Kulak damlası kullanmak orucu bozar mı? Ramazan'da oruç bozan durumlar!

Ramazan ayında oruç tutmaya hazırlanan vatandaşlar kulak ve burundan kullanılan ilaçların orucu bozup bozmadığını merak ediyor. Diyanet İşleri Başkanlığı orucu bozan durumları açıkladı. Kulak iltihabında tedavide enfeksiyonu durdurmak amacıyla alınan kulak damlası, boğaz ile temas etmiyor. Peki kulak damlası orucu bozar mı? İşte orucu bozan durumlar...

ABONE OL
GİRİŞ 13.04.2021 14:44 GÜNCELLEME 13.04.2021 14:44 DİNİ BİLGİLER
Kulak damlası kullanmak orucu bozar mı? Ramazan'da oruç bozan durumlar!

Kulak enfeksiyonlarının tedavisinde, dış kulak kanallarının çabuk iyileşmesi için  2-4 hafta süre ile kulak damlası kullanılıyor. Ramazan ayının gelmesiyle birlikte damla kullanmak zorunda olan vatandaşlar bu durumun oruç üzerindeki etkisini merak ediyor. Bu konuda uzman isimlerin bir çok görüşü olsa da Diyanet İşleri Başkanlığının konu üzerindeki yorumu sıkça araştırılıyor. Yeme, içme durumlarının dışında orucu bozan durumların neler olduğu merak ediliyor. Peki kulak damlası orucu bozar mı? İşte Diyanet'in kulak damlası hakkında yaptığı açıklama...

Makyaj yapmak ve saç boyatmak orucu bozar mı? Diyanet açıkladı! Orucu bozan durumlar…

Kulak Damlası Orucu Bozar Mı?

Diyanet İşleri Başkanlığı, resmi internet sayfasından yaptığı açıklamada "Kulak ile boğaz arasında bir kanal bulunmaktadır. Ancak kulak zarı bu kanalı tıkadığından, ilaç boğaza ulaşmaz. Bu nedenle kulağa damlatılan ilaç orucu bozmaz." ifadesi yer aldı. 

Kulak zarında delik bulunsa bile, kulağa damlatılan ilaç, kulak içerisinde emileceği için, ilaç ya hiç mideye ulaşmayacak ya da çok azı ulaşacaktır. Kaldı ki bu işlem yeme içme yani gıdalanma anlamı da taşımamaktadır. Dolayısıyla kulak damlası orucu bozmaz.

Ramazan'da Oruç Bozan Durumlar!

Ağızdan ilaç almak, serum kullanmak, anestezi, kan almak, gibi durumlarda oruç bozulur. Bu durumda oruçların kaza edilmesi makbuldür. Diyanet İşleri Başkanlığı, oruç bozan durumları " Orucun temel unsuru, yeme, içme ve cinsel ilişkiden uzak durmak, nefsi bunlardan mahrum bırakmak olduğu için, oruçlu iken bunlar ve bu anlama gelecek davranışlar orucu bozar. Yemek ve içmek, yenilip içilmesi mûtat olan her şeyi kapsamı içine alır." şeklinde ifade etmiştir.