Kevser suresinin Arapça ve Türkçe okunuşu! Kevser duasının (inna atayna) anlamı nedir?
Kuran'ın en kısa suresi ve zammı surelerden biri olan Kevser suresinin okunuşu, anlamı ve faziletlerini haberimizde bulabilirsiniz.
ABONE OLKevser kelimesi; çok hayır, bereket anlamlarına gelir. 3 ayetten oluşan ve Kuran'ın en kısa suresi olarak bilinen bu sure, namazlarda okunan zammı surelerden biridir. Halk arasında "inna atayna duası" olarak da bilinen Kevser suresinin okunuşu ve anlamı merak edildi.
KEVSER SURESİNİN OKUNUŞU
-
Kevser suresinin Arapça okunuşu:
-
Kevser suresinin Türkçe okunuşu:
Bismillahirrahmanirrahim
- İnnâ e'tayna kel-kevser.
- Fesalli li rabbike ven-har.
- İnne şânieke hüvel-ebter.
KEVSER SURESİNİN ANLAMI, DİYANET MEALİ
Rahman ve Rahim olan Allah'ın adıyla
- Şüphesiz biz sana bitip tükenmez nimetler verdik.
- Şimdi sen rabbin için namaz kıl ve kurban kes!
- Asıl soyu gelmeyecek olan, sana karşı nefret duyandır.
KEVSER SURESİ HANGİ OLAY ÜZERİNE İNMİŞTİR?
Tefsirlerde yer alan bilgiye göre; Hz. Peygamberin erkek çocuklarının vefatından sonra Mekkeli müşrikler ondan "nesli kesik" (ebter) olarak söz etmeye başladı. Hatta yine aynı özellikten ötürü müşriklerden Kab bin Eşref'in daha üstün olduğunu söylüyorlardı. Bunun üzerine Allah Teala, peygamberini teselli etmek üzere Kevser suresini indirmiştir.
KEVSER SURESİNİN FAZİLETLERİ
Surenin ilk ayetinde Hz. Peygambere "kevser" verildiği belirtilmiştir. Bu kevserin ne olduğu hususunda ise onun çok nimet, iyilik ve hayır olduğu ifade edilmiştir. Bununla birlikte kevser, "havz-ı kevser"; yani cennetteki bir havuz olduğu şekilde de yorumlanmıştır.
Ayette namaz kıl ve kurban kes emirlerinin yer alması; insanın sahip olmadıklarına üzülmek yerine, sahip olduğu hayırlar için Allah'a şükretmesi ve ona ibadet etmesi gerektiği şeklinde yorumlanmıştır.
Hz. Peygamberin erkek çocuğuna sahip olmaması; hilafetin soy devamı ve "seçilmiş nesil" algısı yerine, ümmetin tercihine bırakılması gibi hayırlı sonuçlar doğurmuştur. Ayrıca İslam düşmanları yok olup giderken Hz. Peygamberin soyu, kızı Hz. Fatıma ile devam etmiştir.