Mevsimlik tarım işçilerinin çocuklarının sorunları araştırılacak
Adana'da mevsimlik tarım işçilerinin çocuklarının yaşam koşullarının iyileştirilmesine yönelik araştırma yapılacak.
ABONE OLÇKA ve Bilgi Üniversitesi iş birliğindeki çalışmayla Türkiye'deki mevsimlik tarım işçilerinin çocukların ihtiyaçlarının belirlenmesinde güvenle kullanılabilecek bir araştırma modeli oluşturulması amaçlanıyor.
Çukurova Kalkınma Ajansından (ÇKA) yapılan yazılı açıklamada, 2014-2023 Çukurova Bölge Planı kapsamında ortaya konan 6 stratejik amaçtan "Sosyal uyum sorunlarını çözmek" hedefi doğrultusunda göçle gelen nüfusun sosyal ve mekansal bütünleşmesinin sağlanmasının bölge için öne çıkan öncelik alanlarından olduğu belirtildi.
Bu öncelik alanından hareketle mevsimlik tarım işçilerinin yaşam koşullarının iyileştirilmesi konusunda araştırma çalışmalarının yürütülmesinin önem taşıdığı ifade edilen açıklamada, ÇKA ile İstanbul Bilgi Üniversitesi Göç Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi arasında "Adana’da mevsimlik gezici tarım işçilerinin çocuklarının yaşam koşullarının çocuğun iyi olma hali perspektifinden iyileştirilmesi" adlı proje çerçevesinde ortaklık kurulduğu bildirildi.
İş birliği kapsamında ÇKA Genel Sekreteri Dr. Lutfi Altunsu ile Merkez Müdürü Pınar Uyan Semerci arasında protokol imzalandığı ifade edildi.
- Uygulanabilir ve sürdürülebilir bir model
Açıklamada, projede Çukurova’da mevsimlik tarım işçilerinin barındığı en az üç kamp alanında 0-8 yaş arası çocukların ve onların ebeveynlerinin ihtiyaçlarının belirlenmesine yönelik bir saha çalışması yapılacağı vurgulandı.
Türkiye’deki diğer kamp alanlarında da ihtiyaç belirlemede güvenle kullanılabilecek bir araştırma modeli oluşturulmasının planlandığı kaydedilen açıklamada, nihai hedefin Adana’da projeden hareketle geliştirilecek "İhtiyaçların tespiti, kapasite artırımı ve etki analizi modelinin" Türkiye’de mevsimlik gezici tarım işçisi alan diğer yerlere de uygulanabilir ve sürdürülebilir bir model haline getirilmesi olduğu bildirildi.