Kadının parfüm sürmesi caiz mi? Koku sürünmek ve parfüm sıkmak günah mı?
Hz. Peygamber (s.a.v.) güzel kokuyu sever ve ashabına da güzel kokmalarına tavsiye ederdi. Fakat bazı hususlar var ki başkaları tarafından duyulan kokuların hükmünü bilerek hareket etmeyi gerektiriyor. İşte, kadınların parfüm sıkmasına ilişkin dikkat edilmesi gerekenler...
ABONE OLKadınların fiziksel örtünmelerinin yanı sıra zihinsel olarak da kendilerini muhafaza etmeleri gereken bir takım hususlar mevcut. Bunlar; yürüyüş şekli, konuşma adabı, hal ve hareketlerin tümünü kapsamaktadır. İşte, Diyanete göre parfüm sıkmak günah mı, caiz mi sorularının yanıtları!
Dikkat etmeleri gereken davranışların içerisinde bir diğer merak edilense kadınların severek süründüğü kokular yani parfüm sıkmak. Evlerinden güzel kokular sürünerek ve parfüm sıkarak çıkan her kadının okuması gereken bu haberimize gelin şöyle devam edelim…
PARFÜM KULLANILMASI CAİZ Mİ?
Birçok sahih rivayette hem erkekler hem de kadınlar için güzel kokunun Peygamberimiz (s.a.v.) tarafından tavsiye edildiğini görürüz. Ancak onun ne zaman ve ne şekilde kullanılacağı hususu da birtakım kaidelerle sabitlenmiştir.
Erkeklerin cuma ve bayram günlerinde, ilim ve zikir meclislerinde güzel koku sürünmeleri müstehap kabul edilmiştir. Deodorant, parfümleri ve kolonyadaki alkol Hanefi mezhebinin bazı imamlarına göre necis kabul edilen alkol cinsine girmediğinden, elbiseye veya bedene sürülmesiyle namaza mâni olmaz. Ancak içilmesi haramdır.
Şafi mezhebine göre ise, üzümden imal edilen şarap ile diğer maddelerden elde edilen ve sarhoş edici nitelikte olan alkollü içkilerle kolonya arasında fark yoktur. Bunlar da şarap gibi hem necistir ve hem de içilmesi haram kılınmıştır. Bulaştıkları yerin yıkanması gerekir.
Esans, parfüm ve benzeri şeyleri kullanıma elverişli hale getirebilmek amacıyla, bunlara katılan az miktardaki katkı maddeleri, necis olsalar bile görmezden gelinebilecek ve affedilecek necasetlerden sayılmıştır. (Ceziri, 1/19; Mehmed Keskin, Büyük Şafi İlmihali, s. 504)
KADINLARIN KOKU SÜRÜNMESİ GÜNAH MI?
Kadınlar aile içinde veya kendi hemcinslerinin bulunduğu topluluklarda koku sürünebilirler. Fakat evden dışarı çıkarken, mescit veya yabancı erkeklerin bulunduğu yerlerde koku sürünmeleri dikkatlerin kadının üstüne çekilmesine yol açabilir. Bu durum mescitte meydana gelirse namazdaki huşunun önüne geçer.
Hz. Peygamber (s.a.v.) şöyle buyurmuştur:
“Bir kadın koku sürünerek dışarı çıkar ve koku ulaşsın diye bir topluluğun yanına giderse zinaya bir adım atmış olur.” (Tirmizî, Edeb, 35; Nesâî, Zine, 35)
“Bir kadın koku (buhur) sürünürse, yatsı namazında bizimle birlikte bulunmasın.” (Müslim, Salât, 143; Ebû Dâvûd, Tercccül, 7; Nesâî, Zîne, 37, 38, 74; İbn Hanbel, II, 304.)
PEYGAMBER EFENDİMİZ (S.A.V.) GÜZEL KOKUYU SEVERDİ
Güzel kokunun hoş karşılanmasının mazereti, hac ve umre esnasında ihramda olduğumuzda, mescit gibi kamuya açık ibadethanelerde veya kalabalıktaki herhangi bir mecliste ter ve ten kokusuyla herhangi bir rahatsızlığa sebep olunmaması içindir. Bununla birlikte de güzel koku ikramını reddetmek uygun görülmemiş, hatta mekruh kabul edilmiştir. İbni Ömer'den (r.a.) nakledildiğine göre Resûl-i Ekrem (s.a.s.) Efendimiz bu konuda şöyle buyurmuştur: "Üç şey reddedilmez: Yastık, güzel koku ve süt." (Tirmizî, Edeb 37)