Bursa'nın yöresel yemekleri

Bursa, zengin tarihinin kentin sofra ve lezzet kültüründe de izleri olan bir yer.

ABONE OL
GİRİŞ 16.06.2014 17:24 GÜNCELLEME 16.06.2014 17:24 Yöresel lezzetler
Bursa'nın yöresel yemekleri

Osmanlı’ya başkentlik yapmış bu kadim şehrin, Türkiye’nin en ünlü tatlarını ortaya çıkarmış olması tesadüf değil. Türk Osmanlı kültürüyle beraber, göçlerle gelen zenginliğin de geleneksel Bursa sofrasını alabildiğine bir lezzet şölenine dönüştürmüş.

Bu kültürün oluşturduğu zengin Bursa mutfağı, günümüz Türk mutfağına armağan ettiği birçok yemek ve tatlıyla tanınmaktadır. İskender Kebap, İnegöl Köfte, Kemalpaşa tatlısı, pideli kebap, cevizli lokum, tahinli pide, cendere baklavası olarakta bilinen cennet künkü, höşmerim ve kestane şekeri Bursa ile anılan tatların başında gelir.

Türkiye’nin dört bir yanına yayılmasının yanı sıra uzun yolculuklara çıkıp Avrupa’ya, Avusturalya’ya, Rusya’ya kadar giden döner kebap ve kestane şekerinin memleketi Bursa’dır. Ayrıca Bursa’nın verimli topraklarında yetişen çilek, şeftali, kestane, zeytin (Gemlik) de Bursa ile özdeşleşmiş ürünler arasındadır.

Bursa’da iklim ve coğrafyanın tarıma elverişli olması nedeniyle her tür sebze ve meyve çeşidi bulunmaktadır. Bu da Bursa mutfak kültürünün zenginleşmeni sağlamıştır. Bursa’nın ünü sınırlarını aşmış 5 yemeği vardır: İskender Kebap, İnegöl Köfte, Kemalpaşa Tatlısı, Mihaliç Peyniri, Cantık ve Kestane Şekeri… Bir de artık genellikle kitaplardaki tanımlarıyla yaşayan ve de tarih olmuş yemekler…

Çorbalardan; tarhana çorbası, sütlü oğmaç çorbası, yeşil mercimekli oğmaç çorbası, düğün çorbası, balık çorbası, ekşili baş çorbası, yabani otlardan; kaygana, yaban pırasası, melki, balıkotu vb. Sebze yemeklerinden; Kurutulmuş yeşil fasulye yemeği, kestaneli etli lahana dolması, keşkek, yumurta dolması, patates köftesi, zeytinyağlı yaprak sarması. Tatlılar; cennet köşkü, dilber dudağı, cevizli baklava, peynir tatlısı, incir dolması, zerde.

Rumeli göçmenlerinin yoğun olarak yaşadığı Bursa’da, Rumeli mutfağının etkisi de hayli fazladır. Göçmenlerin geldiği yörelere göre farklılaşan bu lezzetlerle Bursa sofrası daha da zenginleşmiştir. Örneğin, Bulgaristan göçmenleri daha çok köfte, mercimek, kumpir, momelega (Mısır unundan yapılan, yöre halkı arasında “kaçamak” olarak bilinen bir tatlı) yapar. Arnavut ve Boşnaklar ise daha çok hamur işi yemekler ve börekleri ile ünlüdür. Filiye, mişoriz gibi özel yemekleri de vardır.

Bursa Mutfağından Seçmeler

Bursa Güveç: Kuzu eti, domates, biber, mantar, özel baharatlar ve soslarla hazırlanan yemek güvece konularak fırında pişirilir.

Sultan Tabağı: Piliç eti, domates, biber, mantar, tuz, karabiber ve kekik harmanlanarak fırınlanır. Pişen yemek soğumaması için bakır fondüde servis edilir.

Uludağ Tatlısı: Küçük tart hamurunun üzeri kestane püresiyle doldurulur. Kestanenin üzeri çikolata ve kaymakla kaplanır. Üzerinde dondurmayla servis yapılabilir.

Uludağ Ezmesi: Süzme yoğurt, salatalık kabuğu, taze nane, sarımsak ve zeytinyağı karıştırılarak hazırlanan bir mezedir. (Zeytinyağlısı da yapılıyor).

Ayrıca; kereviz dolması, patlıcan silkmesi. Etli Yemeklerden; Yörük kebabı, keşkek, av hayvanlarından yapılan yahni, ekşili köfte, İnegöl köfte, ciğer sarması, mumbar dolması, pide kebabı, şipit. Hamur İşleri; mantı (nohutlu, sade ve kıymalı), cantık, cevizli lokum, kuru yufka böreği, Mısır böreği, hamur bamyası, asude, pırasa böreği, dızmana. Özel günlerde düğün ve bayramlarda; keşkek…