TÜBİTAK kabul etti! Hasandağı volkanik aktivitesi takip edilecek

Bölge AFAD Müdürlükleri ve üniversitelerin yer aldığı proje kabul edildi. Yıllardır volkanik gelişmeler olduğu belirtilen Hasandağı’nda bilimsel araştırmalar yapılarak 3 yıl içinde hareketliliği gözlemlenecek.

ABONE OL
GİRİŞ 29.09.2021 17:14 GÜNCELLEME 29.09.2021 17:14 ÜLKE'DE BUGÜN
TÜBİTAK kabul etti! Hasandağı volkanik aktivitesi takip edilecek
TÜBİTAK kabul etti! Hasandağı volkanik aktivitesi takip edilecek

Aksaray AFAD ve Niğde AFAD, Aksaray üniversitesi, Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi, Afyon Kocatepe üniversitesi ile MTA Genel Müdürlüğü’nün paydaşı olduğu Mersin Üniversitesi ve Isparta Süleyman Demirel Ünivetsitesi’nin de destek verdiği “Hasandağı volkanizmasının Tektonik ve Volkanik Açıdan Jeodezik ve Fiziksel Sensörler İle İzlenmesi” başlıklı projeye TÜBİTAK tarafından kabul edilmiştir.

HASANDAĞI İZLENECEK 

Aksaray Üniversitesi’nin yürütücülüğünü üstleneceği “Hasandağı Volkanizmasının Tektonik ve Volkanik Açıdan Jeodezik ve Fiziksel Sensörler İle İzlenmesi” başlıklı proje, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) 1001 Deprem Araştırmaları Çağrısı kapsamında desteklenmeye hak kazandı. Aksaray ve Niğde illeri arasında bulunan ve Dünya Volkanoloji Birliği’nin aktif volkanlar listesinde bulunan Hasan Dağı’nın volkanik ve tektonik kökenli deformasyonları ile sıcak su buharı ve kimyasal gaz çıkışları incelenip, izlenecek.

PROJE 3 YIL SÜRECEK

Üç yıl sürecek olan proje çalışması, 20 Eylül 2020 tarihinde Niğde İli Bor İlçesine bağlı Obruk’ta meydana gelen 5,1 büyüklüğündeki depremle tekrar gündeme gelen; bölgemizdeki depremlerin tektonik aktiviteden mi yoksa volkanik aktiviteden mi kaynaklandığı sorusu ve bu iki unsurun birbirini etkileyip etkilemediğinin anlaşılması açısından büyük önem taşımaktadır

Daha önceki yapılan bilimsel çalışmalarda göz önüne alınarak Hasan Dağı üzerinde ve yakın çevresindeki yüzey deformasyonlarının belirlenmesi amacıyla bölgede kampanya tipi ve sürekli Küresel Navigasyon Uydu Sistemleri (GNSS) ölçmeleri, radar görüntülerinin kullanıldığı İnterferometrik Yapay Açıklıklı Radar (InSAR) ölçümleri, tiltmetre ölçümleri, sıcaklık ölçümleri, gaz ölçümleri ve fay ve çatlaklara dönük yapısal ve kinematik ölçümler yapılacaktır. Projenin bütçesi 750 bin TL olup TÜBİTAK tarafından karşılanacaktır.

KAYNAK : aksaraywebtv
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR