Sudan, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı bekliyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yarınki Sudan ziyareti öncesi Sudan Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, iki ülke arasındaki manevi bağa vurgu yaptı ve yapılacak ticari anlaşmalardan bahsetti.

ABONE OL
GİRİŞ 23.12.2017 15:10 GÜNCELLEME 23.12.2017 15:39 Afrika
Sudan, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı bekliyor
Sudan, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı bekliyor

Sudan'ın başkenti Hartum'da, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yarın gerçekleştireceği ziyaret öncesi hazırlıklar yapılıyor.

Hartum Valisi Muhammed Hatim Selman, yaptığı yazılı açıklamada, Sudan halkına, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı uçağının ineceği Uluslararası Hartum Havalimanı ile konvoyunun geçeceği Afrika ve Nil caddelerinde karşılamaları çağrısında bulundu.

Erdoğan ile Sudan Devlet Başkanı Ömer el-Beşir'i, "değişim liderleri ve Arap-İslam halklarının sorunlarının destekçileri" olarak nitelendiren Selman, Sudan ve Türk halklarının aynı dini ve ahlaki değerleri paylaştığını belirtti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ziyaretinden Sudan halkının yanı sıra Hartum'daki tüm oluşum ve sektörlerin memnuniyet duyduğunu vurgulayan Selman, Erdoğan'ın pazar günü gerçekleştireceği ziyaret için cadde ve sokaklara afişler asıldığını, çeşitli hazırlıkların yapıldığını ifade etti.

Dışişleri Bakanlığı basın açıklaması yaptı

Sudan Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı Enformasyon Dairesi basın bildirisinde  bu ziyaretin iki ülke arasındaki geçmişe dayalı kardeşlik ilişkilerini geliştirmek ve ekonomik ve ticari ortaklık bağlarını derinleştirmek amacıyla yapılacağını duyurdu. Bir Türkiye Cumhurbaşkanı'nın Sudan'a ilk ziyareti olduğuna dikkat çekildi. Açıklama şu şekilde devam etti:
"Ziyaret sırasında özellikle yatırım, tarım üretimi, yüksek eğitim, çevre, askeri, karayolları, sağlık, turizm ve yasal alanlarda çeşitli anlaşmalar imzalanacaktır. 
Ziyaret sırasında iki Cumhurbaşkanı himayesinde düzenlenecek ekonomik foruma yaklaşık 150 Türk firması ve pek çok Sudan’lı işadamı katılacaktır. 
Aynı zamanda ziyaret programı Port Sudan ve Sawaakin şehirleri ziyaretini kapsayacaktır. Bu iki şehirde var olan Osmanlı yapıtları ziyaret edilecek ve Serbest Bölge ve Liman Anlaşması imzalanacaktır."

Türkiye'nin adalet savunuculuğuna vurgu yapıldı

"Sudan Hukümeti, Sayın Cumhurbaşkanı’na Khartoum Üniversitesi tarafından verilecek olan Fahri Doktora ünvanı kararını onaylamaktadır çünkü Sayın Erdoğan Türkiye’nin örnek teşkil eden gelişmesine, Sudan’la ortaklık çabaları göstermesine ve bölgesel ve uluslararası sunmuş olduğu ekonomik yardımlarına şahit olmaktadır. Bununla birlikte uluslararası adalet ve hukukun üstünlüğünü savunmaktadır."

Sudan'da özel sektör Türkiye ile ortaklığa hazır

Öte yandan, Sudan resmi haber ajansı SUNA'da yer alan Sudan İşverenler Sendikasının açıklamasında, Erdoğan'ın ülkeyi ziyaret edecek olmasından memnuniyet duyulduğu belirtilerek, Sudan'da özel sektörün Türkiye ile ortaklığa hazır olduğu kaydedildi.

"Sudan'ın uluslararası ekonomik ortaklar aradığı bir zaman diliminde gerçekleşecek bu ziyaret, özel sektör için müjdeli haber." ifadesine yer verilen açıklamada, "Hartum ile Ankara arasındaki ticari, ekonomik ve ikili ilişkileri güçlendirecek olan Erdoğan'ın tarihi ziyaretinden memnuniyet duyulduğu" aktarıldı.

Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezinden yapılan açıklamada, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 24-27 Aralık'ta Sudan, Çad ve Tunus'a resmi ziyaret gerçekleştireceği bildirilmişti.

Erdoğan'ın Sudan ve Çad ziyaretlerinin, Türkiye'den bu ülkelere "Cumhurbaşkanı" düzeyinde yapılan ilk resmi ziyaret olması bakımından tarihi öneme sahip olduğu vurgulanmıştı.

Tunus ziyaretinin ise 2012'den bu yana Türkiye'den Tunus'a "Cumhurbaşkanı" seviyesinde ilk ziyaret olma özelliği taşıdığı belirtilen açıklamada, ziyarette Cumhurbaşkanı Erdoğan'a bakanlar, diğer yetkililer ve iş adamlarından oluşan geniş bir heyetin refakat edeceği duyurulmuştu.

KAYNAK : AA, Haber7
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR