Kilo verememenin nedenleri
Kilo vermek istiyor ancak ne kadar uğraşsanız da veremiyor musunuz? Sürekli yaptığınız diyetler bir işe yaramıyor mu? Kilo verememenizin altında tehlikeli bir hastalık yatıyor olabilir. İşte kilo vermeye engel olan hastalıklar...
ABONE OLUzun süredir diyet yapmanıza rağmen kilonuzda bir değişiklik göremiyorsanız; sebebi beslenmede yaptığınız hatalar değil, hastalık olabilir. Çünkü uzmanlar, bazı hastalıkların kilo vermeyi önleyebileceğini ve hatta kilo aldırabileceğini söylüyor. Eğer kilo verememenizin altında yatan sebep bir hastalıksa doktor tedavisi ve diyetisyenin kontrolünde hazırlanmış tıbbi beslenme programı ile daha hızlı kilo verebilirsiniz.
İşte kilo vermeyi önleyen hastalıklar:
Hipotiroidi
Tiroit, boynun ön kısmında bulunan ve metabolizmayı doğrudan etkileyen hormonları salgılayan bir bezdir. Hipotiroidi hastalığı ise, tiroit bezinin düzgün çalışmamasından kaynaklanır. Yeterli miktarda tiroit hormonu üretilmediği için metabolizma yavaşlar ve kilo vermek zorlaşır.
Cushing sendromu
Kortizol; yağ, protein ve karbonhidratların enerjiye dönüşmesini sağlayan ve adrenal bezleri tarafından üretilen önemli bir hormondur. Cushing sendromu da, kandaki kortizol hormonunun yükselmesiyle oluşan bir hastalıktır. Vücutta çok fazla kortizol olması, yüzde, sırt bölgesinde ve omuzlarda aşırı kiloya sebep olur ve kilo vermeyi zorlaştırır.
İnsülin direnci
İnsülin direnci, vücuttaki şekeri kontrol etmek için salgılanan insülinin, etki göstermesindeki zorluk olarak tanımlanır. İnsülin direnci olan hastalarda, vücut normalden daha fazla ünsülin salgılar. Bu durum da obezite ve diyabete sebep olur. Çünkü vücuttaki yağ oranının artması insülin direncine bağlıdır.
Polikistik over sendromu
Polikistik over sendromu, doğurganlık çağındaki kadınlarda sık görülen bir hastalıktır. Adet döngüsünde düzensizlik veya uzamış periyodlar, tüylenmede artış, akne ve obezite bu sendromda sıklıkla görülen problemlerdir. Ayrıca insülin direncine de etki eden bu hastalık, kişinin kilo vermesini engeller.
Kansızlık
Vücudumuzun her hücresinde kullanılan demir mineralinin eksikliği kansızlığa neden olur. Özellikle kadınlarda daha sık görülen bu hastalık, metabolizma hızını karşılayacak enerjinin toplanamamasına ve kilo artışına neden olur.
Hormonel bozukluklar
Hormonlar; büyüme, gelişme ve üreme gibi olayların kontrolü dışında metabolizmayı da etkileyerek kilo alımını veya kaybını kontrol eder. Bu yüzden hormonlarla ilgili çıkan bir sorunda metabolizma da etkilenir ve kilo vermek güçleşir.