Sabah namazı kazası nasıl kılınır? Sabah namazı kazası öğle namazından sonra kılınır mı?
Kaçırılan farz namazları herhangi bir vakit namazından sonra-önce kılınabilir. Önemli olan her Müslüman bireyin üzerine farz olan 5 vakit namazı vaktinde kılmasıdır. İstenmeyen durumlarda kaçırılan farz namazlar ise günün herhangi bir zamanında kılınması icap eder. Peki sabah namazı kazası ne zaman kılınır? Sabah namazı kazası nasıl kılınır?
ABONE OL5 vakit farz namazdan biri olan sabah namazı, gün ağarmadan çok kısa süre önce eda edilmektedir. Sabahın erken saatlerinde idrak edildiği için kaçırılma ihtimali diğer vakit namazlarına göre daha fazladır. Sabah namazını kaçıran kişilerin sonrasında kaza namazı olarak sabah namazını eda etmesi gerekir.
Sabah Namazı Kazası Nasıl Kılınır?
Sabah namazının vakti geçtiyse hemen kaza namazı olarak kılınabilir. Örneğin sabah namazına uyanamayıp namazı kaçıran birinin uyandığı vakitte abdest alıp sabah namazının kazasını yapması gerekir. Ya da kılacağı bir sonraki farz (öğlen namazı) olan namaza durmadan sabah namazının kazasını eda edebilir. İşte sabah namazının kazasının kılınışı:
Kaçırılan namazların sadece farzı kılınır. 4 rekat olan sabah namazının yalnızca 2 rekat farzı kılınarak kazası yapılmış olur. Sabah namazının kazasını kılarken ‘ niyet ettim Allah rızası için kılamadığım sabah namazının kazasını kılmaya’ diye niyet ederek namaza durulur. Ardından tekbir getirip ‘Sübhaneke, Fatiha ve zammı sure’ okunur ve rükuya ve secdeye gidilir. 2. Rekatta sadece ‘Fatiha ve zammı sure’ okunduktan sonra tekrar rükuya ve secdeye gidilir. Ardından ‘tayyihat, salli-barik ve raabena’ duaları okunduktan sonra selam verilerek sabah namazının kazası kılınmış olur.
Peygamber Efendimiz (s.a.s) kaçırılan farz namazlarla ilgili şu hadis-i şerifi buyurmuştur: ‘Kim namazı unutursa veya uyuyup kalırsa hatırlayınca onu kılsın. Onun keffâreti ancak budur.’