Türkiye'ye büyük müjde gelebilir!

Dünya Bankası'nın AB için hazırladığı Gümrük Birliği Raporu taslağında vizelerin kaldırılması için bir yol haritasının "derhal" hazırlanmasını istedi. Türkiye'den göç olmayacağını aksine Türkler'in turizmi olumlu etkileyeceğini belirtti.

ABONE OL
GİRİŞ 06.11.2013 06:24 GÜNCELLEME 06.11.2013 11:37 Dış Politika
Türkiye'ye büyük müjde gelebilir!

AB'nin Dünya Bankası'ndan istediği Gümrük Birliği Değerlendirmesi Raporu'nun taslağı ele geçirildi. Raporun vizelerle ilgili bölümünde "Avrupa Komisyonu Türkiye'nin önüne derhal vize serbestliğine yönelik bir yol haritası koymalıdır" denildi.

Vizelerin kaldırılması halinde Türkiye'den AB'ye yoğun göç olacağı tezinin artık geçerliliğini yitirdiği ifade edildi. Türkiye ve AB arasında vize serbestliğinin yönelik sürecin başladığı ama istihdam piyasasındaki değişim karşısında yavaş kaldığı anlatılan raporda, "Her yıl daha fazla Türk, Almanya'yı Türkiye'de iş bulmak için terk ediyor. Avrupalı profesyoneller giderek daha fazla Türkiye'de iş arıyor. Avrupa'da da Türk çalışına talep düşüyor" yorumu yapıldı.

Kısa süreli kalmayı öngören C tipi Schengen Vizesi için istenen 22 belge sayısının çok fazla olduğu vurgulanan raporda, Türkler'in C tipi Schengen için yıllık ortalama 100 milyon Euro harcadığı belirtildi. Raporda sadece 2010'da 625 bin Türk vatandaşının C tipi vize için ödeme yaptığı kaydedildi.

Türkiye'ye uygulanan vize rejiminin diğer aday ülkeler Moldova ve Ukrayna'dan daha ağır olduğunun anlatıldığı raporda Türk iş dünyasının da vizelerle ilgili gündeme getirdiği bir şikayet, tespit olarak aynen paylaşıldı: "Avrupa'da ticareti yapılması için mallar üreten Türk işadamları, o malları pazarda tutmak ve tanıtımını yapmak için AB'de serbestçe dolaşamıyor.

Türk kamyon şoförleri Türk mallarını Avrupa pazarlarına serbestçe ulaştıramıyor." Raporda, Türkiye'nin de vizelerin kaldırılması için AB'nin koşacağı şartlara kendini hazırlaması istendi.

TÜRKLER TURİZME KATKI YAPAR ÖĞRENCİLER AVRUPA'YA GİDER

Vizelerin Türkler'in turizm bakımından Avrupa ekonomisine yapacağı katkı üzerinde olumsuz etki yaptığı anlatılan raporda, "Oysa AB ekonomilerini canlandıracaklar" denildi.

Bu durumun Yunanistan için geçerli olduğu vurgulandı. Vizelerin kaldırılması sayesinde yurtdışında okumak isteyen Türk öğrecilerin Avrupa'yı daha fazla tercih edeceği belirtildi. Vizeye ek olarak koyduğu 18 bin Euro teminat ve ekstra 600 Euro ücret şartı nedeniyle öğrenci değişim programı Erasmus için bile Hollanda'yı çok az öğrencinin tercih etmesi örnek gösterildi.

TARAFSIZ OLDUĞU İÇİN SEÇİLDİ

Türkiye son yıllarda Gümrük Birliği'nin artık haksız rekabete neden olduğunu, AB'nin serbest ticaret anlaşmalarına taraf olamadığını ve vize uygulamalarını gündeme getiriyordu. Bunun üzerine AB'nin yürütme organı Avrupa Komisyonu, Türkiye'nin de kabulüyle tarafsız kurum olduğu için Dünya Bankası'ndan Gümrük Birliği'ni değerlendirmesini, sorunlara çözüm önermesini ve nasıl iyileştirilebileceğine dair öneriler getimesini istedi. Hazırlıkları yılbaşından bu yana devam eden rapor, iki taraf için çözüm rehberi özelliği taşıyacak.

KAPIKULE DUTY FREE'Sİ LİMİTLERE UYSUN

Raporda "küçük bir mesele" olduğu belirtilse de Türkiye'nin AB'ye başlıca giriş kapısı Kapıkule'yle ilgili ilginç bir değerlendirme yapıldı: "Kapıkule Duty Free'sinde satış yapılırken, AB'nin limitleri dikkate alınmıyor. İsteyen istediği kadar alkol ve tütün ürünü alabiliyor. Bulgarlar sınırlamaları uygulamada zorlanıyor."

KAMYONDA ENGELLERİ KARŞILIKLI KALDIRIN

Rapor, Türkiye'nin modern ve çok iyi organize bir nakliye filosuna sahip olduğunu anlattı. AB üyelerinin uyguladığı kotalar ve diğer engelleyici uygulamaların Türk ticaretini ve kamyonun filosunun verimli kullanımının engellediği kaydedildi.

Avusturya ve İtalya'nın geciktirici uygulamalarının kamyon başına günlük 250 Euro zarara sebep olduğunu belirten Rapor, "Türk nakliye sektörü yıllık ortalama 100 milyon Euro kaybediyor. Engeller kalksın ama Türkiye de AB üyelerine engelleri kaldırsın" dedi.

KAYNAK : Habertürk