Filyos'ta İHA'yla harita çalışması

Çaycuma ilçesine bağlı Filyos beldesinde, "endüstri bölgesi" ve "serbest bölge" ilan edilen 6 bin hektarlık alanın haritası, İHA'yla çıkartıldı

ABONE OL
GİRİŞ 26.10.2015 17:15 GÜNCELLEME 26.10.2015 17:21 GÜNCEL
Filyos'ta İHA'yla harita çalışması

Zonguldak'ın Çaycuma ilçesine bağlı Filyos beldesinde, "endüstri bölgesi" ve "serbest bölge" ilan edilen 6 bin hektarlık alanın haritası, insansız hava aracıyla (İHA) çıkartıldı. 

Vali Ali Kaban, Bülent Ecevit Üniversitesiyle (BEÜ) İHA ile fotogrametrik harita yapım işi hizmet alımı sözleşmesi kapsamında yapılan çalışmalarla ilgili düzenlediği basın toplantısında, Filyos Projesinin Zonguldak'ın yanı sıra Karabük ve Bartın için önem taşıdığını söyledi. 

Filyos Limanı'nın Türkiye'de oluşturulması düşünülen temel 3 ana limandan birisi olmaya aday olduğunu ifade eden Kaban, şöyle konuştu:

"Bu anlamda proje çok büyük ve değerli. Projenin halihazırda yürümekte olan bir sistematiği var. Bu sistematik içerisinde geçtiğimiz yıl şubat ayı sonunda liman altyapı ihalesine çıkılmıştı. Güzel bir şekilde neticelendi. Çok da uygun bir fiyata ihale edildi. Ancak bir kısım ihale durumuyla ilgili olan süreçlerde ve sonrasında idari mahkemesi boyutunda bazı aksaklıklar oldu. Bugüne kadar da başlanılamadı. Sadece geçtiğimiz yıl 140 milyon lira ödenek ayrılmıştı. Bunun yaklaşık o günkü yapılan ihalenin üçte biri kadar parası ayrılmıştı. Zaten 3 yılda bitirilmesi planlanıyordu. Başlamış olsaydı bir yıldır çalışmalar devam ediyor olacaktı. Maalesef yargısal süreçlerin uzaması ve tarafların ellerindeki haklarını kullanmaları dolayısıyla bugüne kadar başlanılamadı."

Endüstri bölgesiyle ilgili de bazı sıkıntılar yaşadıklarını anlatan Ali Kaban, konuşmasına şöyle devam etti:

""Bu sıkıntıların bir kısmı özellikle kuş cennetiyle ilgili. Serbest endüstri bölgesinin etkileneceği düşüncesiyle yapılan itirazlar dolayısıyla bir yürütmeye durdurma kararı verildi. Serbest bölgede de kamulaştırmadan kaynaklanan sebeplerle yürütmeyi durdurma gündeme geldi. Ancak bu konular bir şekilde aşılacaktır. Yapılan ihale hayata geçecektir. Bu kadar büyük bir proje ilelebet böyle sürüncemede kalmaz. Bölgenin imar planı ihtiyacı var. Valilik olarak bizim yapabileceğimiz en önemli katkı bölgedeki belediye dışındaki alanlarda, il özel idaremizin yetki ve sorumluluk alanına giren yerlerde bir imar planı eksiğini gidermek. Bu konuyu üniversitemize açtığımızda 'yaparız' dediler. Biz üniversitemizle üzerimize düşen görevi yerine getirmeye başlamış olduk. Yaklaşık 6 bin hektarlık yani 60 bin dönümlük alanda çalışma yürütüldü.

Haritalama çalışması yaptılar. Hava şartlarının el vermemesi sebebiyle de biraz çalışma uzadı. Bu 6 bin hektarlık bölüm şu anda harita düzeyinde elimizde. Onun üç boyutlu modelini de üniversitemizde yaparak buraya getirdik. Bu bölgede oluşması muhtemel asgari 50 bin nüfusluk bir kentin sağlıklı bir imar yapılaşmasının bugünden planlanması gerekir."

BEÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Özer de bölgeyle ilgili çok önemli bir projede üniversite olarak katkılarının olmasından dolayı memnuniyet duyduklarını kaydetti.

KAYNAK : AA