Noter onaylı sahte servis plakası vurgunu! İBB 110 milyon lira zarara uğratıldı

İstanbul’da sahte servis plakası düzenleyen ve sahte barkodla gerçekmiş gibi işlem yapan şebekeye yönelik 8 ilde düzenlenen operasyonda 19 şüpheli yakalandı. İBB'nin 110 milyon lira zarara uğratıldığı saptandı.

ABONE OL
GİRİŞ 13.09.2023 16:24 GÜNCELLEME 13.09.2023 16:58 3.SAYFA
Noter onaylı sahte servis plakası vurgunu! İBB 110 milyon lira zarara uğratıldı
Noter onaylı sahte servis plakası vurgunu! İBB 110 milyon lira zarara uğratıldı

Yüklü miktarda vurgun yapan şebekenin, servis taşımacılığı yapmak isteyen vatandaşlara sahte “L” plaka üretip sattıkları, sahte plakaların belediye nezdinde kendilerine devredildiğine inandırmak için sözde İstanbul Büyükşehir Belediyesine ait sahte bir web sitesi yaptırdıkları anlaşılırken, belediyenin 110 milyon lira zarara uğratıldığı saptandı.

Alına bilgiye göre, İstanbul Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Sahtecilik ve Dolandırıcılık Suçları Bürosu tarafından yürütülen bir soruşturma çerçevesinde yeni bir şebekeyi ortaya çıkardı.
Emniyet ekipleri, “Nitelikli Dolandırıcılık” ve “Resmi Belgede Sahtecilik” suçları ile ilgili olarak, servis taşımacılığı yapmak isteyen vatandaşlara sahte (L) plaka üretip satan şebekenin, sahte plakaların belediye nezdinde kendilerine devredildiğine inandırmak için sözde İstanbul Büyükşehir Belediyesine ait sahte bir web sitesi kurdukları anlaşıldı.

NOTER, YÖNLENDİRMELİ SAHTE KAREKODLAR İLE YANILTILDI

Bu yolla ağlarına düşürdükleri kişiler üzerinden gerçeğe aykırı devir-teslim işlemleri tesis ettikleri saptanan şebekenin, ayrıca denetimlerde de yine belediyenin kopya web sitesi olan “URL” adresine yönlendiren sahte karekodlar yaptırdıkları, sahte web sitesi ve sahte karekodlarla noterleri de yanıltarak sahte servis plakalarını yetkisiz kişiler adına noterde tescil ettirdikleri belirlendi. Söz konusu yöntemle sahte üretilen plakaların hileli şekilde kamu kurumu nezdinde resmiyete kavuşturulduğu ortaya çıkarılırken, bu şekilde şu ana kadar toplam 37 sahte “L” plakanın taşımacılık yaptığı anlaşıldı. Şebekenin, güncel enflasyon değerleriyle yaklaşık 12 milyon liralık vurgunu ortaya çıkarken, belediyeye ödenmesi gereken paranın şüphelilerin eline geçmesiyle de yaklaşık 110 milyon TL tutarında kamu zararı oluştuğu kaydedildi. Sahte “L” plakayla taşımacılık yapan kişilerin fahiş fiyat uygulamalarıyla vatandaşları da mağdur ettikleri tespit edildi.
Uzun süre devam eden teknik ve fiziki takibin ardından yerleri ve kimlik bilgileri tespit edilen şebekeye yönelik bu sabah operasyon başlatıldı. Erken saatlerde İstanbul, Adana, Kayseri, Yozgat, Rize, Kastamonu, Sivas ve Antalya’da yapılan zincirleme operasyonda haklarında soruşturma açılan 23 kişiden 19’u yakalanarak gözaltına alındı. Şebeke üyelerinin üçünün başka suçlardan cezaevinde tutuklu bulunduğu, 1 kişinin ise yurt dışında olduğu belirlendi.

Yakalanan dolandırıcılık şebekesinin 19 ferdi sorgulanmak üzere emniyete götürüldü.
Zanlılar ile ilgili başlatılan sorgu ve tahkikat işlemlerinin devam ettiği aktarıldı.

KAYNAK : İHA
Ramazan Yıldız Haber7.com - Haber Şefi
Haber 7 - Ramazan Yıldız

Editör Hakkında

1981 yılında Isparta'da doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini Afyonkarahisar'da, lisansını İstanbul Bilgi Üniversitesi'nde, yüksek lisansını Bahçeşehir Üniversitesi'nde tamamladı. Üniversitenin ardından bir süre özel sektörde araştırmacı, daha sonra İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) farklı iştiraklerinde İngilizce öğretmeni, sosyolog ve idareci olarak çalıştı. İnternet haberciliğine ilk adımını 2015 yılında Türk Medya’da attı. 2020’de Haber7’de gece editörlüğüne başladı. Halen Haber7.com’da haber şefi olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR 10 TÜMÜ
  • Ersoy 7 ay önce Şikayet Et
    Derinlere inildikçe altından PKK çıkacaktır bu hengamede!
    Cevapla
  • Misafir 7 ay önce Şikayet Et
    ibb den birinin eli vardır kesin.
    Cevapla
  • zafergülten 7 ay önce Şikayet Et
    noterler çok sıkı denetlenmeli---bundan 8-9 yıl öncesi Aydın-Sultanhisar da amca oğlumun kayınpederi düşüp felç olan halamı kandırıp ,sana bakacam diye amcamın oğlu ile bereber -noter-den mallarını satma velaketi alıp mallarını satmış ,ama halama bakmamışlar,kadıncağız bakımsızlıktan ölmüş,noter aklı gitmiş,flç hasta kadına mallarını satması için nasıl vekalet veriyor,
    Cevapla
  • horoz 7 ay önce Şikayet Et
    yürü git işine
    Cevapla
  • Güzel insan 7 ay önce Şikayet Et
    kıyamet çok yakındır hiç olmaz dediğimiz şeyler olmaya başladı Allah sonumuzu hayır eylesin inşallah
    Cevapla
  • Mahmut 7 ay önce Şikayet Et
    Bu neki heryerde bahane yalan dolan birşey dersen tepki hepsi hazır,Savcılarımız gibi kamuda her şikayete takipsizlik kararı vermeye başladı,millet çok serbest.Devletin şube müdüründen evrak istiyorum i sana güvenemem git yargıya itiraz et diyor.Kaldıkı noterler,postacılar vs.Her zaman diyorum namuslu dürüst liyakatlı iş yapan kamu özel kim ise hepsinin elini ayağını öperim.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR