Türkiye, BAE ve İngiltere'nin gözünü korkuttu

Türkiye’nin yakın ilişki kurduğu Somali’de askeri ve ticari çıkarları sarsılan Birleşik Arap Emirlikleri ile İngiltere terör örgütlerini harekete geçirdi.

ABONE OL
GİRİŞ 31.10.2017 08:10 GÜNCELLEME 31.10.2017 09:08 Afrika
Türkiye, BAE ve İngiltere'nin gözünü korkuttu
Türkiye, BAE ve İngiltere'nin gözünü korkuttu

İngiltere ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin güdümündeki terör grupları aracılığıyla Somali’deki Türk varlığını tehdit ettiği belirtiliyor. Geçtiğimiz haftalarda Somali’nin başkenti Mogadişu’daki düzenlenen ve 358 kişinin hayatını kaybettiği saldırının hedefinin Türk askeri üssü olduğu açıklanmıştı. Bu saldırının ardından önceki gün gerçekleşen bombalı saldırıda 27 kişinin hayatını kaybetmesi üzerine Somali Emniyet şefi Abdihakim Dahir Said ve Ulusal İstihbarat direktörü Abdullahi Mohamed Sanbaloolshe görevlerinden alınmıştı. İstihbarat kaynaklarına göre İngiltere ve BAE ortaklığı, Somali’de insani yardım ve diplomasi konusunda ağırlığını koyan Türkiye’ye yönelik bir operasyon yürütüyor.

TERÖR ÖRGÜTLERİ ÜSTLENMEDİ

14 Ekim Cumartesi günü Somali’nin başkenti Mogadişu’da meydana gelen ve 358 kişinin hayatını kaybettiği kanlı terör saldırısının esas hedefinin Türkiye’nin sınır ötesindeki ikinci ve en büyük askeri gücü olan Mogadişu askeri üssü olduğu ortaya çıkmıştı. Somali istihbarat ve güvenlik kaynaklarının verilerine göre saldırıdan önce ve sonra elde edilen bilgiler, saldırının hedefinin Türk askeri üssü olduğunu ortaya çıkardı. Mogadişu’da bugüne kadar kullanılan en yüksek miktardaki patlayıcıyla gerçekleştirilen saldırıyı her hangi bir terör örgütü üstlenmemişti. Bu saldırının ardından önceki gün Somali’de bir otele yönelik düzenlenen saldırıda ise 27 kişinin hayatını kaybetmesinin ardından Somali Emniyet şefi Abdihakim Dahir Said ve Ulusal İstihbarat direktörü Abdullahi Mohamed Sanbaloolshe görevden alındı.

GÖLGE CIA İŞARETLERİNİ VERMİŞTİ

‘Gölge CIA’ olarak bilinen ve 15 Temmuz darbe girişiminde parmak izleri ortaya çıkan düşünce kuruluşu Stratfor, Ağustos ayında Mogadişu’da açılan Türk askeri üssü nedeniyle BAE’nin hazımsızlığını yazmıştı. Katar’daki üssüyle BAE’nin bu ülkeye yönelik kuşatmasını kıran Türkiye’nin Mogadişu’daki askeri üssüyle Türk sermayesinin bölgede güçlenmesinin önünü açacağına dikkat çekerek adeta BAE’yi bölgedeki ilişkilerini kullanmaya davet etmişti.

YARDIMLARIMIZ RAHATSIZ ETTİ

Somali’de bölgenin son teknolojiye sahip en büyük hastanelerinden birini açan Türkiye’nin 2011 ile 2016 yılları arasında Somali’ye devlet bütçesinden 370 milyon dolarlık yardım yaptığına dikkat çeken Stratfor’daki analizde “Türkiye, Ortadoğu ve Doğu Afrika’daki jeopolitik ve ekonomik varlığını genişletirken, gücün askeri araçlarla gösterilmesi bu büyüme sürecinin kilit unsurlarından biri olacak” denilmişti. Analizin en önemli ayrıntısı ile BAE’nin bölgede Türkiye ile benzer adımları atma çabasıydı. Türk şirketlerinin Somali’de özellikle ulaşım altyapısı projelerine ilgi gösterdiğine değinen Stratfor, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) sermayesinin de Türkiye ile benzer projelerle ilgilendiğini, bu yüzden Türkiye Cumhuriyeti’nin yatırımlarını ve Türk sermayesinin ağırlığının bu ülkeyi oldukça rahatsız ettiğini yazdı.

