Kan tahlili vermek orucu bozar mı? Diyanet kan vermek Ramazan orucunu etkiler mi? Hanefi ve Şafii…
KAN VERMEK ORUCU BOZAR MI? Ayların en şereflisi, takvimin özlemle beklenen zaman dilimi Ramazan ayı 2 Nisan Cumartesi günü itibariyle resmen başlıyor. 31 gün boyunca Müminler, nefislerine ket vuracak; dünyalık istek ve heveslerden uzaklaşıp Allah-u Teâla’ya (c.c.) yakınlaşacak. Bundan ötürü orucu bozan veya mekruh duruma düşüren unsurlar araştırılıyor. Bunlar arasında kan tahlili de yer alıyor. Diyanet İşleri Başkanlığı, Hanefi ve Şafii mezheplerinde geçerli olan durumu açıkladı! İşte, kan vermenin oruç üzerindeki etkisi…
ABONE OLKAN TAHLİLİ ORUCU ETKİLER Mİ? Ramazan-ı Şerif ayı tüm İslam coğrafyasında ve dünyadaki tüm Müminler için Cumartesi (2 Nisan) günü rahmet ve bereketiyle zuhur edecek. Sahur vakti aile sofrasında bir araya gelen Müslümanlar, günün anlam ve önemini yine bir iftar yemeğinde idrak edecek. Aile, toplumun en küçük yapısı olarak gösterilir. Aile içerisinde başlayan bu dayanışma duygusu, bir ay boyunca tüm İslam beldelerine ve topraklarına sıçrayacak. Bu süreçte orucu bozan unsurlar birer birer araştırılıyor. En merak edilen konu başlıklarından birisi de kan tahlili vermenin oruç üzerindeki etkisi. Diyanet İşleri Başkanlığı’na bağlı Din İşleri Yüksek Kurulu, binlerce Müslüman tarafınca merak edilen o soruyu cevapladı. Ayrıca, Hanefi ve Şafii mezheplerine göre kan vermenin orucu bozup bozmayacağı da yayınlanan metinle cevabını buldu.
Kan Vermek Orucu Bozar Mı? Mekruh Mu?
Kan vermek orucu bozmaz. Lakin mekruh olduğunu savunan âlimlerin sayısı bir hayli fazladır. Çünkü kan verme işleminden sonra insanın bağışıklığı zayıflayabilir. Devam eden günlerde de oruç tutması olası hastalıklardan ötürü tehlikeye girebilir. Peygamber Efendimiz Hazreti Muhammed (s.a.v.) de, kan vermenin oruç üzerindeki etkisini benzer şekilde buyurmuştur.
Diğer taraftan, Buhari Hazretleri; Efendimizin oruçluyken hacamat yaptırdığını aktarmıştır. Temelde oruç, vücuda dışarıdan giren unsurlarla bozulur. Vücuttan çıkan şeylerle bozulmaz. Yani, bir şey yemek; bir şey içmek veya kişinin oruçluyken eşiyle yakınlaşması orucu bozar. Vücuda kan girmesi ise, dışarıdan damar yolu ile besin ve mineral alımı sebebiyle orucun bozulmasına yol açar.
Hanefi ve Şafii Mezheplerine Göre Oruçluyken Kan Tahlili Vermek
Ülkemizde yaygın olarak benimsenen hak mezhepler arasında Hanefi ve Şafii mezhepleri yer almaktadır. Bu iki mezhep dışında da benimsenen hak mezhepler vardır lakin çoğunluk Hanefilik veya Şafiilik üzerinedir. Hanefi ve Şafii İslam âlimleri, kan vermenin orucu bozmayacağına ilişkin ortak aklı benimsemiştir. İki mezhebe bağlı hocalar, temelde kan vermenin vücuttan bir şeyin çıkması yorumunu yapmışlardır.
İki mezhepte de orucun bozulması için vücuda bir şey girmesi veya kişinin eşi ile yakınlaşması esas alınır. Ancak kan vermek kişiyi halsiz; bitkin ve oruç tutamayacak hale getirebilir. Bu gibi durumlar da orucu mekruh duruma düşürebilir. Eğer kişinin sağlığı ve kuvveti yerindeyse, kan vermek onu etkilemeyecekse kan vermesinde bir sorun yoktur. Etkilerse, tuttuğu oruç ve devam eden günlerin oruçları da tehlikeye düşer.