İşlenmiş gıdalar neden kilo aldırır?

Diyet ve beslenme uzmanları işlenmiş gıdaların kilo aldırdığını sık sık hatırlatır. Peki, işlenmiş gıdalar neden kilo aldırır? İşte sizlere işlenmiş gıdalar hakkında merak edilenler...

ABONE OL
GİRİŞ 13.08.2018 07:30 GÜNCELLEME 14.08.2018 08:10 Diyet
İşlenmiş gıdalar neden kilo aldırır?

İşlenmiş gıda tabiri büyük bir yiyecek içecek yelpazesini kapsar. Ancak uzmanların üzerinde durduğu genel tanımı şu şekildedir: "İşlenmiş gıda, fabrikalarda üretilen karbonhidrat değeri yüksek, içinde tatlandırıcı, renklendirici gibi insan sağlığını olumsuz etkiyerek fazla kilo almaya hatta obeziteye neden olabilen gıda maddeleridir." İşlemiş gıdaların neden bu kadar kilo aldırdığını sizler için araştırdık. 

TÜM İŞLENMİŞ GIDALAR ŞEKER DEPOSU 

Tüm işlenmiş gıdalar şeker ve şekerden daha zararlı olduğu söylenen fruktoz, mısır şurubu ve glikozla yapılır. Bu maddeler vücuda aniden fazla miktarda enerji verirler ancak buna karşılık besin değerli yok denecek kadar düşüktür. Şeker ve şeker kökenli bu maddeler metabolizma üzerinde tahribat yaratarak metabolizmayı yavaşlatır ve hızlı kilo alımına neden olur. 

BAĞIMLIK YAPARLAR 

İşlenmiş gıdalar, genellikle bağımlılık yaparlar. Özellikle patates cipsi bağımlılık yapan işlenmiş gıdalar arasında gösterilebilir. Yüksek oranda kalori içeren bu gıdaların içinde mutluluk hormonlarını harekete geçiren maddeler bulunur. Bu nedenle yenilen bazı işlenmiş gıdalar, tüketen kişiye mutluluk verir, bu da bağımlılığa sebep olur. 

UYKU DÜZENİNİ BOZARAK KİLO ALMAYA YOL AÇARLAR 

Çok fazla işlenmiş gıda tüketmek zamanla uyku düzenini bozar. Yüksek orada alınan karbonhidratı sindirmeye çalışan vücut, bir mücadeleye başlar. Bu da uykunuzun kaçmasına neden olur. Yeter şekilde uyuyamamak ise kilo almanızı kolaylaştırır.