İslamın Şartları ve İmanın Şartları maddeleri! İslamın beş şartı - İmanın altı şartı nelerdir?
Allah inancıyla dolup taşan müminlerin, İslamın Şartları ve İmanın Şartlarının getirdiği ölçütlere tamamen uygun biçimde yaşantısına devam etmek durumundadır. Bu bağlamda kulların hem İslamın beş şartını hem İmanın altı şartını noksansız ve hatasız bilmesi çok büyük önem taşımaktadır. Dinimizin direğini oluşturan esasların içerisinde yer aldığı ve uygulanması emredilen İslamın Şartları ve İmanının şartları nelerdir?
ABONE OLCenab-ı Hakk'ın varlığına ve birliğine yürekten inanan müminlerin, yaşamları süresince uygulamaya alması gereken İslam'ın Şartları ve İmanın Şartları şeklinde iki gruba ayrılan ve İslam Dini'nin esasını oluşturan birtakım görev ve sorumluluklar bulunmaktadır. İslamın Şartları ve İmanın Şartlarının her birinin yüce yaratıcının huzurunda gerçek Müslüman olabilme şerefine nail olabilmek açısından hayata geçirilmesi zorunlu tutulmaktadır. Peki, yüce Mevla'nın kullarının son nefesine kadar gerçekleştirmesi için buyurduğu vazifeleri içerisinde barındıran, hem doğru hem de eksiksiz bir şekilde bilinmesi lazım gelen İslam'ın Şartları ve İmanın Şartları nelerdir? İşte, İslam'ın Şartları ve İmanın Şartları hususlarına dair bütün Allah-ü Teala'ya derin ihlas ve samimiyetle teslim olan, emir ve yasakları karşısında nefsi duygularından arınarak itaat eden Müslümanları yakından ilgilendirecek ayrıntılı bilgiler...
-
İslamın Şartları Nelerdir?
-İslam’ın Şartları 5 (beş) tanedir. Bunlar sırasıyla; Kelime-i Şehadet getirmek, Namaz kılmak, Oruç Tutmak, Zekat Vermek ve Hacca Gitmektir.
Kelime-i Şehadet Getirmek:
İslam’ın birinci ve ilk şartı olan Kelime-i Şehadet, "Eşhedü en la ilahe illallah ve eşhedü enne Muhammeden abdühü ve resulühü" demektir. En önemli şartların başında gelen Kelime-i Şehadet’i Müslüman olan bütün kişilerin yerine getirmesi lazım gelmektedir.
Namaz Kılmak:
İslam’in ikinci şartı olan ve İslam Dini’nin direği olarak kabul edilen Namaz Kılmak; Allah inancına sahip ve hem aklı yerinde kişilerin hem de ergenlik döneminden itibaren yapılması gereken ve sabah, öğle, ikindi, akşam, yatsı şeklinde günde beş vakit yerine getirilen ibadettir.
Oruç Tutmak:
İslamın üçüncü şartıdır olan Oruç Tutmak; Zamansal olarak Ramazan ayında gerçekleştirilen ve bu sayede nefsini terbiye edecek Müslümanlar tarafından bir ay boyunca yapılan, gerçekleştirilmediği takdirde de büyük bir günah olan farz ibadetidir.
Zekat Vermek:
İslam’ın dördüncü şartı olan Zekat Vermek; Müminlerin sahip olduğu malın ve paranın kırkta birini sadaka şeklinde ihtiyaç sahiplerine, yani fakir ve yoksul olan kimselere dağıtması şeklinde buyurulan ibadettir.
Hacca Gitmek:
İslam’ın beşinci ve son şartı olan Hacca Gitmek; Müminlerin hac zamanı geldiğinde, Mekke-i Mükerreme’yi ziyaret ederek Kâbe'yi tavaf etmesi olarak yapılan ibadettir. Öte yandan her Müslüman için farz olan bir ibadet değildir; hac ibadetini maddi durumu yerinde olan ve borcu bulunmayan kimseler tarafından yapılan ibadettir.
-
İmanın Şartları Nelerdir?
*İmanın Şartları 6 (altı) tanedir. Bunlar sırasıyla; Allah’ın Varlığına ve Birliğine İman, Meleklere İman, Allah’ın Kitaplarına İman, Peygamberlere İman, Ahiret Gününe İman ve Kadere İman şeklindedir.
-Cenab-ı Hakk’ın varlığına ve birliğine inanmak; Allah-ü Teala eşi benzeri bulunmayan ve biriciktir; ondan başka kainatta hiçbir ilah bulunmamaktadır ve tek yaratıcı yalnızca kendisidir.
-Allah-ü Teala’nın meleklerine inanmak; Cenab-ı Hakk'ın meleklerine iman etmek gerekir, onların tıpkı Müslümanlar gibi akıl ve hayat sahibi olup Allah-ü Teala'nın buyurmuş olduğu emir ve yasaklarına itaat eden kıymetli varlıklardır. Ancak günah işlememeleri özelliğini taşıyan melekler bu noktada insanlardan ayrılmaktadır.
-Yüce Mevla’nın indirmiş olduğu kitaplarına inanmak; Suhuf adı verilen 100 küçük kitap ve Kuran-ı Kerim başta olmak üzere 4 büyük kitap Cenab-ı Hakk'ın yeryüzüne göndermiş olduğu kitaplardır ve bunlara iman etmek gerekmektedir.
-Allah-ü Teala’nın peygamberlerine inanmak; Cenab-ı Hakk tarafından seçilen peygamberler'in birincisi Hz.Adem ve sonuncusu ise İslam Dini'nin en önemli temsilcisi Peygamber Efendimiz Hz.Muhammed (S.A.V)'dir. Bu iki kıymetli peygamber başta olmak üzere yeryüzüne gelen ve sayıca çok fazla olan tüm peygamberlere iman etmek lazım gelmektedir.
-Ahiret gününe inanmak; Dünya hayatının sona ermesinin ardından ahirette de sonsuz sürecek bir hayatın varlığına iman etmek gerekmektedir. Tüm insanlığın dünya hayatına gözlerini yummasının akabinde yeniden dirileceği ve Allah-ü Teala'ya vereceği hesabın sonrasında dünyadaki kişiliğine ve yaşantısına göre cennete ya da cehenneme gideceğine inanmasıdır.
-Kadere, yani tüm hayır ve şerlerin (iyilik ve kötülüklerin) Cenab-ı Hakk’dan geldiğine inanmak; Müslümanların dünyevi hayatta karşılaştığı her türlü hayrın ve şerrin tamamının yalnızca Allah-ü Teala'dan geldiğine iman etmesi lazım gelmektedir. Çünkü yüce Mevla kullarının tüm gerçekleştireceği işleri çok önceden bilmekte ve dilemektedir, yani bunların her biri Allah-ü Teala'nın takdirindedir.