir konuyu yazdı. Paksu; bir okuyucunun "Şu an şartlar müsait olsa cariye edinilebilir mi?" sorusuna bu cevabı verdi.
ABONE OLMehmet Paksu'nun yazısı
Cariyeden nasıl istifade edilir?
Cariyenin sahibiyle istifraş etmeme gibi bir hakkı var mıdır? Şu an şartlar müsait olsa cariye edinilebilir mi? Oysa İslamiyet köleliği yasakladı, bu tezatlık değil midir? (Rumuz: Yeşildut)
Eski hukuk sistemine göre bir savaş sırasında esir olarak alınan kızlar ve kadınlar "cariye" olarak alınır, devlet tarafından hizmetçiye ihtiyacı olan gazilere verilirdi. Azat edilmedikleri sürece belli bir ücretle alınıp satılırdı. Cariye ailenin bir ferdi olarak kabul edilirdi.
Cariyenin sahibi olan "efendi" onu şahsî hizmetlerinde çalıştırdığı gibi, isterse nikâh kıymaya ihtiyaç duymadan cinsel yönden ondan istifade edebilirdi. Mü'minûn Sûresi'nin 5 ve 6. ayetlerinde bu ruhsat şöyle ifade eder:
"O mü'minler ki, ırzlarını korurlar; ancak hanımlarına ve sahip oldukları cariyelerine karşı ilişkileri müstesnadır. Bunlarla olan ilişkilerinden dolayı kınanmazlar."
Bir efendinin cariyesinden cinsî yönden istifade etmesinin, cariye adına iki tür faydası vardır. Birincisi ve en önemlisi, esir düşen ve sahipsiz kalan bu kadınlar ortada bırakılmamış olur, aile içine alınır.
Diğer bir faydası da cariyenin çocuğu olduğunda çocuk hür sayıldığından anne de efendisinin ölümünden sonra hür sayılırdı.
Efendinin, cariyesi ile karı-koca olmaları şart değildir. Efendi, onu sadece bir hizmetçi olarak çalıştırır. Ayrıca, cariyenin kocası esirler arasında ise, eşlerin nikâhları devam edeceğinden, efendinin bu cariye ile ilişkiye girmesi mümkün olmaz.
Fakat cariyenin efendisiyle istifraş etmeme (yatağını paylaşmama) hakkı söz konusu değildir. Cariye olarak kaldığı sürece efendisinin emrinde yaşar.
Şimdi ise kölelik ve cariyelik statüsü kaldırılmış, tarihe karışmıştır. Bunda İslam'ın çok büyük payı olmuştur.
Bundan sonra artık geriye dönüş mümkün olmadığından cariye edinme, insanları köleleştirme geleneği söz konusu değildir. Bu açıdan hiçbir yolla hiçbir kadını cariye edinmek mümkün değildir.
Alkollü lokanta çalıştıran kişiyle evlilik nasıl olur?
Müşterilerine alkol veren restaurant işletmecisi bir beyle evlenilebilir mi? Evlenilirse günahına ortak olunur mu? Kadının yediği içtiği haram olur mu? (Rumuz: Karataş)
Lokanta işletmek meşru bir kazanç yolu, helal bir gelir kaynağıdır. Fakat İslam'ın helal olarak kabul ettiği ticari bir işe alkol, içki gibi haram bir unsur girerse kazanç karışık bir durum hale gelir, helalle haram birbirine karışır, mesele şüpheli bir şekle bürünür.
Oysa inanan bir insan gelir ve giderlerine dikkat etmeli, harama yanaşmamalı, şüpheli hale gelmiş olan parayı kazancına karıştırmamalı, boğazından da haram/şüpheli bir lokmanın geçmesine rıza göstermemelidir.
Dinin yasakladığı bütün gelir yollarının insanın ruhi, kalbi hayatına, huzur ve saadetine kaçınılmaz etkileri, zararları ve sorumlulukları vardır.
Siz helale harama, sevaba günaha, hayra şerre, yanlışa doğruya ne kadar dikkat ediyor, titizlik gösteriyor, hassas davranıyorsanız, evleneceğiniz kişinin de dikkat etmesini istemeniz bir hakkınızdır.
Yarın evlendiğinizde çocuklarınız da babalarının yolunu takip edebilir, aynı işi devam ettirebilirler. Bu sefer rahatsızlığınız daha da artabilir.
Diğer yandan haram sayılan bir şeye aldırış etmeyen bir insan diğer haramlara da kendi açısından değişik yorumlar getirebilir, onları normal görmeye başlar. Bu da sizin huzurunuzu kaçırır, tartışmalara, kavgalara sebep olabilir.
Bunun sizin gibi aynı inançta ve hassasiyette olan insanlarla yuva kurmanız sizin faydanızadır. Böylece kafanız sakin olur, kalbiniz rahat eder, huzurunuz olur.