ABD'de 5 eyalette seçim sonuçları!

ABD'deki başkanlık seçimleri kapsamında başkanlık yarışına 5 eyalette yapılan ön seçimlerle devam edildi. İşte sonuçlar...

ABONE OL
GİRİŞ 06.03.2016 07:33 GÜNCELLEME 06.03.2016 07:33 Amerika
ABD'de 5 eyalette seçim sonuçları!
ABD'de 5 eyalette seçim sonuçları!

ABD'de başkanlık seçimleri kapsamında bugün yapılan ön seçimlerde Cumhuriyetçi Parti'de Donald Trump ve Ted Cruz ikişer eyalette, Demokrat Parti'de Bernie Sanders 2, Hillary Clinton ise tek eyalette ön seçimi kazandı.

ABD'de Başkan Barack Obama'nın halefini belirleyecek başkanlık seçimleri için Demokratlar ve Cumhuriyetçilerin ön seçim süreci tüm hızıyla sürerken, başkanlık yarışına 5 eyalette yapılan ön seçimlerle devam edildi.

Kansas ve Louisiana eyaletlerinde hem Demokrat Parti hem de Cumhuriyetçi Parti'nin ön seçimleri gerçekleştirildi. Kentucky ve Maine eyaletlerinde Cumhuriyetçiler, Nebraska'da ise Demokratlar tek başlarına sandığa gitti.

Demokrat Parti cephesinde Vermont Senatörü Bernie Sanders rakibi eski Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'a Kansas ve Nebraska eyaletlerinde üstünlük sağladı. Kansas'ta oyların yüzde 67'sini alan Sanders, Nebraska'da ise yüzde 55 oy oranı ile ön seçimi kazandı.

Clinton ise Louisiana'da oyların yüzde 70'ini elde ederek Sanders'ı büyük bir farkla geride bıraktı.

Cumhuriyetçilerde Trump kazanmaya devam ediyor

Cumhuriyetçi Parti'de ise skandal açıklamalarına rağmen emlak zengini Trump, partililerin desteğini kazanmaya devam ediyor. Kentucky'de yüzde 35'le rakiplerinin önünde yer alan Trump, Louisiana'da da oyların yüzde 42'sini kazanarak birinciliği elde etti.

Kamuoyu yoklamalarında parti sıralamasında ikinci sırada yer alan Teksas Senatörü Cruz ise bugün iki eyalette ön seçimi önde tamamladı. Kansas'ta oyların yüzde 48'ini alan Cruz, Maine'de de yüzde 46 oy oranı ile yarışı Trump'ın önünde bitirdi.

Florida Senatörü Marco Rubio ile Ohio Valisi John Kasich Cumhuriyetçi Parti'de günün kaybedenleri oldu. 

Seçim sonuçlarının açıklanmasının ardından Florida'da kameralar karşısına geçen Trump, kendisini destekleyen partililere teşekkür etti. Trump, bugünkü sonuçların ardından Rubio'nun yarıştan çekilmesi gerektiğini söyledi. Ohio Valisi Kasich'i de "hesaba katmadığını" ifade eden Trump, Cruz ile yarışmanın "çok eğlenceli" olacağını savundu. 

Demokrat Parti'de Clinton bugüne kadar 11, rakibi Sanders ise 7 eyalette birbirlerine üstünlük sağladı.

Bugünkü sonuçlarla Clinton bin 121, Sanders 474 delegeye ulaştı.

Cumhuriyetçi Parti'de Trump 11 eyaletteki üstünlüğüyle partideki yarışı önde götürüyor. Trump'ı 5 eyaletle Cruz, 1 eyaletle Rubio takip ediyor.

Şu aşamada Trump 362, Cruz 270, Rubio 119, Kasich ise 30 delegeye sahip.

1 Şubat'ta Iowa'da başlayan ön seçim süreci, yarın Demokrat Parti'nin Maine eyaletinde yapacağı ön seçimle devam edecek. Ön seçimler, 8 Mart'ta Idaho, Michigan ve Mississippi eyaletlerinde sürecek.

YORUMLAR 1
  • Ali 8 yıl önce Şikayet Et
    Trampet Allah sani seçim gününe çıkarmayı nasip etmesin inşallah ahlaksız mahluk
    Cevapla

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR