Yargıtay kadını haklı buldu

Yargıtay, evi terk edenin kusurlu olarak kabul edildiği boşanma davalarında haklılığı ispatlamak için yapılan “eve geri dön” çağrısında ortak konut kriterine dikkat çekti.

ABONE OL
GİRİŞ 21.12.2011 10:35 GÜNCELLEME 21.12.2011 10:35 Aile
Yargıtay kadını haklı buldu

Ortak konutun neresi olacağı konusuna hakimin de karar verilebileceğinin altının çizildiği Yargıtay 2. Hukuk Dairesi’nin gündemine gelen boşanma davasına konu olay Konya’da yaşandı. Bir çift anlaşamayınca kadın evi terk etti ve boşanma davası açıldı. Boşanma davası devam ederken kadın tedbir nafakasının artırılması için talepte bulundu. Eşiyle Konya’da yaşamalarına rağmen Adana’da karısına eve geri dön çağrısı yapan koca karısının kusurlu olduğunu savundu. Konya 2. Aile Mahkemesi de kadının talebini kabul etti. Karara itiraz edilence dosya Yargıtay’ın gündemine geldi. Temyiz talebini kabul eden Yargıtay 2. Hukuk Dairesi, eşlerin oturacakları konutu birlikte seçtiklerini anımsatarak, Türk Medeni Kanunu’nun 188. maddesinde yer alan “koşulların oluşması halinde eşlerden biri konutun seçimine hakim tarafından yetkili kılınabileceği gibi ortak konut Türk Medeni Kanunu'nun 195. madde gereğince başvuru üzerine bizzat hakim tarafından da belirlenebilir” hükmünü anımsattı.

-KADIN ORTAK KONUTA DÖNMEMEKLE HAKLI-

Terk ihtarında eşin davet edildiği konutun eşlerin birlikte seçmiş oldukları veya açıklanan hakim müdahalesiyle seçilmiş konut olması gerektiğini kaydeden Daire kararında, “Davacı kocanın terk ihtarında davalıyı davet ettiği Adana'da bulunan konutun yasanın aradığı bu niteliklere sahip ve ortak konut niteliğinde olmadığı anlaşılmaktadır. Bu nedenle terk ihtarı biçimsel olarak yasaya uygunsa da davalı kadın ortak konut niteliğinde olmayan eve dönmemekte, ihtar kararına uymamakta haklıdır” dedi.

Daire kararında, “Mahkemenin taraflar arasında mevcut tedbir nafakasının arıtırımı davası sırasında eve dön ihtarının yapılmasının samimi olmadığı gerekçesi isabetli değilse de davanın reddine karar verilmiş olması sonucu itibariyle doğru olduğundan hükmün onanmasına karar verilmiştir” değerlendirmesinde bulundu.

(ANKA)