Murat Kurum kimdir ve aslen nerelidir? Eşi kim? Murat Kurum'un eğitimi ve hayatına ilişkin bilgiler...

TOKİ, Emlak Konut ve Çevre Şehircilik Bakanlığı'ndaki görevleriyle Türkiye'nin "icraat" tarihine geçen isimlerden Murat Kurum'un hayatı oldukça merak ediliyor. Peki Murat Kurum kimdir? İşte Murat Kurum'un biyografisi...

ABONE OL
GİRİŞ 01.04.2024 08:57 GÜNCELLEME 01.04.2024 08:57 BİYOGRAFİ
Murat Kurum kimdir ve aslen nerelidir? Eşi kim? Murat Kurum'un eğitimi ve hayatına ilişkin bilgiler...

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'ndaki 5 yıllık başarılı dönemiyle ismini Türk siyasi tarihine yazdıran Murat Kurum'un hayat serüveni merak konusu.

Kentsel dönüşüm konusunda tarihi hamleler gerçekleştiren, asrın felaketi 6 Şubat depremleri sonrasındaki hızlı ve etkin koordinasyonda kritik rol üstlenen, deprem konutlarının süratle başlatılması hususunda ciddi gayreti bulunan, Türkiye'yi çepeçevre saran millet bahçelerinin oluşturulmasını sağlayan Murat Kurum’un mesleki kariyerine Haber7 okurları için mercek tuttuk...

KENTSEL DÖNÜŞÜM KONUSUNDA YÜKSEK LİSANS YAPTI

Murat Kurum, 7 Mayıs 1976 tarihinde Ankara'da dünyaya geldi. 47 yaşındaki Murat Kurum, aslen Konyalı. Annesinin ismi Satı, babasının adı Mehmet'tir. 

Çocukluk dönemini Ankara'da geçiren Murat Kurum, ilk ve orta öğreniminin ardından Ankara Mimar Kemal Lisesinden mezun oldu. Daha sonra Selçuk Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümünü başarı ile tamamladı.

Kurum'un asıl mesleği İnşaat Mühendisliği.

Lisans eğitiminden sonra kariyerine akademi sahasında devam etmek istedi ve Kentsel Dönüşüm alanında yüksek lisans yaptı

Mehmet Şimşek kimdir ve aslen nerelidir? Mehmet Şimşek'in bilinmeyen hayatı...

Üniversite eğitiminin ardından özel sektörde çalışmaya başladı. Yaklaşık 6 yıl boyunca inşaat sektöründe mühendislik, şantiye şefliği ve koordinatör olarak vazife üstlendi.

2005 yılında özel sektörden ayrılarak Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) serüvenine başladı.

Murat Kurum, TOKİ Ankara Uygulama Daire Başkanlığı'na uzman olarak atandı. Yaklaşık bir yıl boyunca burada çalıştıktan sonra TOKİ İstanbul Uygulama Daire Başkanlığı Avrupa Yakası Uygulama Şube Müdürü oldu. Kurum'un buradaki görevi 3 yıl sürdü.

2009 yılına gelindiğinde Emlak Konut'un tepe yönetimine geçti.

Murat Kurun, TOKİ iştiraki Emlak Konut GYO A.Ş.'de Genel Müdür ve Yönetim Kurulu Üyesi olarak çalışmalarda bulundu.

Kurum'un Emlak Konut'ta 9 yıl sürdürdüğü başarılı icraatlar ona Bakanlık kapılarını açtı.

ÇEVRE, ŞEHİRCİLİK VE İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ BAKANI OLDU 

Murat Kurum, 66. Türkiye Hükûmeti kabinesinde Çevre ve Şehircilik Bakanı olarak yer aldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 2018 yılında oluşturduğu kabinede kendine yer bulan Murat Kurum, 2023 genel seçimlerinde ise AK Parti İstanbul Milletvekili seçildi. Kurum, TBMM Çevre Komisyonu Başkanlığına getirildi.

MURAT KURUM'UN KARİYERİ

Murat Kurum'un mesleki kariyeri şöyle listeleniyor:

  • 1999-2005: Mühendis ve Şantiye Şefi 

  • 2005-2006: TOKİ Ankara Uygulama Daire Başkanlığı'nda Uzman

  • 2006-2009: TOKİ İstanbul Uygulama Daire Başkanlığı Avrupa Yakası Uygulama Şube Müdürü

  • 2009-2018: Emlak Konut GYO A.Ş. Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Üyesi

  • 2018-2023: Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı

  • 2023: AK Parti İstanbul milletvekili ve TBMM Çevre Komisyonu Başkanı

MURAT KURUM'UN EŞİ

Murat Kurum, Matematik Öğretmenliği mezunu Şengül Kurum ile evli. Murat ve Şengül Kurum çiftinin 3 çocuğu var.

Rabia Şekerci Güler Haber7.com - SEO Haber Editörü
Haber 7 - Rabia Şekerci Güler

Editör Hakkında

1995'te Konya'da dünyaya geldi. Elazığ Anadolu İmam Hatip Lisesini tamamladıktan sonra Fırat Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo Televizyon ve Sinema Bölümünden derece ile mezun oldu. Ardından Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İletişim Bilimleri Ana Bilim Dalında yüksek lisans yaptı. Üniversiteye devam ettiği yıllarda edebiyat dergilerinde deneme ve metin yazarlığı yaptı. Yine aynı dönemde, yerel televizyon kanalında program sunuculuğu yaparak mesleki kariyerine ilk adımını attı. 2016'da başladığı internet gazeteciliği serüveninde birçok haber portalında editör olarak yer aldı. Günümüzde, haber7.com'da SEO haber editörü olarak görev yapmaktadır. Diğer yandan İnsicam Dergisi'nde yazmaktadır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR