İslam İşbirliği Teşkilatı'ndan tarihi İsrail kararları
İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Zirvesi'nde soykırımcı İsrail’in uluslararası arenada spor, kültürel ve ekonomik etkinlik ve faaliyetlerden men edilmesi yönünde çaba harcanması ve UAD'daki davaya tüm üyelerin dahil olması çağrısı yapıldı.
ABONE OLDışişleri Bakanlığı, Büyükelçi Mehmet Paçacı'nın, İslam İşbirliği Teşkilatının (İİT) 4-5 Mayıs'ta Gambiya'nın başkenti Banjul'da düzenlenen 15. Zirvesi'nde İİT Genel Sekreteri'nin İslamofobi Özel Temsilcisi olarak atandığını bildirdi.
Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, Büyükelçi Paçacı'nın 4-5 Mayıs'ta Banjul'da düzenlenen İİT 15. Zirvesi'nde İİT Genel Sekreteri’nin İslamofobi Özel Temsilcisi olarak atandığı belirtildi.
Açıklamada, "Büyükelçi Paçacı'nın bu görevi başarıyla yürüteceğine inancımız tamdır. Bu vesileyle, İslam karşıtlığıyla mücadele konusunda uluslararası toplumun ortak bir tutum sergilemesi ve kararlılıkla hareket etmesi gerektiğini hatırlatıyoruz." ifadeleri kullanıldı.
ZİRVE’DE YAYINLANAN NİHAİ BİLDİRİ ve FİLİSTİN KONULU KARAR TASARISI
Zirve’de, İsrail’in savaş ve insanlık suçlarının önlenmesine dönük diplomatik, ekonomik ve siyasi her türlü tedbiri alma çağrısında bulunuldu.
İİT kararlarını uygulamayan üye devletlere karşı, üyeliğin askıya alınması dahil, hukuki tedbirler uygulanması ve bu konuyu ele almak üzere bir toplantı düzenlenmesi karara bağlandı.
İsrail’le işbirliği yapan ülkelerin soykırıma varan suçlara ortaklık ettiği vurgulandı. Filistinlilere koruma sağlanması kararı alındı.
TÜRKİYE’NİN ÖNERİLERİ SONUCU KARARLARA EKLENEN TEDBİRLER
Gazze’deki suçlardan sorumlu özel ve tüzel kişilerin varlıklarının dondurulması,
İsrail’in uluslararası spor, kültürel ve ekonomik etkinlik ve faaliyetlerden men edilmesi yönünde çaba harcanması,
İsrail’in uluslararası örgüt ve forumlardan ihracı konusunda çaba harcanması,
Üye Devletlere Uluslararası Adalet Divanındaki soykırım davasına müdahil olma çağrısı.
2025 yılında gerçekleştirilecek Dışişleri Bakanları Konseyi toplantısının Türkiye’de yapılması kararlaştırıldı.
Zirve'de Kıbrıs meselesine ve Batı Trakya Türk azınlığın durumuna ilişkin konularda İslam dünyasının dayanışmasını teyit eden kararlar alındı.
Ayrıca Nihai Bildiri’de PKK/PYD/YPG terör örgütlerinin ortak tehdit olduğu karara bağlandı.
İİT BUGÜNE KADAR 14 ZİRVE YAPTI
İİT'nin kuruluşundan bugüne kadar çeşitli üye ülkelerin ev sahipliğinde 14 zirve yapıldı.
Gambiya'nın başkenti Banjul'da başlayan 15. zirve, "Sürdürülebilir kalkınma için diyalog yoluyla birlik ve dayanışmanın güçlendirilmesi" temasıyla düzenleniyor.
Çatısı altında 2 milyara yakın nüfusu toplayan Teşkilat, bu sayı ile dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 25'ini temsil ediyor.
Birleşmiş Milletler (BM) daimi üyesi olan İİT, 57 üyesi ile BM'den sonra en büyük uluslararası örgüt kabul ediliyor.