Tek başına sehiv secdesi nasıl yapılır? Sehiv secdesi hangi durumlarda farzdır?

Farz ve vacip namazları kılarken, namaz esnasında unutulan, dikkatten kaçan ve ihmal edilen kurallar aynı namaz içerisinde telafi edilmesi durumuna sehiv secdesi denir. Farz namazın son rekatında sehiv secdesi yaparak namaz içinde unutulan vacipleri yerine getirerek namaz tamamlanmış sayılır. Peki sehiv secdesini gerektiren haller nelerdir? İşte sehiv secdesinin yapılışı...

ABONE OL
GİRİŞ 06.12.2022 14:08 GÜNCELLEME 06.12.2022 14:08 DİNİ BİLGİLER
Tek başına sehiv secdesi nasıl yapılır? Sehiv secdesi hangi durumlarda farzdır?

Sehiv secdesi, unutma secdesi olarak da bilinmektedir. Kılınan namazların kabul olması için namaz esnasında uyulması gereken bazı kurallar bulunmaktadır. Bu kuralların unutulması ve namaz içinde anında telafi edilmesi durumuna sehiv secdesi denmektedir. Namazın içerisinde uyulması gereken vacip kurallar bulunur, bu kurallardan herhangi biri geciktirilirse ya da unutulursa sehiv secdesi yapılır.

İşrak veya duhâ namazı nasıl kılınır? İşrak namazının fazileti nedir?

Sehiv Secdesi Nedir?

Farz ve vacip namazı kılarken unutma, yanılma durumlarında namazın sonun yapılan secdedir. Sehiv secdesi yanılma ve unutma durumlarında yapıldığı için özür secdesi olarak görülür ve yapıldığı durumlarda namaz esnasında yapılan hatalar ya da eksiklikler tamamlanmış olur, kazaya gerek kalmaksızın farz namaz kabul edilmiş sayılır. Farz ve vacip namazlarının kabul edilmesi için namaz esnasında bir yanlışlık ya da eksiklikten şüphe edildiğinde sehiv secdesi yapılması münasip olmaktadır. 

Abdest nasıl alınır? Erkek ve kadında abdest alma sırası nasıl olmalıdır?

Hangi Durumlarda Sehiv Secdesi Yapılır?

Namazın vaciplerinin herhangi birinin yapılmasında şüphe varsa, vaciplerin geciktirilmesi ve yanlışlıkla terk edilmesi durumunda secde-i sehv yapılır ve böylelikle namazı yapılması icap eder şeklinde aktarılmaktadır. Sehiv secdesinin yapılması gerektiren durumlar şunlardır:

  • Namaza Allahü Ekber diyerek başlamayı unutmak

  • Namaza Fatiha suresiyle başlamayı unutmak veya geciktirmek

  • Fatiha suresinin okuduktan sonra zammı sure okumayı unutup doğrudan rüküya gitmek

  • Vitir namazında okunması gereken kunut dualarının okumayı unutmak – geciktirmek

  • Tahiyyat, salli ve barik dualarının okumayı unutmak veya geciktirmek

  • 4 rekatlık namazların 2. Oturuşunda oturmayı unutup 3. Rekata başlamak

  • Tadili erkanın terk edilmesi 

  • Namaz esnasında ne yapacağını şaşırıp duayı geciktirmek 

  • Hangi sureyi okuyacağını düşünürken duaya başlayamamak da sehiv secdesini gerektirmektedir. 

Sehiv Secdesi Nasıl Yapılır?

Namaz kılarken namaz esnasında uyulması gereken kuralları unutarak veya bilmeden terk edilmesi durumunda sehiv secdesi yapılmalıdır. Sehiv secdesi 3 şekilde yapılmaktadır.

  1. Namazın son rekatta otururken tahhiyatı okuduktan sonra 2 kere secde yapılır tekrar tahhiyat okunarak ardından salli barik ve Rabbena duaları okunur selam verilerek namaz sonlandırılır.

  2. Namazın son rekatında oturulur. Tahhiyatı okuduktan sonra sağ tarafa selam verilir ve 2 kez secdeye gidilir sonrasında tahiyat, salli, barik ve Rabbena okuduktan sonra selam vererek namaz bitirilir.

  3. Namazın son rekatında oturduktan sonra tahhiyat, salli ve barik okuduktan sonra sağa ve sola selam verilir, 2 kez secdeye gidildikten sonra tekrar tahiyat, salli, barik ve Rabbena okunarak selam verilir namaz bitmiş olur. 

Namaz esnasında eksiklerin farkına varıldığı halde yapılmıyorsa vacip yerine getirilmemiş olur. Namaz kabul olsa dahi vacip yerine getirilmediğinden dolayı günaha girilmiş olur. Bundan dolayı farz namazlarını kılarken kurallara dikkat ederek kılınması, bununla ilgili bir şüphe varsa da sehiv secdesi getirilmesi gerekir. Sehiv secdesi vacip bir ibadettir. Yani yapılmaması günah sayılmaktadır.