Oda toplama alışkanlığı nasıl kazandırılır?
Günümüzde pek çok anne baba, çocuklarının odalarını dağıtıp toplamamasından şikayet ediyor. Ancak çocuklar, zihinsel ve psikolojik açıdan sürekli bir gelişim halinde oldukları için, oda toplama alışkanlığının gereğini ve önemini kavrayamamalar
ABONE OLÇocuğu ilk etapta oda toplamaya davet etmek, sonrasında da bu sorumluluğu tümüyle çocuğa devretmek gerektiğini belirten Emsey Hospital'dan Psikiyatri Uzmanı Uzm. Dr. Orhan Karaca, oda toplamanın oyun ile eğlenceli bir hale getirilebileceğini ifade etti.
Neden oda toplama sorunu yaşarlar?
“Çocuklar, odalarını yeterince benimsememiş olmalarına bir tür tepki olarak veya düzenli olmanın önemini kavrayacak olgunlukta olmamaları gibi nedenlerle odalarını toplamakta çeşitli zorluklar yaşar” diyen Dr. Karaca, sürekli anne babalarının çocuk odasını topladığını görmenin de çocuklarda oda toplama alışkanlığının daha geç hatta bazen de hiç gelişmemesine neden olabileceğini vurguladı. Karaca, “O yüzden, oda toplama alışkanlığı çocuklara mutlaka kazandırılmalı, çocuklar bu yönde sorumluluk sahibi olmalıdır” dedi.
Toplamamakta ısrar ediyorsa...
Odasını dağıtan ve toplamamak için inat eden çocuğa, yaşına uygun cezalar verilebileceğini de söyleyen Dr. Karaca, “Ceza çocuğun sorumluluklarını yerine getirmemesinin karşılığı olarak belirlenen bir bedel ödemedir. Ceza çocuğun canını yakmak için değil eğitmek için verilmelidir” uyarısını yaptı.
Oyunla eğlenceye dönüşsün
Oda toplamanın zor ve sıkıcı bir görevden, keyifli bir oyuna dönüştürülebileceğine vurgu yapan Dr. Karaca şu bilgileri paylaştı: “Bunun için oyuncak avcısı oyunu, oyuncakları gruplama oyunu, yarışma gibi oyunlar oynanabilir. Çocuk bu oyunlara katıldığı için, hoşnutluğun belirtilmesi ve bir takvime gülen bebek çıkartması yapıştırmak, onu motive edecektir. Odası dağınık ve tertipliyken çekilen fotoğrafların karşılaştırılarak, hangisinin daha güzel olduğunun ve arkadaşını hangi fotoğraftaki odaya davet etmek isteyeceğinin sorulması, dağınık odada hareket alanının kısıtlı iken düzenli odada daha rahat oyun oynanabileceğinin gösterilmesi de oda toplamanın gerekliliğini çocuğa öğretir.”
Alışkanlık kazandırmak için yapılması gerekenler
Odaya yeni eşya veya oyuncaklar çocuk ile birlikte alınıp yerleştirilebilir. Böylece çocuğa kendisinin de odasında söz sahibi olduğu gösterilmiş olur.
Çocuklar oda toplamanın önemi konusunda yeterli bilgiye sahip olmadığından, yardımcı olmak için, çok zorlu olmayan kurallar geliştirin. Örneğin yatmadan önce her gün oyuncakların toplanmasını sağlayın ya da belli günleri oda toplama günü olarak belirleyin. Bu uygulamaları düzenli olarak mutlaka takip edin ve hiçbir şekilde taviz vermeyin. Böylece, çocuğunuz sorumluluklarının bilincine varacak, odasını toplamaya başlayacaktır.
Çocuğunuz odasını topladığında onu küçük şeylerle ödüllendirin. Bu sayede çocuğunuz sorumluluklarını aksatmadan yerine getirme konusunda daha olumlu bir tavır içine girecektir.
Çocuk odasında hangi oyuncakların hangi kutuya, hangi renk eşyaların hangi rafa konulması gerektiğini çocuğunuza anlatarak gösterin. Bunu yaparken, anlaşılır ve basit bir anlatımı tercih edin. Oyuncak ve benzeri eşya kutularının üzerine isim veya resim etiketleri koyarak, çocuğunuzun işini kolaylaştırın.