"Atatürk Barajı'nda oksijen azalıyor"
Adıyaman Belediyesi Su ve Kanalizasyon İşleri (ASKİM) Müdürü Emre Özdal, Atatürk Barajı'nda kuraklık nedeniyle oksijenin azaldığını ve baraj yüzeyinin bu nedenle yeşile döndüğünü bildirdi.
ABONE OLASKİM Müdürü Özdal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Atatürk Barajı'nda kuraklıktan dolayı oksijenin azaldığını ve buna bağlı olarak baraj yüzeyinin renginin yeşile döndüğünü belirtti.
Özdal, barajın renginin kanalizasyon sularından dolayı yeşile dönüştüğü düşüncesinde olmadıklarını vurgulayarak, "Yeşillenmenin kaynağı bu yazki kurallık, susuzluktan kaynaklı olarak su seviyesinin düşmesi, buna bağlı olarak canlı popilasyonun halen aynı yaşamı sürdürme çabasından kaynaklanıyor." dedi.
Bir süredir bölgede yapımını tamamladıkları ve devreye aldıkları atık su arıtma tesisine işaret eden Özdal, tesiste aynı zamanda doğalgaz üretimi gerçekleştirdiklerini kaydetti.
Özdal, "Şu anda biz tesisimizde bu arıtmadan çıkan sıvam dediğimiz çamurdan doğalgaz üretimi gerçekleştiriyoruz. Bu gazı tesisin kendi enerjisini üretmek için kullanıyoruz. Tesisimizde bu çamurun tarımsal faaliyetlerde kullanılması amacıyla proje çalışmalarımız devam etmektedir. Bu projeleri bitirdikten sonra tesisten çıkan bütün atık yüzde 100 değerlendirilmiş olacak. Tesis de enerji için kullanılacak. Geriye kalan çamursa gübre olarak kullanılmaya başlanacak." diye konuştu.
Bakteriyel ve Biyolojik Arıtma Tesisi adlı arıtma tesisinin yaklaşık 17,5 milyon avroluk bir yatırım olduğunu anlatan Özdal, şu bilgileri verdi:
"AB destekli bir proje. Tesisimiz günlük 36 bin metreküplük kanalizasyon atığını arıtma kapasitesine sahip. Şu an tesisimizde günde 20 bin ile 21 bin metreküplük bir suyun arıtımını yüzde 98 oranında gerçekleştirip, Atatürk Barajı'na serbest deşarjını sağlıyoruz. Tesisimize ilk suyu deneme olarak kasım ayında aldık. 4 ay önce tesisimizi tamamen devraldık. Yüzde yüz işletmesine başladık."