ABD'den Türkiye'ye küstah tehdit!

Türkiye'nin S-400 füze savunma sistemini satın almasıyla birlikte Batı ve Avrupa'da başlayan hazımsızlık hız kesmeden devam ediyor. ABD Dışişleri Bakanlığı Siyasi ve Askeri İşlerden Sorumlu Müsteşarı Clarke Cooper, S-400 sistemleri nedeniyle uygulanacak yaptırımlar için zamanının giderek daraldığını söyleyerek Türkiye'yi açık açık tehdit etti.

ABONE OL
GİRİŞ 16.01.2020 21:00 GÜNCELLEME 18.01.2020 13:30 DÜNYA
ABD'den Türkiye'ye küstah tehdit!

Cooper, yabancı gazeteciler için düzenlediği basın toplantısında Türkiye'ye Rusya'dan S-400 füze savunma sistemleri alması nedeniyle uygulanması planlanan yaptırımlar hakkında konuştu. 

 

TÜRKİYE'YE 'SÜRENİZ DARALIYOR' TEHDİDİ

Rusya'dan S-400 alan Türkiye'nin 'yaptığının yanına kâr kaldığını' söylemenin yanlış olacağını savunan Cooper, ABD'nin Hasımlarıyla Yaptırım Yoluyla Mücadele (CAATSA) Yasası hükümlerinin uygulamaya koyulabileceğini ve Türkiye'nin bu sorunu çözmek için süresinin giderek azaldığını belirtti.  

 

 

TÜRKİYE ÜZERİNDEN DİĞER ÜLKELERE GÖZDAĞI

Yaptırımların teknik olarak uygulamaya koyulmadığını ancak Türkiye'nin halihazırda zarar gördüğünü öne süren Cooper, "Türkiye'yi hemen F-35 programından çıkardık. Diğer ülkeler, Türkiye'nin kaybettiklerine ve gelecekte kaybedebileceği şeylere bakıp ders çıkarmalı" dedi. 

TÜRKİYE'YE YAPTIRIMLAR İÇİN TARİH VERDİ

Bu arada The National'e konuşan bir diplomatik kaynak, Türkiye'nin S-400'leri nisan ayında devreye alması halinde yaza kadar yaptırımların uygulanabileceğini ifade etti. 

 

NE OLMUŞTU?

Türkiye ve ABD arasında krize neden olan Rus yapımı S-400 hava savunma sisteminin sevkiyatına başlanmıştı. S-400'lerin Türkiye'ye konuşlanmasını kendisine yönelik bir tehdit olarak gören ABD, Türkiye'yi F-35 programından çıkarmakla ve ekonomik yaptırımlarla tehdit etmişti.

CAATSA YAPTIRIMLARI NEDİR?

ABD Kongresi'nin Türkiye'ye S-400 füze savunma sistemi alımı sebebiyle yaptırım uygulanması ısrarının arkasında kısa adıyla CAATSA (Amerika'nın Hasımlarına Yaptırımlar Yoluyla Karşı Koyma Yasası) olarak bilinen yasa var.

2 Ağustos 2017'de Başkan Trump'ın imzasıyla yürürlüğe giren CAATSA İran, Kuzey Kore ve Rusya'ya uygulanan yaptırımların da dayanağı.

CAATSA, "Rusya Federasyonu'nun savunma ya da istihbarat sektörleriyle ya da bunlar adına çalışan kurum ve kişilerle önemli düzeyde alışverişte bulunan kişi ve kurumlara yaptırım uygulanmasını" öngörüyor. Türkiye'ye Rus yapımı S-400 füze savunma sistemi sebebiyle yaptırım uygulanmasını öngören madde de bu.

ABD Başkanı Trump yasa gereği 70 sayfalık CAATSA metninde listelenen 12 yaptırım kaleminden en az beşini seçmek zorunda. Bu kalemler şöyle sıralanıyor:

Yaptırım kapsamına alınan kişi ve kurumlara ihracat-ithalat bankası desteğinin kesilmesi,

Mal ve teknoloji ihracatı ruhsatı verilmemesi,

ABD mali kuruluşlarından kredi tedarik edilmemesi,

Uluslararası mali kuruluşlardan kredi verilmemesi,

Mali kurumlara ABD Merkez Bankası ile doğrudan alışveriş yapma izni verilmemesi,

Yaptırım kapsamına alınan kişi ya da kurumlarla ihale ya da sözleşme yapılmaması,

Döviz üzerinden işlem yapılmasının yasaklanması,

Mali kurumlar ve bankalar arasında ödeme ya da kredi transferlerinin yasaklanması,

Yaptırım kapsamına alınan kişi ya da kurumların ABD topraklarında gayrimenkul sahibi olmasının yasaklanması,

ABD kişi ve kurumlarının yaptırım kapsamına alınan kişi ya da kurumlardan sermaye ya da borç alışverişinin yasaklanması,

Yaptırım kapsamına alınan kişilere ABD'ye giriş yasağı,

Yaptırım kapsamına alınan kişi ve kurumlara benzer işlevi olan üst düzey görevlilere de yaptırım uygulanması.