Ata'nın karargahı ziyaretçilerini bekliyor

Büyük Taarruz öncesinde M. Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının konakladığı "Büyük Taarruz Karargahı" ziyaretçilerini bekliyor.

ABONE OL
GİRİŞ 24.08.2015 11:14 GÜNCELLEME 24.08.2015 11:54 KÜLTÜR
Ata'nın karargahı ziyaretçilerini bekliyor
Ata'nın karargahı ziyaretçilerini bekliyor

Şuhut ilçesinde 1897 yılında Hacı Veli tarafından inşa edilen, iki katlı ve cumbalı "Büyük Taarruz Karargahı", diğer adıyla "Atatürk Evi", yıllar boyunca birçok dini ve siyasi lidere ev sahipliği yaptı. 

Türkiye'nin kurtuluş mücadelesi sırasında 24 Ağustos 1922'de, Konya'nın Akşehir ilçesinden Şuhut'a gelen Gazi Mustafa Kemal Atatürk, bu konakta silah arkadaşlarıyla toplantı gerçekleştirdi.

Karargahta, birkaç saat dinlenen ve uyuyan Atatürk, sabaha karşı Kocatepe'ye hareket ederek, 26 Ağustos 1922'de 05.30'da topçu ateşiyle Büyük Taarruz'u başlattı. 

Taarruzun en önemli kilit kararlarının alındığı, yıllar sonra müzeye dönüştürülen konak, her yıl 25-30 Ağustos'ta kutlanan Zafer Haftası kapsamında çeşitli etkinliklere ev sahipliği yapıyor.

- "Şuhut, Kurtuluş Savaşı'nın en önemli noktası"

Şuhut Belediye Başkan Yardımcısı Ahmet Şahin, AA muhabirine, Kurtuluş Savaşı'nın başlangıç planlarının yapıldığı bölgede bulunduklarını söyledi.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün, Kocatepe'ye çıkmadan önce son toplantısını Şuhut'taki konakta yaptığını hatırlatan Şahin, şöyle konuştu:

"1922 yılının 24 Ağustosu'nda Atatürk, Ankara'dan sadece yakın mesai arkadaşlarıyla Akşehir'den Şuhut'a geliyor. Emperyalist güçler, Türkleri yüzyıllar boyunca Anadolu'dan atmanın planlarını yaparken, Atatürk, burada başlattığı mücadeleyle buna son veriyor. Şuhut, Kurtuluş Savaşı'nın en önemli noktası. Atatürk ve silah arkadaşları, burada yaptığı toplantının ardından Kocatepe'ye at arabaları, tüm araç ve gereçleriyle çıkıyorlar. 26 Ağustos sabahı, büyük zaferin ilk mermisi atılıyor. Dumlupınar ile devam eden mücadele, İzmir'de nihai olarak sonuçlanıyor. Zaferin kilit noktasını Şuhut oluşturuyor."

Şahin, Şuhut'un Zafer Haftası'nın yıl dönümünde yoğun olarak ziyaret edildiğini vurgulayarak, "Bu tür ziyaret yerlerinin yeterli tanıtımı yapılmadığı için Şuhut ve Büyük Taarruz'un başladığı Atatürk Evi, fazla bilinmiyor. Bilinmediği için ziyaretlere buradan başlanmıyor. Dolayısıyla bu tür yayın ve tanıtımlarla, Büyük Taarruz'un başlangıç noktası olan Şuhut'u çok daha fazla kişi ziyaret edecektir" diye konuştu.

KAYNAK : AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR