Boşanma hızı, nüfus artış hızını geçti
Aileleri, ekonomik ve psikolojik açıdan sarsan, toplumun temel dinamiklerini etkileyen boşanma vakaları, son yıllarda gösterdiği artış oranıyla alarm veriyor.
ABONE OLTürkiye Psikiyatri Derneği Aile-Çift Terapileri Bilimsel Çalışma Birimi üyesi Doç.Dr.Verda Tüzer, boşanma hızlarının nüfus artış hızından daha yüksek bir artış gösterdiğini söyledi.
Tüzer, AA muhabirine yaptığı açıklamada son zamanlarda boşanmaların arttığına dikkati çekerek, boşanmanın yalnızca hukuki düzlemde değil duygusal, ekonomik, sosyal ve toplumsal alanlarda da gerçekleşen bir süreç olduğunu kaydetti.
Tüzer, şöyle konuştu:
''Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, 2010 yılında ikinci döneminde 33 bin 139 çift boşanırken, 2011 yılının aynı döneminde 33 bin 702 çift boşandı. TÜİK tarafından açıklanan 2012 yılı birinci dönem boşanma istatistiklerine göre boşanan çiftlerin sayısı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 5,8 artarak 33 bin 474'e yükseldi. Bu oran 2011 yılının ikinci dönemine göre düşük olmakla birlikte kaba boşanma hızlarının nüfus artış hızından daha yüksek bir artış gösterdiği söylenebilir.''
Tüzer, boşanma sebepleri arasında en çok şiddetli geçimsizliğin yer aldığını kaydetti. İstatistiklerin boşanan çiftlerin yüzde 40,1'inin evliliklerinin ilk 5 yılında, yüzde 24,3'ünün de 16 yıl ve daha uzun süredir evliyken boşandığını gösterdiğini belirten Tüzer, şöyle devam etti:
''Evliliğinin ilk yılı içinde çift hem birbirini tanımanın, hem köken aldıkları ailelerden getirdikleri özellikleri birbiriyle birleştirerek kendilerini zenginleştirerek uyum gerçekleştirir. Bazı çiftlerse bu süreci bir zenginleşme süreci olarak yaşayamaz. Tam tersine uzaklaşma ve kopuş olarak algılar. İşte bu dönemde uygun destek ve danışmanlık, boşanmaların yarısına yakınını önleyebilmektedir''
Ancak buna rağmen evliliklerin bir kısmının boşanmayla sonlandığını vurgulayan Tüzer, bunun tamamen önlenmesinin de mümkün olmayacağını dile getirdi.
Öte yandan son dönemde aile içi şiddetin de giderek arttığına dikkati çeken Tüzer, bu durumun boşanmayı zorlaştırdığını hatta yasal boşanma gerçekleşse de duygusal boşanmanın gerçekleşmediği durumlarda şiddet sarmalını tırmandırdığına işaret etti.
Tüzer, boşanmanın bu süreci içselleştirmesi nedeniyle kadınlara depresyon olarak yansıdığını kaydederek, erkeklerin de rahatsızlıklarını dışsallaştırarak şiddet ya da alkol kullanımı gibi yollarla ifade etmeye çalıştığını dile getirdi.
-''Bir evliliğin bitmesi yas tutmayı gerektirir''-
Bir evliliğin bitmesinin yas tutmayı gerektirdiğini kaydeden Tüzer, bitmesi istenen bir evlilikte bile kayıpla yüzleşmenin iyileşmeye yardım edebileceğini söyledi. ''Her boşanma kendine özgüdür'' diyen Tüzer, çocuklar, dini ve ahlaki yapı, kişinin yaşamındaki değişiklikler, kriz ve stres, fiziksel sağlık ve maddi durumun bu süreci etkileyeceğini ifade etti.
Tüzer, ''Kayıpla ilgili şok, inkar, inanamama, dağılma, şaşkınlık, huzursuzluk, sabırsızlık, çabuk parlama, başlanılan işi bitirememe, gündelik işleri aksatma, kaygı, korku, kızgınlık, nefret, suçlama, kıskançlık, iğneleme olması doğaldır. Boşanma sürecinde boşanma gerçeğini kavramak, kayıptan dolayı üzüntüye izin vermek, eski eşle farklı bir ilişkiyi sürdürmek, yeni bir kimlik geliştirmek, anlam arayışı ve başkalarının yardım etmesine izin vermek temel ihtiyaçlardır'' diye konuştu.
AA
-
Cem Tekin 12 yıl önce Şikayet Eteksik ve yaniltici tarafli bilgiler, cambaza bak yapiliyor. bu davalara hakim bile yetmeyecek. . bosanma sayilari hizla artacak, ** ınsanlar arasi pozitif ayrilcilik yapiliyor. cinsiyet ayrimciligi yapiliyor. her gecen gun hizla artiyor. ** cocugu olana anneler yeteri ilgiile bakmiyor bunun sayisi hizla artiyor. ** alkol, uyusturucu, sigara kullanan, cocuk ve kadin sayisi artiyor. ** evlilik sayilari hizla dusuyor. ** gayrimesru yasam ozendirilip televizyonlarla destekleniyor, yetkililer, buna seyirci kaliyor. ** ısdihdamda, calisan erkek sayisi calisan kadin sayisi artis hizinin gerisine dusecek, ** annesiz babasiz ve kontrolsuz cocuk sayisi hizla artacak, ** egitim kalitesi dusecek, ** kadinlarda, alkol tuketimi, gece hayati, haysiyetsiz yasanti, sigara ve uyusturucu tuketimi artacak. ** kadinlarda suc oranlari surekli artacak. ** ıntihar sayilari surekli artacak, erkeklerde artis daha fazla olacak, ** ayrimcilik ve hukiki tum cinsiyet ile ilgili davalarda esitsizlik kadin lehine artacak. ** erkekler sokaga kopek iceri alinacak.Beğen Toplam 2 beğeni
-
Zannımca 12 yıl önce Şikayet Etbiz devam edelim. kadın istihdamına...Beğen Toplam 3 beğeni
-
Gökhan SERT 12 yıl önce Şikayet Etçok evliliğin yolu açılmalı. kanuni düzenlemeler getirilmeli. bir erkek bir kadına muhtaç edilmemeli. allah erkeğin fıtratını da kadının fıtratını da sayın fatma şahin den iyi biliyor. öte yandan nüfus artışı içinde en meşru yol. siz kabul etseniz de etmeseniz de zina almış başını gidiyor. erkek spermleri ziyan oluyor. ilk cumhurbaşkanımız yasakladıysa sonuncusu da serbes bıraksın. bu kadar basit.Beğen Toplam 9 beğeni
-
efe 12 yıl önce Şikayet Etmesele kadınsa gerisi teferruattır. ahkam kesenler ,çözumu bilmeyen yok.....ama nedense,boşanmalara bırak varolan evliliklere bakınca,bu ahkam kesenlerin sesini kesmek lazım....çunku onlar ticaret yapıyorlar,kariyer yapıyorlar,aslında evliliklerin hastalık bakterisi kendileri.bakteri varolduğu ,beslendiği ortamı sağlıklı olsun istermi....şeytan takmış sarığı millete imam olmuş vaazda veriyor namazda kıldırıyor fetbada veriyorBeğen Toplam 7 beğeni
-
ahmet basar 12 yıl önce Şikayet Etbu kan emicileri yarasaları araştırın . evet biraz kaba başlık oldu ama ben bu ülkenin kanburu olan ve sadece beleşten aylık almayı marifet sanan kuş beyinli yaratıkları düşündükçe çıldırıyorum. ölen babanın aylığını almak için eşinden boşanıp dost hayatı yaşayanlar. aylığını kaybetmemek için eşine nikah atmayan dul kadınlar. devlet soygunu temizleyecek ciddi bir komisyon ve denetleme kurulu kurmalı. unutmayın ki ağzımızı uçulatan o süper devletler halkın devlete bütünleşmesiyle süper bir devlet haline geldiler. bu boşanmaları ve emekli aylığı alan dul kadınları araştırmak lazım. saygılarBeğen Toplam 13 beğeni