Bardakoğlu: Başörtü ön şart değil
Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu NTV'de türban, imamların kanaat önderi olması, kurban ve din dersleri konusundaki soruları cevapladı.
ABONE OLBardakoğlu başörtüsünün bir özgürlük sorunu olduğunu belirtti ve pozitivist bir laikliğin kendisine zarar vereceğini savundu.
Bardakoğlu'nun konuşmasında öne çıkan satırbaşları şöyle;
"Başörtüsü sorusunun din ile irtibatını görmemek için dini bilmemek ve Türkiye’de yaşamıyor olmak gerek. 14 asırdır kadınlar dini vecibe gördükleri için başlarını örtmüşlerdir. Kurumumuz da her dönemde 'başörtüsü örtülmeli' demiştir.
Para veya baskı ile başörtüsü takılıyor demek yanlıştır. Bu tür yorumlar bizi üzmektedir. Tüm dünyada milyonlarca kadın başörtüsü takmaktayken bunun baskı ya da para ile yapıldığı söylenmemeli.
'BAŞÖRTÜSÜ ÖN ŞART DEĞİLDİR'
Başörtüsü dini bir vecibedir, bir kadının başörtüsünü takması Müslümanlığın ön şartı değildir. Bir kadın başını örtse de örtmese de kendisinin Müslüman olduğunu söylüyorsa Müslümandır.
Başörtüsü konusunu ve kadınların başlarını açmasını, Türk kadınlarının modernleşmesi olarak görmemek lazım. Bu görüş son derece yanlıştır.
Başörtüsü laiklikle karşı karşıya getirilmemelidir. Pozitivist bir laiklik Türkiye için yanlıştır. Bunun en büyük zararı laiklik kavramına olmuştur. Sınırlayıcı laiklik ile başörtüsünü engellemeye çalışırsak, laikliğe haksızlık yapmış oluruz.
Başörtüsünün dini konusunu açıklamaya yetkili kurum Diyanet İşleri Başkanlığı’dır. Bu sorun laiklik ve modernite olarak ele almak son derece yanlıştır.
Geçmişte kimse kimsenin dindarlığına karışmazdı. Artık daha iyi bir noktadayız zira sorun özgürlük olarak algılanıyor. Özgürlükten korkmamak ve birbirimizin özgürlüklerine saygı duymamız gerek.
29 EKİM VE KAMUSAL ALAN SORUNU
Özgürlükler konusunda tarihimize ve bugünkü Batı’ya bakmak gerek. Alman Cumhurbaşkanı, 'Müslümanlar bizim parçamızdır' dedi. Bir insanın farklı dinleri onaylaması için o dinden olması gerekmez, iyi bir insan olması yeterlidir.
Bu topluma başörtüsü gökten gelmedi. Bizim insanlarımız yıllardır başlarını örter. Birbirimizin dindarlık kimliklerini sorgulamamak lazım. Toplumsal hayatta özgürlüklerin yayılması lazım.
İçkinin haram olduğunu söylesek de Türkiye’de her yerde içki satılır. Diyanet Başkanlığı totonun, lotonun, bahis oyunlarının günah olduğunu söylese de herkes oynuyor. Başörtüsü bizim toplumumuzun bir gerçeğidir. Bir Alevi kardeşimizin talebini karşılamak için Alevi olmamız da şart değildir.
İMAMLAR KANAAT ÖNDERİ OLSUN
Herkesin topluma yol göstermesine razıyken, imamların olmasını istememek yanlıştır. İmamın görevi sadece caminin dört duvarı arasında değil, her yerdedir. İmam herkes ile ilgilenmeli. Biz 24 saat din görevlisi bulunabilsin istiyoruz.
ALEVİLERİN TEMSİLİ VE DİN DERSLERİ
Din işleri ayrım yapmaz. Bu tartışmaları yaptıkça ayrımlar derinleşiyor.
Din Kültürü dersi zorunlu olmaya devam etmelidir. Çağdaş insanın din konusunda bilgi sahbi olması günün gereğidir."
KURBAN KESİLECEK KADAR STOK VAR
Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu, Türkiye'de kurban kesimini tehlikeye sokacak, tartışmaya açacak hayvan rezervi sıkıntısı bulunmadığını bildirdi.
Ali Bardakoğlu, Kocatepe Camii Konferans Salonu'nda, 'Kurban İbadeti ve 2010 Yılı Vekaletle Kurban Kesimi Organizasyonu' konulu bir basın toplantısı düzenledi. Her ibadetin ayrı bir önemi ve değeri bulunduğunu belirten Bardakoğlu, "Kurban ibadetinin yerine hayır yapmak, burs vermek, başkasının ihtiyacını karşılamak yetmez, geçerli olmaz." dedi.
Türkiye'de hayvan rezervi sıkıntısı bulunmadığını belirten Bardakoğlu, "Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın verileri ortada. Ülkemizde 11 milyondan fazla büyük baş, 27 milyon civarında küçük baş havyan bulunuyor."diye konuştu. Her yıl 3,5 milyon büyük baş hayvan kesildiğini aktaran Bardakoğlu, "Bunların sadece beşte biri kurban için kesiliyor." ifadesini kullandı.
Yılda 9 milyon kadar da küçükbaş havyan kesildiğini kaydeden Barkadoğlu, "Bunlardan 2 milyonu kurban için kesiliyor." dedi.