Sisi rejimi bir ilki yaşıyor: Tepkiler çığ gibi büyüyor

Mısır halkı yolsuzlukla suçlanan darbeci Sisi’yi protesto etmek için akşam saatlerinde Kahire'deki Tahrir Meydanı'nda protestolara başladı. Mısırlı bir profesör, "Sisi rejimi bir ilki yaşıyor." yorumunu getirirken, başka bir Orta Doğu uzmanı ise, "Bir şeyler değişiyor. Güçlü bir muhalefet oluşuyor." ifadelerini kullandı. Mısır polisinin çekilen video ve fotoğrafları sildirdiği belirtildi.

ABONE OL
GİRİŞ 21.09.2019 16:39 GÜNCELLEME 21.09.2019 16:39 DÜNYA
Sisi rejimi bir ilki yaşıyor: Tepkiler çığ gibi büyüyor

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), Mısır halkının protesto haklarını koruması konusunda Mısırlı yetkililere çağrıda bulundu. HRW Orta Doğu ve Kuzey Afrika Temsilcisi Michael Page, "Sisi’nin güvenlik güçleri barışçıl protestoları ezmek için yine vahşi güç kullandı. Yetkililer bilmelidir ki dünya olayları yakından izliyor ve geçmişteki zulmün tekrarlanmaması için tüm adımları atacaktır." ifadelerini kullandı.
"SİSİ REJİMİ İÇİN BİR İLK"

 

 

Kahire Amerikan Üniversitesi Siyaset Bilimi profesörü Rabab el-Mahdi, "Bu Sisi rejimi için bir ilk." yorumunda bulundu. El-Mahdi, "nispeten kısıtlanan" polis müdahalesinin halkın gerginliğini azaltmak için olabileceğini öne sürerken, "Bu durumun Mübarek rejiminin tipik özelliğiydi. Ama Sisi için bir ilk." analizinde bulundu. 

POLİS GÖRÜNTÜLERİN YAYILMASINI ENGELLEMEYE ÇALIŞIYOR

 

 

Orta Doğu araştırmaları uzmanı Jannis Julien Grimm, protestolarla ilgili Twitter'dan açıklamalarda bulundu. Grimm, "Tahrir Meydanı'ndaki gösteriler kolektif değil ve çok dağınık. Dün akşam Tahrir Meydanı'nı ziyaret eden arkadaşlarım, polisin ellerindeki fotoğraf ve videoları silmeleri için kendilerine baskı uyguladığını söylediler. Mesaj oldukça açık: Protestolar dağınık kaldığı, görüntüler yayılmadığı sürece, rejimin otoritesi açısından bir tehdit oluşturmuyor. Hükümetin amacı, insanların birleşmesini engellemek ve nispeten daha az şiddet uygulayarak gösterileri bastırmak.

Durum kontrol altında kalsa bile, bundan sonra Sisi karşıtı güçlü bir siyasi muhalefetin oluştuğunu söylemek mümkün. Olayların değiştirici bir gücü var, yalnızca ne şekilde olduğunu söylemek için erken." ifadelerini kullandı.

Polis, cuma akşamı başlayan gösterilere göz yaşartıcı gaz ile müdahale ederken, yüzlerce protestocunun dağılması çağrısı yaptı. Kaynaklardan gelen bilgilere göre, cumartesi sabahının ilk saatlerine kadar özellikle genç Mısırlılar sokakları terk etmedi. 

HÜKÜMET TARAFTARI MEDYADAN ALGI OPERASYONU

AFP haber ajansı, en az 74 kişinin tutuklandığını duyurdu.

Hükümet yanlısı kanallar, Tahrir Meydanı’nda durumun sakin olduğunu iddia ederken, sosyal medyada paylaşılan fotoğraf ve videolar durumun ciddiyetini gözler önüne sürdü. Twitter’daki kullanıcılar; İskenderiye, Süveyş, Menya, Beni Süveyf, El Mahalla, Kafr el-Zayat, Mansoura, El Şarkiye şehirlerinden de görüntüler paylaştı. 

Uluslararası basının Mısır’da yaşanan protestoları "az ve küçük" olarak servis etmesi, bazı sosyal medya kullanıcıları tarafından öfkeyle karşılandı. 

BATI'NIN SİSİ'YE KARŞI SUSKUNLUĞU KONUŞULUYOR

İnsan hakları örgütleri, Sisi’yi Orta Doğu’nun en acımasız liderleri arasında görüyor. Buna rağmen Batılı müttefiklerinin Sisi’ye direnç göstermemesi tepkilere yol açıyor. ABD Başkanı Donald Trump geçen hafta Sisi’den "en sevdiğim diktatör" sözleriyle bahsetmişti. 

MISIR HALKI GİTTİKÇE YOKSULLAŞIYOR

Sisi, 2016 yılında para krizini çözmek için Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) kurtarma paketinin bir parçası olarak, yakıt ve bazı gıda maddelerine sübvansiyonları kesen sert bir tasarruf rejimi getirdiği için gıda fiyatları yükseldi. Mısır’ın resmi istatistik kurumunun temmuzda açıkladığı rakamlara göre, Mısır halkının yüzde 33’ü yoksulluk sınırının altında yaşıyor. Bu oranın 2015’e kıyasla yüzde 5 artması, Mısır’ın halkının gittikçe fakirleştiğinin göstergelerinden biri. 

KAYNAK : Haber 7 / Dış Haberler Servisi