Nasuh Tövbesi duası nasıl yapılır? Nasuh tövbesi fazileti nelerdir?
Nasuh Tövbesi, bilerek ya da bilmeyerek günah içinde olan kulun yaptıklarında pişman olarak, bir daha yapmamak üzere günahlarından tövbe etmesi ve işlediği günahlardan dolayı içtenlikle Allah'a sığınmasıdır. Allah, günahkar kullarını bir daha yapmamak üzere tövbe etmeye davet ederek affedeceğini Kuran-ı Kerim'de de bildirmektedir. Peki Nasuh tövbesi nedir, nasıl yapılır?
ABONE OLNasuh Tövbesi, günah içinde olan kulun günahlarına tövbe ederek bir daha aynı hataları yapmaması demektir. Tövbe etmek, yapılan kötü işlerden pişman olarak tekrar Allah’a yönelmek anlamına gelmektedir. Kuran-ı Kerim’de ‘Ey iman edenler, Nasuh bir tövbe ile Allah’a dönün. Umulur ki Rabbiniz sizin kötülüklerinizi örter’ şeklinde buyurmuştur. Nasuh kelime anlamı olarak abartma, mübalağa etmek, çok öğüt veren ve en saf demektir. Nasuh Tövbesinde Allah’ın istediği ise işlenilen günahları hemen bırakarak, tövbe ettikten sonraki yaşamında bir daha aynı günahları işlememeye özen göstermektir. Kulun en saf ve içten haliyle Allah’a tövbe ederek yaptığı kötü işleri derhal bırakmaya karar vermesidir.
Nasuh Tövbesi Nedir?
Yapılan günahlardan samimi ve kalpten tövbe ederek bir daha aynı günahlara düşmemeye gayret edilmesidir. Allah ne olursa olsun günahları affedendir. Allah’ın merhametinden ve rahmetinden ümit kesmeden tövbe ederek aynı hataları bir daha yapmamak üzere Nasuh Tövbesi edilir. Kulun tüm samimiyeti ve kararlılığıyla tövbe etmesine Nasuh Tövbesi denmektedir. Günahkar kimsenin yaptığı köyü işlerden pişman olması ve Rabbinden özür dileyerek bir daha aynı hataları yapmamasıdır. İçtenlikte tövbe edenleri Allah (c.c) affettiği Kuran-ı Kerim’de de müjdelenmektedir.
Ayet ve Hadislerde Nasuh Tövbesi
Nasuh Tövbesi, Kuran-ı Kerim’in Tahrim Suresinde şöyle ifade edilmektedir: ‘Ey iman edenler! Allah’a içtenlikle tövbe edin. Umulur ki, Rabbiniz sizin kötülüklerinizi örter, peygamberi ve onunla birlikte iman edenleri utandırmayacağı günde Allah sizi, içlerinden ırmaklar akan cennetlere sokar. Onların nurları önlerinden ve sağlarından aydınlatır, gider. (Ey Rabbimiz! Nurumuzu bizim için tamamla, bizi bağışla; çünkü senin her şeye gücün yeter!) derler.’ Buyrulduğu üzere kalpten tövbe edenleri Allah (c.c) affedeceği aktarılmıştır.
Peygamber Efendimiz (s.a.s) ise Nasuh Tövbesiyle ilgili şöyle buyurmuştur: ‘Tövbe kapısı, mağribin (batı cihetinin) ardındadır. Bu kapının altından iki kanadı vardır. Üzeri inci ve yakutlarla bezenmiştir. Kapının bir kanadıyla diğer kanadının arası hızlı bir atlı binicinin kırk senede kat edeceği bir mesafe kadar geniştir. Bu kapı, Allah Teâlâ’nın mahlûkatını yarattığı günden beri açıktır. Güneş, battığı yerden doğacağı sabaha kadar da açık kalacaktır. Nasuh tövbesi ile tövbe eden her kişinin tövbesi, mutlaka bu kapıdan içeri girer.’