TÜRKİYE MOGADİŞU’DAN KÖRFEZE UZANIYOR

Eritre’de bir üsse sahip olan BAE, Bab’ül Mendep’deki Perim adasında da benzer tesisler inşa ediyor. Somaliland’deki Berbera’da da bir üs kurma planları yaptığı belirtilen BAE’nin bu üslerle Kızıl Deniz ve Aden Körfezi’ni tam kontrol çabasına değiniliyor. Türkiye’nin Mogadişu’da inşa ettiği askeri üssün de benzer bir stratejik öneme sahip olacağı ifade edilmişti. Türkiye’nin askeri ve ekonomik bağlarını Ortadoğu ve Doğu Afrika’da geliştirdikçe, askeri ve ekonomik açıdan BAE’nin çıkarlarının zedeleneceğini vurgulamıştı. 

BAE’nin fitnesini Türkiye bozdu

Körfez ülkeleri tarafından kısa bir süre önce Katar’a yönelik başlatılan ablukanın kırılmasında Türkiye’nin üstlendiği rol, en çok bu ablukada başrolü oynayan BAE’ni kızdırmıştı. Diplomatik abluka sürecinde yürüttüğü fitne diplomasisiyle diğer ülkeleri adeta Katar’a karşı kışkırtan BAE, Türkiye’nin net ve sert tavrıyla geri adım atmak zorunda kalmıştı. Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Dışişleri Bakanı Anwar Gargash, Katar’a uygulanan diplomasi ablukasında Türkiye’yi tutumundan dolayı açıktan eleştirmişti. 15 Temmuz hain darbe girişimine finansal destek sağladığı ortaya çıkan Birleşik Arap Emirlikleri’nin Washington Büyükelçisi Yusuf Uteybe’nin sızdırılan elektronik postaları da BAE’nin Türkiye’ye yönelik düşmanca tutumunu açıkça ortaya koymuştu. BAE büyükelçisi Uteybe ülkesinin bölgedeki hakimiyetini baltalayanlardan birinin Türkiye olduğunu itiraf ederken ABD’nin eski dışişleri Bakanı Hillary Cliton’a başkanlık kampanyası esnasında yazdığı maillerde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı karalamaya çalışmıştı.

10 bin Somali askerini TSK yetiştiriyor

30 Eylül’de hizmete giren Türk askeri üssünde halen 200 Türk Silahlı Kuvvetleri personeli bulunuyor. Türkiye, 1500 Somali askerini eğitirken bu üs sayesinde uzun vadede Somali ordusuna 10 bin asker yetiştirilmesi öngörülüyor. Somali, gelecek yıl Ekim ayında Afrika Birliği askerlerinin ülkeden tamamen ayrılmasından önce 22 bin askerden oluşan bir ordu kurmayı hedefliyor. Bu ordunun yeniden organizasyonu sürecinde Türkiye’nin bölgedeki askeri üssü çok büyük önem teşkil ediyor.

Yeni Şafak

YORUMLAR 25 TÜMÜ
  • Black sea 6 yıl önce Şikayet Et
    Ulan Bae misin nesin akilli ol
    Cevapla
  • kaptan 6 yıl önce Şikayet Et
    hic bir örgüt olayi üstlenme yapmadiysa bu olalarin ardinda olanlar da belli cia mossad mi6 Türkiye yi bölge de istemeyen lerin eylemi yapilacak sey de belli sen de bir örgüt olusturup bölgede ne kadar abd ingiliz vs varsa onlari hedef tahtasi yapmak aldiklari nefes te dahi onlara ecel yasatmak
    Cevapla
  • ANALİZ 6 yıl önce Şikayet Et
    Devleti kurumsallaştıralım. 100-200 yıllık devlet politikaları geliştirelim. Ve bu politikalar kişiye göre asla değiştirilemesin. Reis Hakka yürüyünce eyvah demeyelim. Gerisin geriye gitmeyelim. Abd-İng-İsr.. vs'de kim seçilirse seçilsin politikalar değişmiyor. İstikrar devam ediyor. Lider eksenliden, politika eksenliye geçiş yapmamız elzemdir.
    Cevapla
  • mrd06 6 yıl önce Şikayet Et
    Katara sıkı bir ordu gonderip bae denen sözde islam ülkesine akıllı ol yoksa kasırım demeliyiz
    Cevapla
  • Murat Türk 6 yıl önce Şikayet Et
    Somali'de sözde Müslüman terör örgütleri var. İngiliz ve arap ajanları görüştüğü anda gönderin iki F-16, neden korkuyorsunuz ?
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR